Imperialul lui Beethoven şi Bolero-ul lui Ravel, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/imperialul-lui-beethoven-si-bolero-ul-lui-ravel-la-sala-radio/

Două „bijuterii” ale muzicii clasice – „Imperialul”, Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră al lui Beethoven şi Bolero-ul lui Ravel – sunt reunite într-un concert-eveniment la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2014

Vineri, 16 mai (19.00), veţi asculta cele două „hit-uri” ale repertoriului simfonic, sub bagheta dirijorului francez Sebastien Rouland şi veţi aplauda „Imperialul” lui Beethoven în interpretarea pianistei Dana Borşan, solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Istoria „Imperialului” lui Beethoven,

cel de-al cincilea şi ultimul său concert pentru pian, este una inedită. ImperialulMarele compozitor şi-a aşternut notele pe portativ la Viena, în 1809, când oraşul era sub asediul armatelor lui Napoleon, fapt pentru care Beethoven, adăpostit în piviniţa fratelui său, a compus cu perne la ureche pentru a nu fi deranjat de zgomotul bombardamentelor.

Denumirea de „Imperialul”, neatribuită lucrării de compozitorul însuşi, se pare că este datorată atât tonalităţii impunătoare a partiturii, cât şi legăturii sale cu perioada atacurilor napoleoniene.

Celebrul Bolero al lui Ravel,

lucrare ingenioasă concepută în jurul unei singure teme muzicale reluate obsesiv prin „acumularea” treptată a instrumentelor muzicale incluse în partitură, a fost utilizat în pelicule cinematografice, spectacole de teatru sau balet şi a dat chiar denumirea unor filme.

Iniţial, compoziţia a fost o comandă a dansatoarei şi actriţei de origine rusă Ida Rubinstein, astăzi piesa fiind cântată atât în săli de concerte cât şi în versiune coregrafiată, în săli de spectacol. Veţi asculta de asemenea încă o compoziţie a lui Ravel, de asemenea de inspiraţie iberică: Rapsodia spaniolă – Rapsodie espagnole.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto cu Imperialul, Sebastien Rouland, Dana Borşan şi Orchestra Naţională Radio – wikipedia

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu