„Improvizaţie la Alma”, de Eugène Ionesco, la Sala Mică a TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/improvizatie-la-alma-de-eugene-ionesco-la-sala-mica-a-tnb/

Miercuri, 13 iunie 2018, ora 19:00, la Sala Mică a Teatrului Naţional, are loc prima reprezentaţie a spectacolului Improvizaţie la Alma de Eugène Ionesco, examen de Licenţă UNATC 2017 (Premiul pentru cel mai bun spectacol, Gala Absolvenţilor 2017).

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Venind în întâmpinarea tinerilor creatori de teatru, TNB în parteneriat cu UNATC prezintă o serie de spectacole realizate de studenţi.

„Improvizaţie la Alma” este o piesă în care încerc să-l imit pe Molière, fiind, de asemenea, o critică a unor critici. Le reproşez criticilor dogmatismul, neînţelegerea artei, refuzul lor de a întelege teatrul. Criticii pe care-i pun în scenă în această piesă sunt nişte critici militanţi. Dacă răul pe care oamenii şi-l fac unii altora îşi schimbă aparenţa, natura lui profundă ramâne aceeaşi. Am scris ca să mă întreb la rândul meu despre această problemă, despre acest mister”, spunea Eugène Ionesco.

“Departe de a fi o discuţie pretenţioasă despre filosofie şi teatru, este o parabolă încă actuală despre societatea care nu te vrea altfel, ci te vrea spălat pe creier, te vrea să gândeşti şi să trăieşti după cum îţi dictează ea. Iar de cele mai multe ori, societatea învinge. Ăsta e coşmarul lumii în care trăim şi ăsta a fost şi coşmarul lui Eugène Ionesco. Spectacolul vrea să fie un semnal de alarmă, tras pentru noi toţi (indiferent că suntem artişti sau corporatişti), care trebuie să ne întrebăm dacă am încetat vreodată să mai spunem adevărul nostru şi de ce am început să-l propovăduim pe al altora”, afirmă regizoarea Andreea Ciocîrlan.

Din distribuţie fac parte Vlad Nicolici/ Eduard Burghelea, Mircea Băluţă, Adrian Piciorea, Kostas Mincu, Cosmina Olariu.

Foto: Improvizaţie la Alma – facebook

14
/09
/13

La 53 de ani, Antonio Pappano e considerat un al doilea Bernstein. Când nu dirijează sau nu face înregistrări, vorbește la radio și la televiziune despre Verdi, dar și despre Beatles. Săptămâna aceasta a venit la București, împreună cu orchestra di Santa Cecilia, pentru Festivalul „Enescu”.

14
/09
/13

Ioana Nicolaie va fi tradusă peste hotare. Romanele ,,Cerul din burtă’’ şi ,,O pasăre pe sârmă’’, de Ioana Nicolaie, ambele apărute în colecţia ,,Ego. Proză” a Editurii Polirom, vor fi publicate în traducere în Suedia, Bulgaria şi Serbia.

13
/09
/13

Love Building are astăzi o seară cu totul specială. Aceasta reprezintă mult așteptatul moment al premierei de gală a filmului, care va avea loc de la ora 19.30, la CinemaPRO.

13
/09
/13

Teatrul Nottara începe toamna în forță. Pe lângă deschiderea stagiunii, instituția organizează prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, între 12 și 19 octombrie.

12
/09
/13

Martha Bibescu cu ,,Catherine-Paris'', una dintre cele mai importante figuri ale perioadei interbelice româneşti, și ,,Visătorul'' de Ian McEwan, sunt cele mai recente apariţii din colecţia de traduceri a Editurii Polirom.

12
/09
/13

CRONICĂ DE FILM. „Love Building”, debutul în lungmetraj al Iuliei Rugină, este o comedie de public despre ipostazele relaţiei de cuplu. Un film lipsit de profunzime, care păstrează însă distanţa regulamentară faţă de prostul-gust.