In Memoriam George Bălăiţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-george-balaita/

George Bălăiţă unul dintre marii scriitori români contemporani, s-a stins din viaţă sâmbătă, cu o zi înainte de a împlini vârsta de de 82 de ani. În iunie 2008, în cadrul Târgului Bookfest, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat lui George Bălăiţă Premiul Naţional pentru Literatură pentru întreaga operă.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2017

Tot în acel an, Puşa Roth realiza un interviu cu regretatul scriitor, din care am extras câteva fragmente edificatoare pentru memoria celui care a fost autorul romanului  ”Lumea în două zile”.

Născut pe 17 aprilie 1935, la Bacău, a debutat publicistic în revista „Luceafarul”, în 1960. Editorial, a debutat cu volumul „Călătoria – proze scurte” (1964).   George Bălăiţă este autorul unor romane importante pentru istoria literaturii române: „Lumea în două zile”, 1975, „Ucenicul neascultător”, 1977, „Învoiala”, 2016, şi al mai multor volume de proză scurtă şi publicistică literară. A fost directorul editurii Cartea Românească, succesor al lui Marin Preda (1981-1990). A fost premiat cu Premiul Uniunii Scriitorilor în 1975 şi cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, în 1977.

George Bălăiţă: „Nu poţi să fii tot timpul inteligent. E foarte obositor”

“Râsul este o boală a inteligenţei, da așa cred, înainte de orice. Altminteri este o formă a prostiei. Prostul râde de pomană. Trebuie să luăm râsul ca pe o formă a inteligenţei, ca şi cinismul de altfel. Râsul este o cale de comunicare mai onestă, mai sigură decât altele.” – George Bălăiţă

Atunci când conversez, acasă cu prietenii (nu am foarte mulţi), căci nu mai există cafenea iar pe stradă aş putea părea uşuratic, mă relaxez. Lucrurile care mă preocupă mult le ţin pentru mine şi nu le fac cunoscute decât atunci când apar scrise, în general. Lucrurile grave, adânci, serioase, aşa cum le discutau grecii doar în agora, la Academie sau la şcolile filosofice, este mai greu să le pui în discuţie astăzi, să faci conversaţie ”încărcată” de faţă cu multă lume. – George Bălăiţă

“Nu poţi să gândeşti şi să fii tot timpul genial; nu poţi să fii tot timpul inteligent. E foarte obositor. Îţi stă bine când faci gafe. ” – George Bălăiţă

Cred că nu sunt în stare să fac altceva decât să descriu ce văd şi ce gândesc, evident. Dacă în descriere se practică ghilimelele şi dacă eşti pe micul ecran, faci şi din degete semnul… dacă descrierile mele (nu pun nici un fel de ghilimele) conţin şi filosofia şi viziunile dar şi complicata estetică a romanului, să zicem, atunci, cu atât mai bine… Dar eu premeditez asta. Nu îndrăznesc să judec pe nimeni şi nici să pun în ecuaţie. Ba da, pun în ecuaţie dar nu rezolv nimic. – George Bălăiţă

“O să vă povestesc ceva apropo de cărţi. Am fost nu de mult în casa unor oameni tineri, unde nu există cărţi. Sunt oameni instruiţi, licenţiaţi, muncesc mult dar în casa lor nu există decât computerul. ” – George Bălăiţă

Fragmente dintr-un interviu realizat de Puşa Roth în anul 2008. Puşa Roth, membră a Uniunii Scriitorilor din România, este dramaturg, realizator de adaptări radiofonice piese de teatru, traducător şi realizator de emisiuni publicistice la Radio România.

Foto: George Bălăiţă – facebook

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.