În curând, ediția a VII-a a FILB, Festivalului Internațional de Literatură de la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-curand-editia-a-vii-a-a-filb-festivalului-international-de-literatura-de-la-bucuresti/

În mai puţin de o lună, în capitală va avea loc cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), cel mai important festival internaţional, independent, de literatură din România, iniţiat în 2008, de scriitorii Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, alături de Oana Boca Stănescu (manager cultural).

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2014

 

„Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București stă sub semnul diversității și, mai mult decît atît, încercăm să reflectăm faptul că literatura, chiar mai mult decît politica, înseamnă conflict”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele Festivalului.

Iar lista invitaților din străinătate ai Festivalului vine să susțină tema ediției din acest an:
• Serghei Jadan (Ucraina) – unul dintre cei mai importanţi scriitori ucrainieni din noua generație, cel despre care criticul literar Viktor Toporov spunea că are toate șansele să devină laureat al Nobelului literar: „Dintre  literaţii care activează pe tot cuprinsul fostei U.R.S.S., Jadan este scriitorul cu cele mai multe şanse”.
• Toni Marques (Brazilia) – prozator în ale cărui povestiri se reflectă realitățile Braziliei autentice, președintele celui mai important festival internațional de literatură din Brazilia, FLUPP.
• Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova) – poet, prozator, traducător şi publicist: „Perfecționist sau nu, Emilian Galaicu-Păun e unul dintre cei mai culți (ba chiar oculți) poeți români contemporani…” (Șerban Foarță)
• Immanuel Mifsud (Malta) – foarte cunoscut pentru prozele sale extrem de provocatoare din punct de vedere tematic, laureat al Premiului Naţional al Cărţii din Malta şi al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011.
• Andrea Bajani (Italia) – unul dintre cei mai cunoscuți prozatori italieni din noua generație, îndrăgit de cititorii români datorită romanului De vei lua aminte la greșeli (Humanitas, 2011)
• Najwan Darwish (Palestina) – poet de o sensibilitate aparte, unul dintre liderii noii generații de scriitori, dar și un foarte lucid critic al societății în care trăim.
• Krisztina Tóth (Ungaria) – poetă și prozatoare remarcabilă, multipremiată, ale cărei cărți au apărut în traducere la cele mai prestigioase edituri europene.
• Marius Daniel Popescu (Elveția) – prozator de origine română, unul dintre membrii importanți ai „Grupului de la Braşov”, stabilit la Lausanne din 1990, unde este scriitor (laureatul celui mai rîvnit premiu literar din Elveția, „Robert Walser”, pentru romanul său de debut), șofer de autobuz și impresar literar pentru deținuți.

• Paul McAuley (Marea Britanie) – autor a peste 20 de romane şi a mai multor volume de proză scurtă și, totodată, un artist preocupat de muzică şi film. Laureat al multor premii importante, precum: Philip K Dick Memorial Award, Arthur C. Clarke Award sau British Fantasy Award.
• Richard Morgan (Marea Britanie) – unul dintre cei mai cunoscuţi autori britanici contemporani de literatură SF şi Fantasy, tradus cu succes în mai multe limbi; în ultimul timp, Morgan scrie și scenarii pentru graphic novels şi jocuri video.

Oaspeților din străinătate li se vor alătura, de-a lungul celor 4 zile de festival, nume importante ale literaturii române contemporane.

În lista noutăților pe care le aduce ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Literatură de la București se numără și seara dedicată literaturii Scienece Fiction și fantasy-ului, la care vor participa doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani, alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc.
Programul complet al FILB 7, pe www.filb.ro.

INFO

Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB), un proiect iniţiat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, este un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti. FILB a debutat în toamna anului 2008 la Muzeul Ţăranului Român / Clubul Ţăranului şi de atunci are loc anual.

Timp de trei zile, organizatorii încearcă să rescrie harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenţia fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice.
FILB este, astăzi, cel mai important festival internaţional de literatură care are loc în România.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

07
/05
/18

Volumele de „Povestiri din Kolîma”, traducere din limba rusă și note de Ana-Maria Brezuleanu și Magda Achim, au fost publicate la Editura Polirom în anul 2015.

07
/05
/18

Fundația Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar și alți semnatari au înaintat către Parlament și Guvern o solicitare, în semn de omagiu și recunoaștere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naționale și măcar o zi de doliu național. Printre cei care au semnat petiția se numără și marii noștri actori Oana Pellea și Victor Rebengiuc.

04
/05
/18

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea (88 de ani) a murit, în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca. Născută pe 30 mai 1929, la Braşov, a fost publicist, traducător și profesor. În perioada regimului comunist, Doina Cornea a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

29
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Una din cărțile de căpătâi ale tinerilor matematicieni este cea a grecului Euclid (365-290 în. Ch.), considerată piatră de hotar în istoria matematicii, și anume Elementele.

28
/04
/18

Volumul „Putere și sânge. O aventură indiană” de Aurora Liiceanu, apărut de curând la Editura Polirom, va avea lansarea pe vineri, 4 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Cu acest prilej, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu. Vor vorbi, alături de autoare, Sabina Fati și Alina Purcaru, iar întâlnirea va fi moderată de George Onofrei.

27
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O specie literară mult gustată din antichitate până astăzi rămâne biografia. Omul e totdeauna curios să afle mai mult despre viața particulară a unui personaj ilustru; bârfe, taine descoperite de vreun servitor, orice îl poate apropia pe acesta de el, cititorul de rând.

26
/04
/18

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

25
/04
/18

Guzel Iahina vine la București pentru lansarea romanului „Zuleiha deschide ochii“, recent publicat în colecția Raftul Denisei, în traducerea Luanei Schidu. Publicul român se va putea întâlni cu scriitoarea de origine tătară Guzel Iahina în această seară, de la ora 19.00 în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38).

23
/04
/18

„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”— William Shakespeare. Se împlinesc, astăzi, 454 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, ale cărui existenţă și opera au fost marcate de numeroase mistere şi dileme, neelucidate încă pe deplin.