Imnul național, impus în sălile de cinematograf
https://www.ziarulmetropolis.ro/imnul-national-impus-in-salile-de-cinematograf/

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul naţional înaintea fiecărei proiecţii de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel naţional cu privire la ascensiunea naţionalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2016

De asemenea, decizia survine în contextul în care un activist în scaun cu rotile a fost agresat luna trecută în statul vestic Goa pentru că nu s-a ridicat la intonarea imnului național într-un cinematograf.

Instanța a ordonat ca toate persoanele prezente în sălile de cinematograf să se ridice la intonarea imnului, iar drapelul național să fie afișat pe ecran, a declarat avocatul

Abhinav Srivastava, care a depus o petiție cu privire la presupusa utilizare necorespunzătoare a imnului, în numele unei organizații non-guvernamentale.

În timpul intonării imnului, toate ieșirile cinematografelor vor fi închise.

Potrivit AFP, multe cinematografe indiene difuzează deja imnul “Jana Gana Mana”, compus de poetul Rabindranath Tagore la începutul secolului XX, însă până în prezent doar statul Maharashtra, din vestul țării, impunea intonarea acestuia în sălile de cinema.

Foto: Imnul național cinematograf – cinemagia

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).