În grădinile de orhidee ale lui Jim Thompson
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-gradinile-de-orhidee-ale-lui-jim-thompson/

CĂLĂTORII CU GÂNDUL ÎN TIMPUL PANDEMIEI O clipă oprită în timp. O după-amiază obişnuită într-un final de iulie, la Bangkok. E teribil de cald, dar în grădinile luxuriante de la celebra casă a lui Jim Thompson e o răcoare plăcută.

Un articol de Monica Andronescu|13 aprilie 2020

Jim Thompson e un personaj extrem de interesant, iar dispariția lui misterioasă face ca această locuință a lui, aflată într-un cartier din Bangkok, pe malul unui superb klong – unul din canalele misterioase ale orașului – să fie un permanent punct de atracție. Jim Thompson este americanul carismatic, provenind dintr-o familie bogată, fost arhitect, agent al serviciilor secrete, colecționar, om de afaceri, care a dispărut misterios într-o vizită în Malaezia în anul 1967. El e cel care a revitalizat industria țesăturilor de mătase în Thailanda…

Casa lui e azi un loc oprit în timp și e, mai mult decât un muzeu, e o stare de spirit. Bazinul cu pești colorați, pe malul căruia poți să bei o cafea și să admiri plantele, grădinile luxuriante cu orhidee, obiectele pe care el le-a colecționat. Glasul molatic al tinerei care este ghid și care vorbește o engleză cântată cu accent thailandez, parfumul de altă lume, sentimentul că timpul s-a oprit în loc acolo și că ai vrea să rămâi pentru totdeauna în grădina cu orhidee, parfum de cafea și povești despre mătase…

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.