În cautarea unui tablou al Fridei Kahlo…
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-cautarea-unui-tablou-al-fridei-kahlo/

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2017

„Cine ne poate spune ce s-a întâmplat cu tabloul pierdut sau unde îl putem găsi?”, stă scris alături de fotografia celei mai mari lucrări a Fridei Kahlo, „The Wounded Table”, un tablou suprarealist căruia i-a fost pierdută urma la Varşovia, în urmă cu mai mult de jumătate de secol.

O replică alb-negru a picturii, un dublu autoportret al lui Kahlo, poate fi văzută până pe 21 ianuarie în această expoziţie, la ZAMEK Culture Centre – un castel construit pentru Wilhelm II, care urma să fie reşedinţă a lui Adolf Hitler.

Câteva zeci de lucrări ale celor doi artişti mexicani, care au avut legături cu Polonia, sunt expuse alături de unele semnate de fotograful Bernice Kolko şi unul dintre cei mai devotaţi elevi ai mexicancei, Fanny Rabel, apropiaţi ai celor doi.

O încăpere pictată în albastru este dedicată expoziţiei din 1995 de la Varşovia, unde a fost văzută ultima dată lucrarea „The Wounded Table”.

Trebuie să fie undeva. Nu poate să fi dispărut pur şi simplu. Un tablou atât de mare. Decât dacă nu l-au ars în vreun cuptor în anii 1950”, „Acesta este unul dintre motivele pentru care au făcut această expoziţie. Pentru că cineva din Polonia şi-ar putea aminti că a mai văzut această pictură undeva. –  Helga Prignitz-Poda, curatoarea ZAMEK Culture Centre

Tabloul ar valora astazi  în jur de 17 milioane de euro, conform specialistilor.

În anul 2000, o pictură murală a lui Diego Rivera, „Glorious Victory”, care dispăruse la mijlocul anilor 1950 a fost descoperită în depozitele Muzeului Puşkin din Moscova.

Foto: Frida Kahlo, „The Wounded Table” – facebook

03
/09
/21

Muzeul Național de Artă al României și Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României organizează joi, 9 septembrie, 2021, de la ora 18.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, o evocare a istoricului și criticului de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu (1948-2020).

25
/08
/21

Young Artists Connections se află la cea de-a doua ediție – un proiect dedicat scenei tinere, inițiat de SwitchLab, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC. Prima ediție a fost dedicată absolvenților universităților de artă, care au participat la o expoziție de grup la MNAC și la o expoziție personală la SwitchLab.

24
/08
/21

Art Safari urcă în autobuzele STB și călătorește prin tot Bucureștiul până la final de septembrie. De azi, ”Arta călătorește” în București grație ineditului parteneriat cultural dintre Art Safari și Societatea de Transport București.

19
/08
/21

„Relația dintre arte și cultură și mediul construit este simbiotică. Având experiența evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018, 2019 și 2020, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, designeri, artiști și arhitecți de talie mondială despre schimbările din lume, respectiv despre relația dintre tendințele și presiunile care ne modelează mediul construit și interacțiunile și impactul artelor și al culturii asupra vieților noastre și asupra evoluției artelor.”

18
/08
/21

Au trecut 4 luni de când TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] a făcut cunoștință cu publicul. Între timp, am lansat o parte dintre evenimentele noastre și le pregătim de zor pe celelalte. Pe 12 august, în timpul săptămânii Pride 2021, ne-am strâns în grădina organizației MozaiQ pentru a face un bilanț cu ce s-a întâmplat până acum în cadrul proiectului și ce urmează să se întâmple în următoarele luni.

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

04
/08
/21

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.