În februarie, 13 e cu noroc și energie bună la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-februarie-13-e-cu-noroc-si-energie-buna-la-teatrul-metropolis/

Luna asta, la Teatrul Metropolis găsiţi 13 spectacole în 22 de reprezentaţii. Care sunt nu doar tot atâtea ocazii de a avea o seară frumoasă, ci şi poveşti de viaţă, emoţii, gânduri şi experienţe din cele mai diverse, care ne ating, ne mişcă şi poate chiar ne schimbă cumva pe dinăuntru.

Un articol de Cristina Enescu Aky|1 februarie 2023

În spectacolele lunii februarie de la Teatrul Metropolis veți găsi o bogăție de povești, dar și de artiști: actori celebri pe care e o bucurie fiecare dată când îi revezi, precum și actori tineri, pasionați și talentați, texte semnate de dramaturgi celebri care au fost montate peste tot în lume dar și scenarii scrise de tineri premiați în competiții, regizori la ale căror spectacole „mergeți la sigur” dar și regizori pe care poate încă nu îi cunoașteți dar care vă vor oferi surprize plăcute prin spectacolele lor.

Mai jos găsiți detalii despre fiecare din spectacolele lunii februarie. Vă așteptăm la teatru! Bilete puteți cumpăra pe www.teatrulmetropolis.ro

 

Miercuri 1 februarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Joi 2 februarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

O CASĂ DE PĂPUȘI – PARTEA A DOUA de Lucas Hnath

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Scenografia: Maria Miu. Regia: Alexandru Mihail

Cu: Oana Pellea, Vlad Ivanov, Victoria Cociaș, Catinca Maria Nistor

Durată: 1h 30min

„Piesa nu dă sentințe, ci dimpotrivă, încurajează publicul la dezbatere. Ne dorim ca spectatorii noștri să fie o mamă cu fiica, iar după spectacol să discute despre alegerile personale și prețul lor, ascultându-și punctele de vedere diferite, fără să se judece. De aceea este o piesă de familie prin excelență, personajele noastre nu se luptă, ele se ascultă.”

 

Miercuri 1 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

Marți 28 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Andrei Huțuleac. Costumele: Ariana Miron Presan. Decorul: concept colectiv.

Cu: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta

Durată: 1h 30m

„California Suite e primul spectacol de teatru pe care îl regizez. Și deși în mod uzual aș fi avut o mulțime de lucruri de spus pe această temă, adevărul este că de această dată există ceva mai important în interiorul acestui demers decât faptul că e un debut regizoral. Anume: dorința de a rămâne împreună, fie și temporar, a unor actori care, din motive obiective (printre care și pandemia) nu mai urcaseră pe scenă de aproximativ un an de zile. Cu toții am pornit la drum dorindu-ne să facem un spectacol al nostru, prin care să ne redobândim demnitatea și bucuria jocului.” (regizorul Andrei Huțuleac)

 

Joi 2 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

Miercuri 15 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

DRAGOSTEA DUREAZĂ TREI ANI după  Frederic Beigbeder

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Traducerea şi dramatizarea: Chris Simion Mercurian. Regia: Chris Simion Mercurian

Cu: Tudor Aaron Istodor, Mirela Zeța, Andreea Șovan/Antoaneta Cojocaru, Vlad Logigan

Durată: 1h 20min

„Este un spectacol postmodern, recomandat spectactorilor dezinhibați și lipsiți de prejudecăți, un spectacol neconvențional, care anulează limita dintre actori și spectatori. De fapt nu e un spectacol, e viața fiecaruia” (regizoarea Chris Simion)

 

Sâmbătă 4 februarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

ÎN LARGUL MĂRII de Slawomir Mrożek

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Celina Nițu. Scenografia: Maria Ivan

Cu: Alexandru Munteanu, Alexandru Mirea, Florin Galan, Alexandru Făiniși, Mihai Dulea

Durată: 1h 30min

Spectacolul vorbește despre umanul sau lipsa lui din noi în contextul societății consumeriste. Cu siguranță nu este un spectacol care să te lase indiferent sau care să te lase să pleci acasă fără niște teme de gândire. (Celina Nițu)

 

Duminică 5 februarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

WEEKEND COMEDY de Janne și Sam Bobrick

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regie: Dragoș Câmpan. Scenografie: Iulia Gherghescu

Cu: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Marcoiu, Cristian Popa

Durată: 2h

Două cupluri închiriază din greșeală aceeași cabană pentru weekend. Unul din cupluri este format din Frank și Peggy, un domn morocănos și soția lui, amândoi trecuți de prima tinerețe, celălalt cuplu, format din Toni și Jill, doi tineri nonconformiști. Cei patru hotărăsc să împartă cabana pe durata weekendului și de-aici începe un adevărat război între generații, plin de situații comice, unde în final  toți învață câte ceva despre comunicare, toleranță, despre greutățile, dar și beneficiile vieții de familie. Cu această piesă, Sam Bobrick – autorul a zeci de piese de succes printre care „Cafeneaua” sau „Crima de la Howard Johnson” – demonstrează din nou de ce este considerat unul din părinții comediei moderne americane.

 

Vineri 17 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

Luni 20 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI de Mimi Brănescu

Regia: Claudiu Goga

Cu: Vlad Zamfirescu și Mirela Oprișor

Este un text scris sub forma unei succesiuni de monoloage, fiecare dintre ele nefiind altceva decât o fotogramă/fotografie a unui caracter, a unei stări sufletești, sau a unui moment de viață, iar soluția folosită pentru developarea acestor fotograme/fotografii este un amestec seducător de ironie și autoironie. Rezultatul: un text comic și dramatic în același timp, poetic și violent deopotrivă. Violent prin simplitatea și exactitatea cu care pune diagnosticul, fără să judece și fără să condamne.

  

Sâmbătă 18 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

BAD JEWS de Joshua Harmon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regie și scenografie: George Lepădatu

Light design: Ionuț Dumitrașcu

Traducerea: Cristina Simion

Cu: Adrian Ionescu, Cristina Simion, Răzvan Mîndruță, Diana Mănăilă

În noaptea de după înmormântarea bunicului, trei veri intră într-un conflict verbal (și, uneori, chiar fizic). Într-un colț se află Daphna, o „evreică adevărată”, dar cam schimbătoare, sigură pe sine și de neclintit. În celălalt colț se află vărul ei, Liam, un tânăr la fel de încăpățânat, dar lipsit de convingeri religioase, împreună cu iubita lui, o shiksa, Melody. La mijloc rămâne fratele lui Liam, Jonah, care încearcă să rămână în afara conflictului. Când Liam se autoproclamă moștenitorul medalionului chai al bunicului lor, se dă startul unei încăierări pline de orgoliu și situații comice, totul în numele familiei, credinței și moștenirii.

 

Duminică 19 februarie, ora 19:00, Sala Centenar

Luni 20 februarie, ora 19;00, Sala Centenar

FAT PIG de Neil LaBute

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Andreea Vulpe. Traducerea: Irina Velcescu

Cu: Andrada Ionescu, Reka Kovacs, Miron Gheorghe, Mara Baboianu, Iasmina Crețoi, Grațiela Voicu, Valeriu Ilisie, Iulian Chelmu, Georgiana Herciu, Teodora Moscal, Bianca Nițu, Vlad Jora, Cristina Dănciulescu, Denisa Dutcovski, Miruna Soare.

Numit de cronicari „un love story al secolului al XXI-lea”, FAT PIG prezintă povestea de dragoste dintre Tom, un bărbat de corporație sensibil, dar indecis, și Helen, o bibliotecară deșteaptă și amuzantă, cu forme. Relația lor se înfiripă frumos și firesc, dar cei doi se văd nevoiți curând să facă față unor provocări neașteptate. Publicul are șansa să observe efectele devastatoare pe care le pot avea glumele „nevinovate”, judecata socială și atitudinea intruzivă.

 

Duminică 19 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

LECȚII DESPRE IUBIRE ȘI CREIER de Alina Grigore

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Coordonator:  clasa prof. univ. Mircea

Gheorghiu, drd. Alina Grigore

Cu: Paul Tripon/ Andrei Anghel, Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu, Oana Zară, Ana Bumbac/ Anastasia Jinga, Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru, Ana Bodea/ Mara Oprea, Valentin Sichim, Mihaela Aniței

Spectacolul are la bază un text plin de interacțiuni complexe între personaje care nu au tihnă, cu dezvăluiri surprinzătoare și nu puține introspecții cu bătaie lungă. O întâlnire de familie și de prieteni la o casă de vacanță, bună dispoziție, mâncare, băutură, povești, cupluri mai mult sau mai puțin funcționale. Și, ca în viață (doar că mai intens și mai concentrat, doar e pe scenă) tumultul interior al personajelor năvălește pe scenă când nici nu te aștepți.

 

Marți 21 februarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

BRAINSTORM adaptare după Ned Glaiser, Emily Lim și Company Three de Diana Mănăilă

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: George Lepădatu

Scenografia: Ana-Maria Mănăilă

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam

Poate mai mult decât oricând, astăzi universul adolescenților face obiectul multor dezbateri, îmbracă diverse forme și în care se exprimă multiple puncte de vedere. Una dintre forme poate fi, ca în acest caz, un spectacol susținut pe scena unui teatru profesionist. „Brainstorm”, adaptare de Diana Mănăilă după Ned Glasier, Emily Lim și Company Three, face o incursiune în lumea încă fără repere a tinerilor care parcurg trecerea dinspre copilărie spre vârsta următoare, scop în care apelează la o creație colectivă, oferindu-i publicului o mulțime de întrebări la care să găsească răspuns și un mesaj pe care fiecare spectator îl va putea interpreta pentru sine.

 

Marți 21 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

Luni 27 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN după Eric Emmanuel Schmitt

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Traducerea şi dramatizarea: Chris Simion Mercurian. Regia: Chris Simion Mercurian

Cu: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Pătru, Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Dana Rusu

„E o poveste despre prietenie și despre sufletele care nu se despart niciodată. Nu putem să pierdem acest respect pe care ni-l datorăm unul altuia. Va fi un teatru de prim-plan, ceea ce poate ne și sperie puțin pe noi, actorii, pentru că adevărul va trebui să iasă la lumină foarte mult prin expresiile noastre. Dar în orice caz este o poveste frumoasă despre viață și moarte ca o plecare spre necuprins, o poveste sensibilă, care trebuie văzută” (Marian Râlea)

 

Joi 22 februarie, ora 19:00, Sala Centenar

Duminică 26 februarie, ora 20:00, Sala Centenar

ÎN REPUBLICA FERICIRII de Martin Crimp

Regie: Vlad Massaci

Scenografie: Cosmin Stancu

Distribuție: Alexandru Tudor / Ciprian Loghin, Oana Jipa, Adrian Ionescu, Teodora Dincă / Ruddy Nica, Ioana Brumar / Mădălina Borș, Ioana Beatrice Tănasă / Simona Pustianu, Diana Dănilă, Răzvan Mîndruță

E foarte posibil ca dramaturgul englez Martin Crimp să le fi avut în vedere când a scris „În republica fericirii”, piesă recent montată de Vlad Massaci cu câțiva absolvenți ai masteratului de actorie, promoția 2022, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care o puteți vedea la Teatrul Metropolis. De când a scris Martin Crimp acest text atât de ironic, atât de acid la adresa omului de astăzi au trecut peste zece ani, dar atitudinea lui tolerant critică e din ce în ce mai justificată de goana din ce în ce mai mare după fericire într-o societate de oameni din ce în ce mai alienați și mai obsedați de „perfecțiune”.

 

Sâmbătă 25 februarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Duminică 16 februarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Luni 27 februarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

UN BASM URBAN de Norbert Boda

Regie: Norbert Boda

Dramaturgia:Norbert Boda

Distribuție: Vlad Pânzaru, Tiberius Zavelea, Francesca Fulop, Stella Cora, David Drugaru, Ștefan Alexandru Iancu, Teona Stavarachi, Irina Sibef

La prima ediție a concursului “StarT”, lansat de Teatrul Metropolis, au fost înscrise 37 de proiecte ale tinerilor absolvenți de la Regie Teatru. 11 proiecte au fost foarte bune și au intrat în etapa de preselecție, motiv pentru care deliberarea câștigătorilor a fost o misiune dificilă pentru comisia de selecție. Unul din spectacolele câștigătoare a fost tocmai acest spectacol scris și pus în scenă de tânărul actor și regizor Norbert Boda.

 



24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.