În căutarea tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte, la Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-cautarea-tineretii-fara-batranete-si-a-vietii-fara-de-moarte-la-teatrul-ion-creanga/

În vremea veche, când Pământul părea mai aproape de cer, au apărut, din cuvinte, sâmburi de poveşti nemuritoare. Apoi au crescut şi s-au răspândit, s-au schimbat şi s-au răsucit, păstrând în ele sensuri nenumărate. Teatrul Ion Creangă prezintă „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“, o poveste care invită foarte tinerii spectatori, copiii cu vârsta peste 6 ani, să descopere o aventură care a fermecat generaţii.

Un articol de Petre Ivan|26 noiembrie 2016

Spectacolul este pus în scenă de Victor Ioan Frunză, după un scenariu propriu, care a pornit de la basmul omonim al lui Petre Ispirescu şi de la Făt Frumos din Lacrimă de Mihai Eminescu. Chiar  Dumnezeu (Alexandru Pavel) şi Sfântul Petre (Adrian Nicolae) spun povestea lui Făt-Frumos din Lacrimă (Carol Ionescu), care se naşte, creşte ocrotit de dragostea părinţilor (Cornelia Pavlovici şi Ion Ionuţ Ciocia) şi pleacă în căutarea nemuririi promise. Ajunge să descopere o lume în care Moartea (Dan Clucinschi) păşeşte atent printre cei vii, reuşeşte să-şi învingă fricile, să îi înfrunte pe Mama-Pădurilor (Sorin Miron), pe Gheonoaia (Marcela Andrei) şi Genarul (Alexandru Huţuleac), avându-l alături pe calul său năzdrăvan (George Costin). Îşi întâlneşte dragostea (Ileana Cosânzeana, interpretată de Nicoleta Hâncu), dar o roagă să-l aştepte, pentru ca, într-un loc care are regulile lui, să găsească în sfârşit, viaţa fără de moarte. Aceasta vine însoţită de uitare iar eroul riscă să se piardă pe sine însăşi.

Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte vorbeşte despre ce este uman, despre identitate, despre lumea în care trăim. Prezenţa Alexandrinei Halic şi a lui Păstorel Ionescu, alături de copiii Anton Miron-Presan şi Ştefana Vasilescu, creează un efect filosofic şi poetic – sunt imaginea vârstelor, aşa cum sunt ele, în schimbare, în aşteptare. Universul magic al poveştii este conturat cu ajutorul decorului şi costumelor create de Adriana Grand, iar muzica lui Tibor Cari, interpretată live de o mică orchestră, completează atmosfera de-nceput şi de sfârşit de lume.

Spectacolul are loc sâmbătă, 26 noiembrie, ora 11.00 la Teatrul Excelsior – Str. Academiei, nr. 28. Biletele sunt disponibile prin rețeaua Eventim, online pe www.eventim.ro și la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă (Str. Piața Amzei, nr. 13 – nr. tel. 0767.934.374).

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.teatrulioncreanga.ro.

tfbsvfdm-_-teatrul-ion-creanga-_-foto-adriana-grand-_-3

TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE ȘI VIAȚĂ FĂRĂ DE MOARTE

scenariu de Victor Ioan Frunză după basmul omonim al lui Petre Ispirescu

și basmul „Făt Frumos din Lacrimă” de Mihai Eminescu

Distribuția:

(în ordinea apariției)

Sfântul Petre: ADRIAN NICOLAE

Dumnezeu: ALEXANDRU PAVEL

Mama lui Făt-Frumos, împărăteasă: CORNELIA PAVLOVICI

Tatăl lui Făt-Frumos, împărat: ION IONUȚ CIOCEA

Un alchimist: ANDREI HUȚULEAC

Ucenicul Alchimistului: GEORGE COSTIN

Moartea: DAN CLUCINSCHI

Făt-Frumos din Lacrimă (copil): ANTON MIRON-PRESAN

Făt-Frumos din Lacrimă (din trecut): CAROL IONESCU

Trei cai frumoși: ANDREI HUȚULEAC, NICOLETA HÂNCU, SORIN MIRON

Calul lui Făt-Frumos: GEORGE COSTIN

Ileana Cosânzeana (din trecut): NICOLETA HÂNCU

Mama-Pădurilor: SORIN MIRON

Ileana Cosânzeana (copil): ȘTEFANA VASILESCU

Gheonoaia: MARCELA ANDREI

Genarul: ANDREI HUȚULEAC

Calul Genarului: SORIN MIRON

Ileana Cosânzeana (din prezent): ALEXANDRINA HALIC

Făt-Frumos din Lacrimă (din prezent): PĂSTOREL IONESCU

Orchestra: Andreea Csibi (conducerea muzicală & pian),

Marta Claudia Tudor / Tibor Cari (pian), Raul Stănulescu / Aura Burtea (vioară),

Cezara Comșa / Cristina Răducan (flaut), Bogdan Gugu / Bogdan Mavroean (clarinet),

Anca Vartolomei / Alexandra Curcă (violoncel), Iulian Găitan (acordeon).

Dramaturgia: ADRIAN NICOLAE

Muzica: TIBOR CARI

Decorul, costumele și recuzita: ADRIANA GRAND

Direcția de scenă: VICTOR IOAN FRUNZĂ

Foto: Adriana Grand

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.