IMPRO 4 – experimentează chiar tu improvizația!
https://www.ziarulmetropolis.ro/impro-4-experimenteaza-chiar-tu-improvizatia/

IMPRO – Festivalul Naţional de Improvizaţie se desfăşoară între 22 şi 25 septembrie, la ARCUB Gabroveni, şi se adresează publicului larg, dornic să descopere această artă performativă.

Un articol de Liliana Matei|20 septembrie 2016

Pe lângă reprezentațiile gândite ca un caleidoscop, cu multe fațete, stiluri și mixuri de trupe, organizatorii lansează o invitaţie şi publicului amator pentru a participa la atelierele susținute de traineri profesioniști.

Pentru prima dată în România, doi dintre cei mai faimoși traineri-improvizatori din lume – Jill Bernard (foto sus) și Joe Bill – împărtășesc din cultura teatrului de improvizație, prezentă deja de peste 30 de ani în S.U.A. Joe Bill a îndrumat sau a regizat actori şi scenarişti care acum creează pentru Saturday Night Live, 30 Rock sau The Colbert Report. Jill Bernard a predat şi jucat improvizaţie în Canada, Australia, Columbia, Germania, Anglia, Olanda şi peste treizeci şi cinci de state din SUA.

monica-anastase1

Monica Anastase

Monica Anastase, directorul artistic al festivalului, începe joi 22 septembrie un atelier de impro social, prin care propune începătorilor să reconstruiască lumea din cartier cu relații și conflicte între vecini, prin tehnici de improvizație, la îndemâna oricui.

bogdan-untila

Bogdan Untilă

Duminică, 24 septembrie, Bogdan Untilă, membru în trupa Obligo, susține un atelier despre „moda” de la New York în domeniul improvizaţiei, instaurată de Upright Citizens Brigade, co-fondată de laureata premiului Golden Globe, Amy Poehler.

Pentru cele patru ateliere dedicate publicului larg, înscrierile se fac pe site-ul festivalului.

Împreună cu două grupe de improvizatori profesionişti, Jill Bernard şi Joe Bill pregătesc în această săptămână două spectacole unicat, create special pentru !MPRO 4: The Romanian Scramble și The Last Straw (spectacole în limba română).

joe-bill

Joe Bill

Păstrând tradiția de anul trecut, în ultima seară a festivalului, cei doi traineri vor susține, în premieră în România, un spectacol apreciat la nivel internațional, amuzant, curajos și teatral: SCRAM (spectacol în limba engleză).

Biletele pentru cele 12 spectacole din festival, dar și abonamente de o zi sunt puse în vânzare pe site-ul festivalului și pot fi achiziționate în reţeaua Eventbook: www.improfest.ro/program și https://eventbook.ro/program/impro-fest-2016.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.