În juriul Romania International Film Festival 2012 vor fi trei regizori români
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-juriul-romania-international-film-festival-2012-vor-fi-trei-regizori-romani/

Adrian Popovici, Dinu Lazăr şi Ilie Virgil Pascal vor face parte din juriul internaţional al celei de-a opta ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF), care are loc între 27 septembrie şi 7 octombrie în Bucureşti. Festivalul, care se va desfăşura la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi […]

Un articol de |21 septembrie 2012

Adrian Popovici, Dinu Lazăr şi Ilie Virgil Pascal vor face parte din juriul internaţional al celei de-a opta ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF), care are loc între 27 septembrie şi 7 octombrie în Bucureşti.

Festivalul, care se va desfăşura la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Club Fabrica, include trei secţiuni competiţionale – CineBlackSea, Woman in Cinema şi Docs & Shorts – ai căror câştigători vor fi desemnaţi în urma votului unui juriu internaţional.

Filmele secţiunilor CineBlackSea şi Woman in Cinema vor fi evaluate şi premiate de un juriu compus din Narine Lalayan-Kochar (Armenia), Kadi Lokk (Estonia) şi Adrian Popovici (România).

Producător, regizor, scenarist, membru în formaţii de muzică rock, Adrian Popovici s-a născut la Timişoara.  În perioada anilor ’80, a cântat alături de trupe de calibru din scena muzicală românească şi din străinătate, precum Timpuri Noi, Cargo, Progresiv TM şi Classics. A semnat regia filmelor „Un acoperiş deasupra capului”, „Eva” şi „Se caută o mamă/ All God’s Children”, primele două selecţionate şi premiate la festivaluri de film. „Se caută o mamă/ All God’s Children” va fi prezentat în premieră în România în cadrul Ro-IFF. De curând, Adrian a încheiat postproducţia filmului „Brâncuşi”.

Narine Lalayan-Kochar este producătoare şi actriţă de origine armeană. A urmat cursurile Şcolii de Actorie John Robert Powers din SUA (2005), precum şi cursuri de perfecţionare la Teatrul Shakespeare Globe din Londra (2007). În 2003, a făcut primii paşi în lumea cinematografică, debutând ca actriţă în lungmetrajul „Arahet”, regizat de Ruben Kochar, şi, de asemenea, implicându-se în producţie ca asistent al regizorului. Ulterior, Narine a jucat în câteva filme şi a câştigat experienţă ca manager de producţie, director de casting şi producător.

De origine estoniană, Kadi Lokk este absolventă a Şcolii de Business Mainor din Tallin, cât şi a Şcolii Internaţionale de Management din Lyon, Franţa. După absolvire, a lucrat în Florida, apoi s-a mutat la Paris. În octombrie 2010, a început să lucreze pentru ÉCU – Festivalul European Independent, având funcţia de coordonator de marketing. În aprilie 2011, Kadi a acceptat postul de manager al festivalului, dezvoltând de atunci numeroase parteneriate în toată lumea şi extinzând activităţile media ale festivalului la un nivel global. Pe durata mandatului său, numărul filmelor înscrise s-a dublat în comparaţie cu anii precedenţi, iar filmele câştigătoare ale festivalului au fost proiectate în peste 17 ţări. În prezent, ÉCU este festival partener cu Ro-IFF, în cadrul căruia va fi proiectat un program reprezentativ.

Juriul internaţional al secţiunii Docs & Shorts este compus din Ruben Kochar (Armenia), Dinu Lazăr (România) şi Ilie Virgil Pascal (România).

Ruben Kochar a absolvit Institutul Naţional de Teatru şi Film din Erevan, secţia Regie film, şi cursuri avansate de cinematografie şi televiziune la Moscova. A regizat numeroase filme, documentare, scurtmetraje şi colaborări. Din 1983, este membru-jurat al Regizorilor Sovietici. În 1985, a primit premiul Lauriat Leninskogo Komsomola. Filmul său „Herostratus” a primit premiul preşedintelui la festivalul de la Ajijic din Mexic, Medal of Arsenal la festivalul de la Riga din 1988, iar filmul Quartet – Grand Prix-ul Minsk Film Festival (Belarus, 1985) etc. În 1992, a fondat AITN, reţeaua de televiziune armeană în America, şi produce programul televiziunii zilnic începând din 1992. În 2002, a pus bazele Fundaţiei Culturale Kochar, al cărei principal scop este promovarea valorilor şi culturii armene, prin sponsorizarea şi organizarea evenimentelor culturale armene, în toată lumea, inclusiv în diaspora armeană. Ruben nu doar regizează, ci şi scrie şi pictează. Este autorul a numeroase scenarii şi romane scurte. A început să picteze influenţat de tatăl său, marele pictor şi sculptor Yervand Kochar. În cadrul secţiunii Panorama a Ro-IFF va fi prezentat scurtmetrajul său documentar „Pictând în spaţiu/ Yervand Kochar/ Painting in Space” (Armenia, 2012).

Dinu Lazăr, absolvent al IATC, secţia Imagine film şi TV, a lucrat şase ani la Studiourile Buftea, unde a filmat pentru 24 de filme de lungmetraje şi scurtmetraje, a realizat generice, filmări combinate, filmări aeriene şi subacvatice. A fost, în decursul timpului, asistent de imagine, fotograf de platou şi consilier a numeroase echipe de filmare, atât în România, cât şi în străinătate.

Ilie Virgil Pascal este scenarist şi regizor, precum şi, uneori la documentarele lui, director de imagine. A intrat în cinematografie ca asistent scenograf la „Moromeţii”. Licenţiat în Filosofie (Universitatea Bucureşti) şi Regie film (UNATC), a lucrat în presa scrisă şi televiziune, a avut expoziţii de fotografie în Bucureşti, Florenţa şi Roma şi, în perioada 1991-1993, a fost corespondent de război în fosta Iugoslavie, pentru România Liberă, BBC şi Europa Liberă. A realizat filme documentare şi docudrame (scenariu, regie, imagine), precum „Transylvania – History, Legend and Mystery”, „Pontus Euxinus”, „Kogaion”, „Pilgrimage to The Holly Land” şi „Awakening”. A fost lector la Universitatea Media, catedra Arta Regiei (2005-2007). A semnat scenariile mai multor lungmetraje, precum „Delfin Pentagon” (preproducţie),” Brâncuşi, din eternitate” (scenariu premiat cu Atlantis Award la Festivalul Internaţional de la Moondance, 2009), „Se caută o mamă / All God’s Children” (cu Valeriu Ţurcanu) şi „Liceenii în 53 de ore şi ceva” (cu George Şovu).

Invitate la Ro-IFF vor fi actriţele Susan Main, Emily Alexander-Wilmeth şi Maria-Victoria Drăguş şi regizoarea Irena Skoric.

Cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival este organizată sub înaltul patronaj al preşedintelui României, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrului Naţional al Cinematografiei, Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română şi Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

 

Sursa: Mediafax

08
/11
/15

Un tablou de Picasso rar, din "perioada albastră" a artistului, s-a vândut, la New York, pentru suma de 67,45 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de Sotheby's. "La gommeuse", un magnific nud al unei artiste de cabaret, a fost realizat în 1901, atunci când artistul avea doar 19 ani.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Centrul Cultural European pentru UNESCO Nicolae Bălcescu îi invită pe iubitorii teatrului duminică 08 noiembrie și duminică 15 noiembrie, de la ora 19.00, la spectacolul „Nimeni nu-i perfect” de Simon Williams, în regia lui Radu Beligan. Din distribuţie fac parte actorii: Silviu Biriș, Eugen Cristea, Andreea Șofron, Florentina Țilea/Rodica Ionescu.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

06
/11
/15

Tabloul "Paulette Jourdain", unul dintre ultimele tablouri realizate de pictorul modernist italian Amedeo Modigliani, a fost vândut cu 43 de milioane de dolari la o licitaţie intitulată "The Collection of A. Alfred Taubman: Masterworks", organizată de casa Sotheby's, la New York.F

05
/11
/15

INTERVIU Dragoş Buhagiar e unul dintre cei mai prolifici și mai premiați scenografi români. De-a lungul carierei, a câștigat nu mai puțin de cinci premii UNITER. Spune că, atunci când lucrează, nu se gândește la succesul de după, ci la descoperire și la redarea unei povești. Îi invită pe spectatori să descopere alături de el, adică să nu se plaseze într-o atitudine burgheză, confortabilă...

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.