„Improvizaţie la Alma”, de Eugène Ionesco, la Sala Mică a TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/improvizatie-la-alma-de-eugene-ionesco-la-sala-mica-a-tnb/

Miercuri, 13 iunie 2018, ora 19:00, la Sala Mică a Teatrului Naţional, are loc prima reprezentaţie a spectacolului Improvizaţie la Alma de Eugène Ionesco, examen de Licenţă UNATC 2017 (Premiul pentru cel mai bun spectacol, Gala Absolvenţilor 2017).

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Venind în întâmpinarea tinerilor creatori de teatru, TNB în parteneriat cu UNATC prezintă o serie de spectacole realizate de studenţi.

„Improvizaţie la Alma” este o piesă în care încerc să-l imit pe Molière, fiind, de asemenea, o critică a unor critici. Le reproşez criticilor dogmatismul, neînţelegerea artei, refuzul lor de a întelege teatrul. Criticii pe care-i pun în scenă în această piesă sunt nişte critici militanţi. Dacă răul pe care oamenii şi-l fac unii altora îşi schimbă aparenţa, natura lui profundă ramâne aceeaşi. Am scris ca să mă întreb la rândul meu despre această problemă, despre acest mister”, spunea Eugène Ionesco.

“Departe de a fi o discuţie pretenţioasă despre filosofie şi teatru, este o parabolă încă actuală despre societatea care nu te vrea altfel, ci te vrea spălat pe creier, te vrea să gândeşti şi să trăieşti după cum îţi dictează ea. Iar de cele mai multe ori, societatea învinge. Ăsta e coşmarul lumii în care trăim şi ăsta a fost şi coşmarul lui Eugène Ionesco. Spectacolul vrea să fie un semnal de alarmă, tras pentru noi toţi (indiferent că suntem artişti sau corporatişti), care trebuie să ne întrebăm dacă am încetat vreodată să mai spunem adevărul nostru şi de ce am început să-l propovăduim pe al altora”, afirmă regizoarea Andreea Ciocîrlan.

Din distribuţie fac parte Vlad Nicolici/ Eduard Burghelea, Mircea Băluţă, Adrian Piciorea, Kostas Mincu, Cosmina Olariu.

Foto: Improvizaţie la Alma – facebook

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.