„Improvizaţie la Alma”, de Eugène Ionesco, la Sala Mică a TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/improvizatie-la-alma-de-eugene-ionesco-la-sala-mica-a-tnb/

Miercuri, 13 iunie 2018, ora 19:00, la Sala Mică a Teatrului Naţional, are loc prima reprezentaţie a spectacolului Improvizaţie la Alma de Eugène Ionesco, examen de Licenţă UNATC 2017 (Premiul pentru cel mai bun spectacol, Gala Absolvenţilor 2017).

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Venind în întâmpinarea tinerilor creatori de teatru, TNB în parteneriat cu UNATC prezintă o serie de spectacole realizate de studenţi.

„Improvizaţie la Alma” este o piesă în care încerc să-l imit pe Molière, fiind, de asemenea, o critică a unor critici. Le reproşez criticilor dogmatismul, neînţelegerea artei, refuzul lor de a întelege teatrul. Criticii pe care-i pun în scenă în această piesă sunt nişte critici militanţi. Dacă răul pe care oamenii şi-l fac unii altora îşi schimbă aparenţa, natura lui profundă ramâne aceeaşi. Am scris ca să mă întreb la rândul meu despre această problemă, despre acest mister”, spunea Eugène Ionesco.

“Departe de a fi o discuţie pretenţioasă despre filosofie şi teatru, este o parabolă încă actuală despre societatea care nu te vrea altfel, ci te vrea spălat pe creier, te vrea să gândeşti şi să trăieşti după cum îţi dictează ea. Iar de cele mai multe ori, societatea învinge. Ăsta e coşmarul lumii în care trăim şi ăsta a fost şi coşmarul lui Eugène Ionesco. Spectacolul vrea să fie un semnal de alarmă, tras pentru noi toţi (indiferent că suntem artişti sau corporatişti), care trebuie să ne întrebăm dacă am încetat vreodată să mai spunem adevărul nostru şi de ce am început să-l propovăduim pe al altora”, afirmă regizoarea Andreea Ciocîrlan.

Din distribuţie fac parte Vlad Nicolici/ Eduard Burghelea, Mircea Băluţă, Adrian Piciorea, Kostas Mincu, Cosmina Olariu.

Foto: Improvizaţie la Alma – facebook

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.