In memoriam Valentin Nicolau: „Aplauze pentru Lena”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-valentin-nicolau-aplauze-pentru-lena-la-tvr-2/

Dacă este luni, este teatru tv. Casa de Producţie TVR vă invită să păstraţi un moment de aducere aminte pentru scriitorul si dramaturgul Valentin Nicolau,i fostul şef al Televiziunii Române, plecat dintre noi în urmă cu un an, pe 13 ianuarie 2015. TVR 2 difuzează în această seară, de la ora 20.10, spectacolul „Aplauze pentru Lena”, de Valentin Nicolau.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2016

A trecut un an de când scriitorul Valentin Nicolau nu mai este printre noi. Mesajul fiicei sale, Ana Nicolau, este, probabil, cel mai personal mod prin care ni-l putem aduce aminte:

„Purta puloverul cenuşiu pe care i-l alesesem cadou de Crăciun, cu două săptămâni înainte. L-am văzut apoi sfâşiat, la spital, de cei de pe ambulanţa care l-a adus. Niciodată nu-l nimeream la cadouri, mai ales de Crăciun. Voia totul şi totuşi nimic. Avea totul deja. Visam să-i iau un pick-up, să ascultăm împreună colecţia lui de viniluri care aduna praf de atâţia ani.”

Am crescut cu muzica lui din maşină, cu Cat Stevens pe drumul de mare. În ziua aia vroia să-mi dea un nou disc şi-i spuneam că mi-l dă degeaba, n-am la ce să-l ascult. Nu am întrebat nici măcar ce era. Îmi spune, îţi pun pe facebook, asta era noua lui pasiune, îmi făcea daruri pe facebook, melodii, poze, aşa comunicam. Aşa cum ani la rând, precum tatăl din basme, îmi aducea cadouri din toată lumea, de la păpuşi ruseşti şi statui africane, până la icoane şi frunze de măslin din grădina Ghetsimani. De cărţi nu mai spun. Nu ştiu ce-a văzut pe chipul meu în ziua aceea că a venit la mine acolo, în bucătăria biroului de 2 m pe 1, şi m-a strâns în braţe zâmbind. Transpirase, puloverul era umed la subraţ şi m-am retras uşor, neobişnuită cu asemenea afecţiuni, mai ales în public.Ne-am despărţit pe holul întunecat al editurii, el cobora la maşină, pleca la o întâlnire, eu mă duceam să citesc emailuri printre suspine. Când l-am văzut din nou în seara aia, nu mai era(…) – Ana Nicolau

„APLAUZE PENTRU LENA” de Valentin Nicolau

Producție a teatrului ArtEmotion din Oradea.

Preluare din cadrul Festivalului Național de Teatru Independent.

În distribuţie: Mirela Lupu, Sebastian Lupu.

Foto: Valentin Nicolau – facebook

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

14
/10
/21

Marţi, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe va avea loc premiera spectacolului de un umor tragic, pe un text de maximă actualitate, „Familia Tót”, de István Örkény, în regia lui László Bocsárdi. Textul spectacolului este o variantă scenică a romanului şi a piesei de teatru cu același titlu – „Tóték ”/ „Familia Tót”.

14
/10
/21

„Nunzio”, cea mai nouă montare de pe scena ARCUB, va fi prezentată publicului bucureştean, în premieră, pe 15 şi 16 octombrie, la Sala Mare din Strada Lipscani 84-90.

14
/10
/21

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 a început în septembrie la Centrul de Teatru Educațional Replika din București și continuă cu premiera spectacolului RAFINA, în regia Irinei Gâdiuță. Primele două reprezentații vor avea loc pe 18 și 25 octombrie, orele 19:30, la Centrul Național al Dansului din București (Bulevardul Mărășești 80-82).

13
/10
/21

Publicul larg și iubitorii muzicii clasice sunt invitați să vadă online filmele care documentează felul în care au fost organizate Concursul Internațional George Enescu 2020/2021 și Festivalul Internațional George Enescu 2021 în timpul pandemiei, stabilind adevărate recorduri în domeniu, și reacțiile unor artiști care au fost implicați în cele două evenimente. Filmele sunt postate pe canalul Youtube al Festivalului Enescu.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..