In Memoriam Lucian Pintilie: Unchiul Vanea, Gala UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-lucian-pintilie-unchiul-vanea-gala-uniter/

Casa de Producţie TVR vă invită să urmariţi prima parte a spectacolului „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky (partea a doua va fi difuzată săptămâna viitoare)

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2019

Casa de Producție TVR vă propune un moment de aducere aminte Lucian Pintilie duminică, 12 mai, la ora 17.00, pe TVR 3 . „Eu sunt Lucian, nene Iancule!” – un film omagiu în amintirea regizorului Lucian Pintilie (9 noiembrie 1933 – 16 mai 2018)

Lucian Pintilie

Realizat cu ocazia zilelor UNATC – dedicate în acest an lui Lucian Pintilie – documentarul prezintă imagini inedite din perioada realizării filmului „De ce trag clopotele, Mitică?”, film realizat în 1980 și interzis apoi vreme de 10 ani.

Puteți vedea mărturii ale câtorva personalităţi care au lucrat cu regizorul Pintilie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Florin Zamfirescu, Florin Mihăilescu, dar şi pe cea a regizorului Horea Lapteş, care a avut şansa de a fi primit de Pintilie să filmeze „facerea” filmului, mărturie unică a modului în care acesta lucra.

Imaginile din making of, prezentate în tandem cu secvenţele din film, creionează puternica personalitate a lui Lucian Pintilie.

Unchiul Vanea

Casa de Producție TVR vă invită să urmariți prima parte a spectacolului „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky (partea a doua va fi difuzată săptămâna viitoare)

Telespectatorii  intră în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă – o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

Alexandr Vladimirovici Serebreakov – profesor universitar alfat la pensie (interpretat de Victor Rebengiuc), Elena Andreevna – soţia lui (Ana Ioana Macaria), Marina – dădaca bătrână (Mariana Mihuţ), Maria Vasilievna Voiniţkaia – văduvă de consilier, mama primei soţii a profesorului (Coca Bloos), Ivan Petrovici Voiniţki (Unchiul Vanea), fiul ei (Horaţiu Mălăele), Sofia Alexandrovna (Sonia), fiica lui din prima căsătorie (Andreea Bibiri), Mihail Lvovici Astrov – medic (Cornel Scripcaru), Ilia Ilici Teleghin – proprietar scăpătat (Ionel Mihăilescu), un argat (Demeter András István).

Scenografia este semnată de Elena Dmitrakova, iar traducerea de Moni Ghelerter şi  Radu Teculescu.

Pus în scenă la Teatrul Bulandra –  în anul 2001 – „Unchiul Vanea” a fost printre cele mai longevive şi mai iubite spectacole din teatrul românesc, premiat atât în ţară cât şi în străinătate, jucat numai cu casa închisă. În anul 2014 Televiziunea Română și teatrul Bulandra au recreat o adaptare a spectacolului în studiourile TVR.

Echipa tv:

Organizator producţie: Sorin Cristea; ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu; regia de sunet: Gabi Scîrlet; editor imagine: Marius Rușitoru; scenografie tv: Bogdan Brolla, Nicoleta Petrovici; director de imagine: Vlad Tănase; redactor: Sînziana Miloşoiu;

Producător: Diana Dumitru;

Producător delegat: Dana Andriescu

Regia TV: Gini Ignat

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 10 mai, ora 00:00

TVR Moldova: sâmbătă, 11 mai, ora 12:00

TVR3: duminică, 12 mai, ora 20:00

*

Gala Premiilor UNITER 2019 are loc în data de 13 mai, cu începere de la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca şi va fi transmisă în direct pe TVR1, TVR HD, TVR Internațional, Radio România Cultural și prin livestreaming pe www.uniter.ro și www.tvr.ro

Foto: Unchiul Vanea – tvr.ro

 

 

27
/02
/14

Consilierii generali ai Capitalei vor discută un proiect de hotărâre privind depunerea candidaturii Municipiului Bucuresti la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Ultimul oraş din România ales Capitală Culturală Europeană a fost Sibiu, în 2007.

27
/02
/14

Prestez servicii artistice“ nu este doar un spectacol de teatru liber. Nu se joacă doar pe scenă și categoric o să te implici – involuntar – în desfășurarea lui, ajungând să faci parte din distribuție. Totul debutează abstract; regizorul anunță că spectacolul ce trebuia prezentat nu se va ține și cu scuzele de rigoare ne […]

26
/02
/14

Universitatea de Arte "George Enescu" şi Colegiul National de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi au încheiat editţia a XVI a a Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment ce a avut ca tematică Arta sonoră şi interdisciplinaritatea.

26
/02
/14

Joi, 27 februarie, Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment de amploare din acest an. De Dragobete, Concertul „Ţi-am dat un inel” susţinut de celebra formaţie Holograf este cadoul pe care Primăria Sectorului 3 îl face cuplurilor care s-au căsătorit în anul 2013, la Casa de Căsătorii a Sectorului 3.

26
/02
/14

Chitaristul spaniol Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în Mexic, în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă "o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia", a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce.

26
/02
/14

Sunt tare interesată de procesul creației artistice, de cum se construiește un spectacol, de variațiunile prin care trec actorii până la conturarea personajelor, și mai ales de fermitatea și flexibilitatea unui regizor, fiindcă ei sunt cei responsabili de tot ce vedem pe scenă sau în afara ei, după caz.

26
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 februarie a încetat din viaţă Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanţi pictori români, membru reprezentantiv al expresionismului şi postimpresionismului? La sfârşitul lui 2011, pictura acestuia, "În iatac" a fost adjudecată la preţul de 290.000 de euro, nou record la acea vreme pentru piaţa româneasca de artă. Recordul a fost doborât anul trecut, când tabloul "Două fete" realizat de Ştefan Luchian a fost vândut cu suma de 300.000 de euro.

26
/02
/14

Nu-mi place textul piesei „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“. Am acest drept. Fără să fiu radical: nu cunosc nuanță în inviolabilitatea acestui drept. Ştiu că acest text face figură de capodoperă şi ştiu şi de ce.

26
/02
/14

S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. A fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, a fost Claudiu din Hamlet sau Lopahin din Livada de vişini. Alexandru Repan mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

26
/02
/14

Instituto Cervantes, cu sprijinul Ambasadei Argentinei şi în parteneriat cu ArCuB, organizează pe 9 martie, de la ora 20.00, o incursiune muzicală în istoria tangoului, printr-un recital de pian şi chitară susţinut de argentinianul Mariano Castro, membru al trupei Narcotango, nominalizat de două ori la Premille Grammy pentru cel mai bun disc.

25
/02
/14

Miercuri, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti debutează în rolurile principale ale baletului Don Quijote tinerii balerini japonezi ai teatrului, Sena Hidaka şi Shuhey Yoshida. Inspirat de romanul lui Cervantes, baletul Don Quijote spune povestea de dragoste a doi tineri, aflaţi sub protecţia celebrului cavaler, întâmplări din care nu lipsesc situaţiile comice şi dansurile spectaculoase.

25
/02
/14

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.