„Îmi este indiferent dacă în istorie…”, de Radu Jude, are premiera naţională la Anonimul
https://www.ziarulmetropolis.ro/imi-este-indiferent-daca-in-istorie-de-radu-jude-are-premiera-nationala-la-anonimul/

Cel mai nou lungmetraj scris şi regizat de Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, va avea premiera naţională la Festivalul de Film Independent Anonimul, care are loc între 6 şi 12 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2018

Pe 7 iulie, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a devenit primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary, Cehia, unde a avut premiera mondială. La acelaşi eveniment, filmul a primit şi premiul Label Europa Cinemas.

„Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic”, declara Radu Jude.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, cel de-al şaselea lungmetraj regizat de Radu Jude, va rula în cinematografele din România din 28 septembrie.

Din distribuţie fac parte actorii Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Povestea unui pierde-vară

POVESTEA UNUI PIERDE-VARĂ va fi prezentat în proiecție specială la Festival, cu participarea regizorului Paul Negoescu și a unei părți din echipă. Cu Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter și Radu Romaniuc, filmul spune povestea lui Petru, un profesor de matematică aflat într-o relație deschisă cu Irina, care află că este însărcinată. Filmul va intra în cinema din 21 septembrie 2018.

SECRETUL FERICIRII, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu este entry-ul românesc din Competiția de Lungmetraj ANONIMUL 15, alături de alte cinci filme propuse de selectorul Ludmila Cvikova. Filmul, în doar 3 personaje, spune povestea a doi prieteni, interpretați de Vlad Zamfirescu și Theo Marton, care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt. Filmul va fi lansat în cinematografe pe 19 octombrie 2018.

MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITĂ A LUCRURILOR, în regia lui Emanuel Pârvu a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției Oficiale a Festivalului de Film de la Sarajevo în august 2017, unde a obținut Premiul pentru Regie și Premiul pentru Cel mai bun actor- Șerban Pavlu. Filmul a fost apoi inclus în Competiția Oficială a Festivalurilor de Film de la Geneva și Beijing și prezentat în Selecția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Cottbus, în cadrul Making Waves: New Romanian Cinema, la New York, precum și în Balkan Competition a Festivalului de Film de la Sofia. Filmul va fi proiectat la ANONIMUL 15 în prezența regizorului Emanuel Pârvu, a producătorului Miruna Berescu, a co-producătorului Dan Chișu, a actorului Șerban Pavlu și a directorului de imagine Silviu Stavilă.
Dan Chișu va prezenta de asemenea la Festival un scurt extras din cel mai recent film pentru care semnează regia- JANDARMUL.

Vor fi proiectate la Festival:
UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR (România, 2017), regia Daniel Sandu- în prezența lui Vlad Ivanov, recompensat anul acesta cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal;
POROROCA (România, 2017), regia Constantin Popescu- prezentat în premieră mondială în Competiția Festivalului de Film de la San Sebastian, 2017 și câștigător al Premiului pentru Cel mai bun actor- Bogdan Dumitrache;
SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI (România, 2017), regia Ivana Mladenovic;
DACII LIBERI (documentar, România, 2018)- proiectat în prezența co-regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan și
CADOUL DE CRĂCIUN (scurtmetraj, România, 2018), cu Ioana Flora și Adrian Văncică în rolurile principale- proiectat în prezența regizorului Bogdan Mureșanu.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart.

Foto: anonimulÎmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, „Povestea unui pierde-vară” – facebook

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.