În Joia Mare la Sala Radio: Recviemul German de Brahms, sub bagheta lui KASPAR ZEHNDER
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-joia-mare-la-sala-radio-recviemul-german-de-brahms-sub-bagheta-lui-kaspar-zehnder/

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în aşteptarea sărbătorii Paştelui, Orchestra Naţională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  – dintre cele peste 2000 compuse vreodată! – Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuşi ca dirijor.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2019

Celebra lucrare pe care o veți asculta la Sala Radio va fi interpretată sub bagheta dirijorului elveţian KASPAR ZEHNDER, director artistic al Festivalului Murten Classics (Elveția), al Orchestrei Simfonice Solothurn din Biel (Elveția) şi al ansamblului PFK – Prague Philharmonia.

 Compus între 1865 și 1868, Recviemul German se pare că a fost compus de Brahms după două mari pierderi din viața sa: mama sa și bunul său prieten, celebrul compozitor și pianist Robert Schumann.

Este cea mai lungă creație a lui Brahms, o interpretare a lucrării având o durată între 65 și 80 de minute.

Numele lucrării este datorat faptului că dacă majoritatea lucrărilor de acest gen au preluat pasaje din litughia funerară în latină, Brahms a ales ca Recviemul german să preia pasaje din Biblia tradusă de Luther în germană, un lucru destul de surprinzător în epocă. Kaspar Zehnder

Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu) și a soliștilor vocali BIANCA  MĂRGEAN – soprană și CĂTĂLIN TOROPOC – bas/bariton.

După un remarcabil debutul la Teatrul La Scala din Milano în octombrie 2007, Kaspar Zehnder a fost invitat să dirijeze Orchestra Naţională din Montpellier, Filarmonica Slovacă, Orchestra Simfonică din Lucerna, Orchestra Naţională Ile-de-France, English Chamber Orchestra, Filarmonicile din Praga şi Brno, Orchestra Radio Varşovia, Filarmonica Naţională din Lituania etc.

A fost  dirijor titular al Filarmonicii din Praga (2005-2008) şi director muzical al Centrului Paul Klee din Berna (2005 – 2012).

Pe parcursul stagiunii 2014-2015, a fost invitat să dirijeze ansamblul Kremerata Baltica la Teatrul Châtelet din Paris; English Chamber Orchestra într-un concert de gală în prezenţa A.S.R. Prinţul Charles; opera Răpirea din Serai de Mozart la Opera din Metz ș.a.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: KASPAR ZEHNDER – facebook

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.