In memoriam Valentin Nicolau: „Aplauze pentru Lena”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-valentin-nicolau-aplauze-pentru-lena-la-tvr-2/

Dacă este luni, este teatru tv. Casa de Producţie TVR vă invită să păstraţi un moment de aducere aminte pentru scriitorul si dramaturgul Valentin Nicolau,i fostul şef al Televiziunii Române, plecat dintre noi în urmă cu un an, pe 13 ianuarie 2015. TVR 2 difuzează în această seară, de la ora 20.10, spectacolul „Aplauze pentru Lena”, de Valentin Nicolau.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2016

A trecut un an de când scriitorul Valentin Nicolau nu mai este printre noi. Mesajul fiicei sale, Ana Nicolau, este, probabil, cel mai personal mod prin care ni-l putem aduce aminte:

„Purta puloverul cenuşiu pe care i-l alesesem cadou de Crăciun, cu două săptămâni înainte. L-am văzut apoi sfâşiat, la spital, de cei de pe ambulanţa care l-a adus. Niciodată nu-l nimeream la cadouri, mai ales de Crăciun. Voia totul şi totuşi nimic. Avea totul deja. Visam să-i iau un pick-up, să ascultăm împreună colecţia lui de viniluri care aduna praf de atâţia ani.”

Am crescut cu muzica lui din maşină, cu Cat Stevens pe drumul de mare. În ziua aia vroia să-mi dea un nou disc şi-i spuneam că mi-l dă degeaba, n-am la ce să-l ascult. Nu am întrebat nici măcar ce era. Îmi spune, îţi pun pe facebook, asta era noua lui pasiune, îmi făcea daruri pe facebook, melodii, poze, aşa comunicam. Aşa cum ani la rând, precum tatăl din basme, îmi aducea cadouri din toată lumea, de la păpuşi ruseşti şi statui africane, până la icoane şi frunze de măslin din grădina Ghetsimani. De cărţi nu mai spun. Nu ştiu ce-a văzut pe chipul meu în ziua aceea că a venit la mine acolo, în bucătăria biroului de 2 m pe 1, şi m-a strâns în braţe zâmbind. Transpirase, puloverul era umed la subraţ şi m-am retras uşor, neobişnuită cu asemenea afecţiuni, mai ales în public.Ne-am despărţit pe holul întunecat al editurii, el cobora la maşină, pleca la o întâlnire, eu mă duceam să citesc emailuri printre suspine. Când l-am văzut din nou în seara aia, nu mai era(…) – Ana Nicolau

„APLAUZE PENTRU LENA” de Valentin Nicolau

Producție a teatrului ArtEmotion din Oradea.

Preluare din cadrul Festivalului Național de Teatru Independent.

În distribuţie: Mirela Lupu, Sebastian Lupu.

Foto: Valentin Nicolau – facebook

21
/09
/20

O Gală a Premiilor UNITER la Craiova înseamnă o triplă sărbătoare: 30 de ani de la înființarea UNITER, 170 de ani de la înființarea teatrului craiovean „Marin Sorescu” și ... bucuria revederii cu artiști și parteneri după șase luni de așteptare.

18
/09
/20

Cel mai nou cinematograf de tip multiplex din România a fost inaugurat de Cineplexx pe 16 septembrie la Târgu-Mureș, în prezența unui public nerăbdător să-și vadă vadă filmele preferate pe marele ecran. Locația nou deschisă reprezintă cea de-a cincea investiție făcută de companie în România într-un singur an de la intrarea pe piața locală.

18
/09
/20

Nu e un admirator al comunicării intense din vremea noastră, care culminează cu incomunicarea și explică dezamăgit că în era corectitudinii politice, pentru că suntem atacați, orice am spune, sfârșim prin a nu mai spune nimic. Jeremy Irons s-a născut pe 19 septembrie 1948.

17
/09
/20

CRONICĂ DE FILM Există filme de stare, filme de idei şi filme de subiect (şi diverse combinaţii între ele). Programate a fi lansate în curând în cinematografe, „Madre” (2019), al spaniolului Rodrigo Sorogoyen, şi „Corpus Christi” (2019), al polonezului Jan Komasa, sunt în primul rând filme de subiect.

17
/09
/20

Expoziția „Onoarea națiunilor. Ordine și decorații din patrimonial Muzeului Național de Istorie”, care își așteaptă vizitatorii până în luna noiembrie, constituie un proiect unic, potrivit organizatorilor cel mai mare proiect de acest gen care s-a pus în operă în țară după 1989.

17
/09
/20

În perioada 30 septembrie–4 octombrie, va avea loc o ediție specială a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași–FILIT. Sub semnul continuității, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune o formulă adaptată la condițiile crizei globale.

17
/09
/20

A 12-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie–11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie.

Pagina 1 din 91612345...102030...Ultima »