In Memoriam Amos Oz, la Teatrul Evreiesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-amos-oz-la-teatrul-evreiesc/

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă pe 3 decembrie, de la ora 16.00, spectacolul-lectură „In Memoriam Amos Oz”, eveniment realizat în parteneriat cu Editura Humanitas Fiction şi Ambasada Israelului în România.

Un articol de Liliana Matei|29 noiembrie 2019

Din distribuția spectacolului fac parte Maia Morgenstern, Dorina Păunescu, Roxana Guttman, Viorica Bantaș, Nicolae Călugărița, Mircea Dragoman, Mircea Drîmbăreanu, Neculai Predica, Viorel Manole și Mihai Prejban.

La eveniment vor fi invitați Denisa Comănescu, Director General al Editurii Humanitas Fiction, și Excelența Sa, domnul David Saranga, Ambasador al Israelului în România.

Amos Oz (1939-2018) este unul dintre cei mai importanți prozatori și eseiști israelieni. S-a născut la Ierusalim, părinții săi fiind originari din Polonia și Rusia. La 15 ani se stabilește în kibbutz-ul Hulda. Urmează cursurile Facultății de Filosofie ale Universității Ebraice din Ierusalim. După succesul internațional al romanului „Soțul meu, Michael”, scriitorul continuă să publice cărți de ficțiune: „Odihnă desăvârșită”, „Cutia neagră”, „Să cunoști o femeie”, „Să nu pronunți: noapte”, „Aceeași mare”, „Poveste despre dragoste și întuneric”, „Rime despre viață și moarte”, „Scene de viață campestră”, „Între prieteni”, „Iuda”. Semnează eseuri literare, culturale și politice, printre cele mai cunoscute fiind „Cum să lecuiești un fanatic” și „Dragi fanatici”. În 2012 publică, împreună cu fiica sa – istoricul Fania Oz-Salzberger, eseul „Evreii și cuvintele”. Opera sa impresionantă, tradusă în peste 40 de limbi, promovează umanitatea, generozitatea și pacea.

Printre cele peste 30 de premii și distincții primite de autor se numără: „Premiul Păcii al Editorilor Germani” (1992), „Premiul Goethe” (2005), „Premiul Grinzane Cavour” (2007), „Premiul Príncipe de Asturias pentru Literatură” (2007), „Premiul Heinrich Heine” (2008) și „Premiul Franz Kafka” (2013).

Intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile!

22
/05
/15

Violonistul ALEXANDRU TOMESCU va susţine marţi, 26 mai (19.00), la Sala Radio, alături de pianistul rus EDUARD KUNZ, recitalul de la Bucureşti din cadrul turneului internaţional „Stradivarius - ENESCU EXPERIENCE”. Turneul, aflat la a 8-a ediţie, este dedicat memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului.

22
/05
/15

Duminică, 24 mai 2015, dirijorul de origine română Ion Marin va dirija orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, cu Simfonia a 9-a de Gustav Mahler. Colaborarea cu această orchestră a început în urmă cu 3 ani şi are în vederea realizarea integralelor simfoniilor compozitorilor Gustav Mahler şi Anton Bruckner.

21
/05
/15

Până la finalul stagiunii, repertoriul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti, recent reintrată în circuitul public, se va îmbogăţi cu noi titluri. Piese de succes care, în perioada reconstrucţiei teatrului, au avut premiera la alte săli, precum şi alte titluri care au lipsit de pe afiş din același motiv, vor fi (re-) aduse pe scena Sălii Mari - în cel mai mare şi mai spectaculos spațiu de joc ale teatrului.

21
/05
/15

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, se numără printre filmele preferate de criticii de la Festivalul de la Cannes, pelicula aflându-se pe prima poziţie în clasamentul intermediar al FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), în secţiunea sa, cu 3,88 stele.

21
/05
/15

Marin Moraru, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, cu o carieră în film și teatru ce se întinde pe șase decenii, va fi distins cu Premiul de Excelență la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere de la Teatrul Național din Cluj.

20
/05
/15

Acum 50 de ani, în 21 mai 1965, TVR difuza prima ediţie Teleenciclopedia. Astăzi, de la ora 17.10. (la TVR 1, TVR HD şi TVR+), în cadrul emisiunii Se zice că…, va fi celebrată îndrăgita şi nepieritoarea emisiune, alături de câteva dintre vocile Teleenciclopediei: Răzvan Theodorescu, Carmen Movileanu, Mihai Gruia Sandu şi Mircea Neacşa.

20
/05
/15

Unele veri petrecute în Vama Veche rămân în istorie ca adevărate tripuri inițiatice - se întâmplă povești pe care n-ai cum să le uiți, întâlnești oameni care-ți modifică cursul vieții, asculți muzici care te vor bântui în timp. “Talk to the Bomb” este povestea unui triunghi amoros născut pe plaja din Vama Veche în vara lui 2001, este dramatizarea uneia din miile de povești de dragoste care au început acolo, pe nisipul din Vamă.