Imagini din Maramureș la Galeria Accademia di Romania
https://www.ziarulmetropolis.ro/imagini-din-maramures-la-galeria-accademia-di-romania/

Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va inaugura luni 27 ianuarie, la ora 19:00, expoziţia de fotografie „Ultima Lună” constând într-un portofoliu de lucrări fotografice aparţinând artiştilor Nicola Bertasi şi Marzio Villa, proiect curatoriat de Valentina Ribaldi.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

Seria de imagini expuse a fost realizată în regiunea Maramureș și reprezintă o explorare a stilului de viață al locuitorilor zonei și a tradițiilor uneia dintre cele mai îndepărtate și neschimbate regiuni ale Europei.

Expoziția găzduită de Galeria Accademia di Romania va rămâne deschisă din 28 ianuarie până la data de 15 februarie și va putea fi vizitată pe bază de rezervare. Cei doi artiști care expun, colaboratori ai Studioului Hans Lucas din Paris, vor fi prezenți la ianugurarea evenimentului.

Expoziția de fotografie este realizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române la Galeria de Artă Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti, 110).

„Un proiect fotografic de cercetare a magiei, a misterului, a visului şi a legăturilor între dimensiunea primitivă a existenţei şi comportamentele umane care persistă, într-un fel, dincolo de contemporaneitate”.

Nicola Bertasi și Marzio Villa au ajuns în Maramureș, după o lungă cercetare fascinată de unicitatea geografică, arhitecturală și culturală a regiunii, cu un interes deosebit asupra bisericilor locale din lemn, renumite în întreaga lume și protejate de patrimoniul UNESCO. În urma unei lungi și atente documentări, cei doi fotografi au ajuns în Maramureș, unde au fost fascinați de unicitatea peisajului, a arhitecturii și a tradițiilor acestei zone extrem de pitorești. De-a lungul călătoriei au popsit în localitățile Sarbi, Budești și Botiza (trei sate antice izolate de dealurile Carpaților), dedicându-se cu curiozitate și atenție înțelegerii și documentării tradițiilor și modului de viață străvechi legate de acest loc.

Ca urmare a experienței și informațiilor acumulate în această perioadă, artiștii au alcătuit un parcurs fotografic compus din treizeci și una de imagini alb-negru pe care îl propun publicului, ca semn şi mărturie a unui trecut bogat, cu rădăcini arhaice, dar și al erodării care progresează o dată cu societatea globală.

Această serie de imagini este ca o poveste care ne însoțește prin Maramureș, îndemnând privitorul să asiste la confruntarea dintre trecut și prezent, să cunoască obiceiurile și chiar intimitatea domestică a locuitorilor unei lumi guvernate de ritmuri diferite, aflată între respectarea valorilor străvechi și împărtășite și nevoile și curiozitățile vremurilor moderne.

Nicola Bertasi (1983) trăiește și lucrează între Paris și Milano. Licențiat în istorie și literatură la Universitatea de Stat din Milano în 2009, învață în timp ce își lucreze fotografiile în camera obscură. Întotdeauna fascinat de posibilitățile relatării prin fotografie, călătorește prin Europa, Orientul Mijlociu, Magreb, Statele Unite, Cuba și India. Scrie articole pentru diverse publicații și colaborează cu diverse instituții, galerii și festivaluri. Din 2014 este membru al studioului Hans Lucas.

Marzio Villa (1987) locuiește și lucrează la Paris. A studiat multimedia și artă contemporană la Academia Brera din Milano. În primii zece ani de producție fotografică, și-a concentrat cercetările pe structurile sociale, lucrând cu oameni, amintiri și istorii. Pregătirea sa clasică joacă mereu un rol cheie în estetica sa, atunci când transpune și portretizează figura umană în studio, folosind portretul și nudul ca cercetare. Marzio Emilio Villa este membru al Studio Hans Lucas din 2017.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.