În ceea ce priveşte prietenii imaginari, deocamdată atât
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-ceea-ce-priveste-prietenii-imaginari-deocamdata-atat/

Am citit cu o bucurie mai degrabă copilărească volumul colectiv ”Prietenii noştri imaginari”, iniţiat şi coordonat de Nadine Vlădescu, publicat de Humanitas la sfârşitul anului trecut.

Un articol de Andrei Crăciun|23 martie 2016

Treisprezece autori semnează texte în această culegere, şi din păcate unul dintre ei, doamna Antoaneta Ralian, între timp ne-a şi părăsit. Poate că nu credeţi că se poate face literatură la superlativ atunci când te ocupi de prietenii imaginare, dar vă spun că vă înşelaţi groaznic.

Sunt pagini minunate în această carte. Toate textele au o doză de frumuseţe, aşa cum au îndeobşte textele care nu îşi propun să schimbe lumea, nici măcar să o relateze, aşa cum au toate textele care se întâmplă într-un timp care nici nu trebuie să existe pentru a fi emoţionant şi adevărat.

E înduioşător textul poetului Iulian Tănase despre Melcul Prinţ, cum splendid, în acelaşi înţeles ludic, este şi textul poetului Robert Şerban. Poetul Emil Brumaru poate să scrie cu o textualitate aproape erotică şi despre prietenele imaginare de altădată, şi iată că aşa şi scrie. Antoaneta Ralian ne lasă moştenire această idee grozavă: un prieten imaginar care să ne sprijine la bătrâneţe. El poate fi chiar un copil imaginar, un fiu de ce nu?, care să nu ne lase niciodată singuri.

Dacă totuşi ar trebui să mă opresc la un singur fragment din carte, atunci acest fragment este acest postludiu al unui concert fericit la care a fost şi Porcu, un porc muzicant, prietenul imaginar al lui Nadine Vlădescu.

Căci iată: După aia a trebuit să mergem mult pe jos de la atâta adrenalină, aşa că ne-am plimbat prin muzee şi parcuri şi librării şi ne-am uitat îndelung de sub umbrele, două pereche de ochi mari, clipind des în spatele fularelor, la vitriniele cu aranjamente complicate, cu ceainice şi praline şi ceai de la Fortnum şi Mason şi-am stat acolo până a cântat orologiul la fix şi domnii Fortnum şi Mason au ieşit din ceasornic, sus, pe faţada clădirii, ca să se asigure că totul e-n regulă în magazin, şi-apoi noi ne-am mai uitat puţin înăuntru şi prin saloane, după Regină, care îşi bea probabil ceaiul în altă parte în după-amiaza aceea, pentru că nu era, aşa că am luat-o în jos înspre Picadilly Circus şi ne-am pierdut urma prin Soho.

Porcu acesta scris de Nadine Vlădescu este un porc fagotist, pe care nu e greu să îl îndrăgeşti. Dar cel mai aproape de inimă mi-a ajuns textul lui Marin Mălaicu-Hondrari, textul despre acel cowboy coborât dintr-o lacrimă ca să ajute şi să împartă dreptate, căpitanul Frank Scott, căci acesta este numele lui, deşi ar fi putut – la fel de bine – să fie un altul.

Tot acolo, într-o lume cu oameni curajoşi, ca în Karl May, foartre departe de realitate, mi-am găsit şi eu, târziu, cel mai bun şi mai statornic prieten, despre care însă nu vă voi povesti prea multe, căci nu despre asta e vorba.

Pot să vă spun, totuşi, că s-a întâmplat când copilăria deja începea, brutal, să-mi treacă. Nu ne-am despărţit, însă, niciodată. Vorbim des, deşi eu prefer să-l ascult, am călătorit mult împreună, doar noi, singuri pe drum.

Adevărul e că el nu e frumos. Are picioare mari, ca de hobbit, care îl ajută la mers, are spatele înconvoiat şi nasul coroiat, poartă întotdeauna pe cap o pălărie şi nu se teme de nimic. Dacă stau mai bine să mă gândesc, nici nu am făcut mare lucru prin viaţă. Cel mult l-am urmat.



22
/03
/16

Peste aproximativ o săptămână, debutează ediţia de primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. De miercuri, 30 martie, până duminică, 3 aprilie, cele mai însemnate edituri autohtone îşi aşteaptă vizitatorii la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi. 

22
/03
/16

Editura RAO anunţă apariţia volumului ,,Grace. Biografia”, de Thilo Wydra, un tribut adus lui Grace Kelly, actriţă de succes, câştigătoare a unui premiu Oscar, devenită prinţesă prin căsătoria cu prinţul Rainier al III-lea de Monaco.

21
/03
/16

Mă văd aievea aruncându-mă în adâncul internetului, călătorind, cine poate şti cum, prin neştiutele servere ale Domnului, până la prietenul meu virtual T.O. Bobe. Mă văd aievea ieşind din computerul dumnealui personal, luându-l de guler şi plesnindu-l cu două palme - blând, dar ferm, amical, dar răsunător. I-aş spune, dând în el, întocmai aceste cuvinte: de ce nu mai publici, mă nenorocitule, poezie?

20
/03
/16

Radu Jude, Daniela Luca şi Simona Sora sunt invitați la cea de-a 123-a ediție a clubului de lectură Institutul Blecher, care are loc duminică, 20 martie, la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 26) și al cărei subiect va fi chiar fascinantul scriitor interbelic.

19
/03
/16

„O istorie a Tibetului” de Sam van Schaik, cel mai nou titlul al colecției Historia a Editurii Polirom, propune o incursiune în poveștile unui tărâm misterios al lumii, care continuă să fascineze.

17
/03
/16

Miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, editura Nemira lansează în cadrul Întâlnirilor Yorick cartea De ce râdem la teatru. O explorare practică a comediei fizice, scrisă de multi-premiatul regizor John Wright. Evenimentul are loc la ceainăria Serendipity, de pe strada Dumbrava Roșie, nr. 12 (la câteva minute de mers pe jos de la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu).

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

17
/03
/16

Academicianul şi matematicianul Solomon Marcus a încetat din viață, în această dimineaţă, la Institutul "C. C. Iliescu" din Capitală. Academicianul avea 91 de ani.

16
/03
/16

„În anii '80, în plină dictatură ceaușistă, Umberto Eco a venit la București la lansarea traducerii românești a „Numelui trandafirului”. Întâlnirea a fost secretă, doar cu scriitori selectați atent. Câțiva optzeciști au aflat însă și au încercat, zgomotos, să intre în sală. De teama scandalului (Eco trebuia să apară din clipă-n clipă), la intervenția unui critic important, au fost lăsați și ei la întâlnire. Așa am apucat să-l vedem și să-l auzim pe scriitorul care era pe buzele tuturor în lume”, scrie Mircea Cărtărescu, într-un editorial publicat în numărul din martie al revistei Q Magazine şi intitulat „Un ecou la moartea lui Eco”

15
/03
/16

Editura Nemira lansează prima parte a Trilogiei Balcanice – Marea șansă, scrisă de prozatoarea britanică Olivia Manning. Cartea apare în colecția Babel, coordonată de Dana Ionescu, în traducerea Dianei Stanciu.

15
/03
/16

Florin Iaru, Marius Chivu, Cristian Teodorescu și Dan Pleşa lansează o revistă de proză scurtă. Prima revistă românească de acest fel. Intitulată "iocan", noua revistă se adresează cititorilor şi scriitorilor care doresc să îşi scoată prozele de la sertar şi să le publice. Lansarea acesteia va avea loc la sfârşitul primăverii.

14
/03
/16

Librăria viitorului, una în care oaspeții pot imprima cartea aleasă în câteva minute - premieră în Europa - se va deschide la Paris. Catalogul complet al cărților care pot fi achiziționate în acest mod de la noua librărie poate fi consultat pe tableta electronică înainte de a face comanda.

11
/03
/16

”Mai demult citeam mai mult. Mi-e greu să mă scot din priză. Mi-e greu să închid computerul. Recunosc. Mi-e greu să fug de la repetiţie. Când ajung acasă, de-abia aştept să plonjez într-o carte, dar mi se închid ochii”, spune „librarul de ocazie” Oana Pellea. Actriţa a adăugat, în cadarul evenimentului de la Librăria Bizantină din Capitală, că are un ”maldăr” de cărţi acasă, pe care îşi promite că le va citi într-o zi.

10
/03
/16

Ambasada Israelului în România şi Asociaţia Editorilor din România organizează marţi, 15 martie, începând cu ora 12.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, conferinta de presă prilejuită de ediţia din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediţie la care Israelul este invitat de onoare. „Un prilej excelent pentru publicul român de a cunoaşte mai îndeaproape autori israelieni de renume mondial, cât și de a se familiariza cu nume noi, autori de primă mărime, netraduşi încă în limba română.” (ES Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România)

09
/03
/16

Conform propriilor declaraţii - Memorii, Humanitas, 1991 -, Mircea Eliade s-a născut în urmă cu 109 ani („M-am născut la București, la 9 martie 1907”). Există totuși o notă de subsol a editurii care spune că data reală a nașterii lui Eliade este 28 februarie/13 martie 1907 (s.v.), conform actului de naștere descoperit și publicat de Constantin Popescu-Cadem în Revista de istorie și teorie literară în 1983