În 2012 a crescut producţia de titluri publicate, dar a scăzut consumul de carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-2012-a-crescut-productia-de-titluri-publicate-dar-a-scazut-consumul-de-carte/

Potrivit unui studiu efectuat prin programul PROEDIT în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER), anul trecut, producţia de titluri publicate a crescut semnificativ faţă de cea din anii anteriori.

Un articol de Corina Vladov|19 august 2013

Potrivit unui studiu efectuat prin programul PROEDIT în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER), anul trecut, producția de titluri publicate a crescut semnificativ față de cea din anii anteriori.

Ca pondere, cea mai mare parte dintre edituri au publicat între 1 și 30 de titluri (44%), 17% dintre edituri au publicat peste 120 de titluri, iar, pe locul trei, 16% dintre editurile chestionate declară că au publicat între 31 și 60 de titluri.

Întreprinderile cuprinse în eșantion au avut în mare parte (61%) o cifră de afaceri sub 500.000 de lei, în timp ce 17% dintre ele susțin că au înregistrat venituri între 500.000 lei și un milion de lei. Ponderea editurilor a căror cifră de afaceri a fost între un milion de lei și 15 milioane este de 16%, iar cea cuprinsă între 15 milioane de lei și 30 de milioane de lei este de 4%. Doar pentru 2% dintre edituri cifra de afaceri aferentă anului 2012 depășește 30 de milioane de lei.

42% dintre editurile care au intrat în eșantion au înregistrat profit din activitatea de editare pe parcursul anului 2012. 57% dintre acestea au înregistrat un profit situat sub pragul de 10.000 de lei, iar, în 57% dintre cazuri, activitatea de editare a fost sursa principală a profitului înregistrat.

Cele mai mari probleme cu care se confruntă producția editorială din România sunt lipsa fondurilor, costurile ridicate de producție și scăderea continuă a consumului de carte. Printre principalele probleme legate de difuzare sunt costurile ridicate, consumul redus de carte, lipsa rețelelor de difuzare, respectiv numărul redus de librării.

Centru de formare a angajaţilor

„În condițiile în care piața cărților din România a scăzut cu până la 50%, editurile au fost nevoite să se replieze, așa cum arată și studiul, și să se adapteze la noile condiții. Cele mai la îndemână metode pentru a face acest lucru au fost scăderea tirajelor şi creşterea şi diversificarea numărului de titluri. Cultura (în sensul extins al cuvântului, implicând și educația) ar trebui să fie o prioritate mai mare pentru că un popor este peste cinci ani ceea ce citește acum. La noi, în ultimii cinci ani consumul de carte a scăzut drastic și scăderea este continuă, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea”, a declarat preşedintele UER, Mario Demezzo.

45% dintre persoanele intervievate spun că au auzit de programul de pregătire profesională PROEDIT, dintre aceștia 31% au o părere foarte bună, iar 65% au o părere bună despre programul de pregătire. În ceea ce privește calitatea cursurilor și a conferințelor organizate prin PROEDIT, un cumul de 96% dintre subiecții chestionați au o părere bună sau foarte bună, iar procentul cumulat crește la 97% vizavi de aprecierea lectorilor cursurilor organizate prin PROEDIT.

31% dintre cei intervievați spun că au auzit de intenția UER de a înființa un centru național de formare a angajaților, iar dintre aceștia 40% au o părere foarte bună și 57% au o părere bună vizavi de această idee. Organizarea târgurilor de carte (58% mențiuni cumulate) este principala manifestare care ar trebui să fie preocuparea asociațiilor de profil și a viitorului centru național.

De asemenea, 79% dintre reprezentanții editurilor din România declară că simt nevoia unor publicații, site-uri pe teme profesionale, care să permită apariția de articole și dezbaterea pe forumuri a problemelor comune ale reprezentanților breslei.

Cine sunt PROEDIT şi UER

Programul PROEDIT este cel mai complex şi mai important proiect al UER, susţinut cu fonduri europene şi care implică, printre altele, organizarea a peste 30 de activităţi de perfecţionare profesională cu 1000 participanţi, editarea a şase manuale şi patru ghiduri, realizarea a trei studii privind adaptabilitatea piaţa muncii din industria editorială, înfiinţarea şi dotarea unui Centru naţional de formare în cultura scrisă.

Rezultatele Studiului privind adaptabilitatea angajaţilor din domeniul editorial la tendinţele europene (2008 – 2011) vor fi utilizate în cursuri, conferinţe, ateliere, şi schimburi de experienţă internaţionale. Totodată, ele vor fi folosite în acţiunile derulate în viitorul Centru naţional de formare în cultura scrisă.

UER reprezintă cea mai importantă organizaţie patronală şi profesională a editorilor din România, ce desfăşoară numeroase programe în domeniul educaţional şi în cel cultural şi care reprezintă interesele angajaţilor din sectorul editorial, urmărind derularea unor programe şi acţiuni în interesul membrilor, creşterea rolului şi forţei organizatorice, dezvoltarea de relaţii publice şi de parteneriate, precum şi gestiunea eficientă a fondurilor şi a resurselor.

Organizaţia reuneşte importanţi editori şi difuzori de cultură scrisă, care produc şi comercializează carte şcolară preuniversitară şi universitară, literatură română şi universală, carte pentru copii, lucrări destinate orizontului educaţional şi cultural, carte de învăţătură adresată tuturor vârstelor.

În prezent, UER include peste 55 de membri din toată ţara. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-urile www.proedit.ro şi www.uer.ro.

03
/03
/16

Romanul Toate bufniţele, de Filip Florian, a fost publicat în Germania, la Editura Matthes & Seitz (Berlin), în traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Alle Eulen. Cel mai recent roman semnat de Filip Florian, a obținut Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea „Beletristică”, la Gala „Bun de Tipar”, ediția a II-a, 2013.

02
/03
/16

Anul acesta, festivalul Serile Filmului Românesc îl aduce în fața cinefililor pe actorul Mircea Diaconu, cu cele mai bune filme ale carierei sale. Ediția a VII-a a festivalului Serilor Filmului Românesc va avea loc la Iași, între 4 și 8 mai 2016

01
/03
/16

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează miercuri, 2 martie, cu începere de la ora 17:00, ședința a XX-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii. Evenimentul se va desfășura în Galeriile Pod-Pogor iar prelector va fi Mihai Fulger, redactorul-șef al Cinematecii Române, jurnalist, critic și selecționer de film, care va susține o conferință cu tema „Autorul total – Charlie Chaplin”.

01
/03
/16

Cristian Teodorescu este autorul romanului Medgidia, orașul de apoi, unul dintre cele mai apreciate și premiate titluri apărute în anul editorial 2009. În perioada 2-17 martie 2016, Cristian Teodorescu, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, va susține un turneu de lecturi publice din cel mai recent roman, Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, apărut la Editura Cartea Românească.

26
/02
/16

Mircea Cărtărescu participă, în perioada 4 - 10 martie, la un turneu de promovare organizat în Germania şi Austria, cu ocazia publicării la editura vieneză Paul Zsolnay a traducerii volumului de povestiri "Frumoasele străine". Volumul va fi prezentat în Germania, la Saarbrücken, Ingolstadt şi München, şi în Austria, la Salzburg, Graz şi Viena.

24
/02
/16

Miercuri, 2 martie, de la ora 18.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București), va avea loc un eveniment dedicat unuia dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, Gheorghe Crăciun, prilejuit de apariția a două noi titluri în seria de autor pe care Editura Cartea Românească i-a dedicat-o.

23
/02
/16

Nu mai puţin de 600.000 de dolari au strâns un grup de patruzeci de instituţii media din Iran, în scopul asasinării scriitorului Salman Rushdie, autorul cărţii "Versetele satanice". Anunţul instituţiilor media de stat coincide cu aniversarea decretului islamic, emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini.

22
/02
/16

“Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr” - Umberto Eco . Cu puţin timp înainte de moartea sa, scritorul şi filozoful italian a criticat reţelele de socializare, într-o discuţie publică cu jurnaliştii italieni.

20
/02
/16

“Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citeşti tot timpul: citeşti în tren, în autobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar când faci dragoste poţi să citeşti. Cu computerul este mai greu... ” - Umberto Eco. Unul dintre cei mai mari scriitori contemporani s-a stins din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorul celebrului roman "Numele trandafirului" avea 84 de ani şi suferea de cancer, conform La Repubblica.

19
/02
/16

"Nu este nicio ruşine să te naşti prost. Ruşine e să mori prost." - Marin Sorescu / Astăzi, în ziua în care îl aniversăm pe Constantin Brâncuşi, se împlinesc 80 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani

19
/02
/16

Regizorul de film Cristi Puiu a participat, miercuri seară, la campania "Librar pentru o zi", organizată de Librăria Bizantină din Bucureşti, unde le-a recomandat cititorilor mai multe volume, declarând că vede cărţile ca pe "nişte pietre pe care calci pentru a traversa un pârâu".