Împreună când scena și lumea se schimbă
https://www.ziarulmetropolis.ro/impreuna-cand-scena-si-lumea-se-schimba/

O dezbatere moderată de criticul de teatru Octavian Saiu va fi prezentată marţi, 2 martie,  ora 17.00 (ora Suediei) şi 18.00 (ora României), pe canalele online ale Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Un articol de Liliana Matei|1 martie 2021

Intitulată „Decameronul, ca spectacol digital. Despre teatrul româno-suedez, în vreme de pandemie”, conferința desfășurată în limba engleză îi va reuni pe artiști cunoscuți din cele două țări: regizoarea suedeză Dasha Nikiforova, regizorul Radu Afrim (foto), actorul George Albert Costea, actrița de origine română Luiza Stănescu, stabilită în Suedia.

„O întâlnire româno-suedeză, un dialog european despre un proiect cu adevărat global: acestea sunt ingredientele unei dezbateri despre situația actuală a teatrului și despre nevoia artiștilor de a fi împreună. Și scena, și lumea se schimbă, iar Hektomeron este o dovadă concludentă”, declară Octavian Saiu, moderatorul dezbaterii, despre tema conferinței.

Evenimentul este realizat în colaborare cu Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova și va fi transmis marți, 2 martie, ora 18.00, și pe paginile de Facebook ICR București, Teatrul „Marin Sorescu” și Hektomeron.

În cadrul proiectului Hektomeron, derulat de Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova, sunt difuzate, pe platforma www.hektomeron.com,  patru spectacole din spațiul nordic. Două producții, sub egida Danemarcei și a Finlandei, au fost transmise pe 1 și 2 februarie, iar cele realizate în colaborare cu artiști din Suedia și, respectiv, Norvegia vor fi reprezentate pe 2 și, respectiv, 31 martie. Așadar, marți, 2 martie, va fi difuzat spectacolul regizat de Dasha Nikiforova, în care joacă actorul George Albert Costea, iar conferința „Decameronul, ca spectacol digital” se va derula în preambulul acestui spectacol.

Regizorul Radu Afrim spune că de când a început sa regizeze a descoperit noua dramaturgie nordică. „Am pus în scenă piese scrise de dramaturgi scandinavi contemporani, chiar de doi suedezi: Jonas Gardell și Sofia Freden. Ascult muzica nordică și caut filme nordice la greu. Și, totuși, mi se pare că nu ne cunoaștem destul de bine unii pe ceilalți. Nu interacționam prea mult. Un proiect ca Hektomeron poate suplini, parțial și virtual, ceva din aceste goluri. Și poate, acest an altfel cam  trist, înseamna un început”.

Teatrul în timpul pandemiei este cu totul diferit, pentru că arta Thaliei nu a fost făcută pentru a fi prezentată pe un ecran, consideră regizoarea Dasha Nikiforova. „În aceste vremuri de criză, a trebuit să inventăm noi modalități de a face teatru, aceasta este o provocare imensă. Cred că Decameron-ul lui Boccaccio este un mod minunat de a găsi un refugiu, atunci când ne simțim căzuți, întrebându-ne cum vom supraviețui acestei pandemii. Celebrul autor ne spune că alții, în trecut, s-au confruntat cu vremuri și mai grele și că salvarea poate vine prin imaginația și povestirea noastră”, subliniază Dasha Nikiforova.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional Hektomeron. Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care a fost scris Decameronul.

În fiecare zi, începând cu 15 ianuarie 2021, este prezentată pe website-ul www.hektomeron.com, în regim de live streaming din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului, câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reunește 100 de regizori din 100 de țări. Episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.  Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Ultima poveste a Hektomeronului va fi prezentată publicului în 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul www.hektomeron.com , într-un maraton de 25 de ore. Spectacolele se pot vedea gratuit în regim de live streaming pe website-ul www.hektomeron.com.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.