În premieră, la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, a fost acordat Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-premiera-la-cea-de-a-22-a-editie-a-festivalului-national-de-teatru-a-fost-acordat-premiul-asociatiei-internationale-a-criticilor-de-teatru/

Aliniindu-se altor întâlniri teatrale cu tradiţie din Europa, anul acesta, în premieră, Festivalul Naţional de Teatru şi-a supus afişul „judecăţii” critice internaţionale. La solicitarea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT/IATC), în al cărei Comitet Executiv este prezentă şi România, prin persoana preşedintelui Secţiei române a Asociaţiei, criticul Alice Georgescu, un juriu format din trei […]

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2012

Aliniindu-se altor întâlniri teatrale cu tradiţie din Europa, anul acesta, în premieră, Festivalul Naţional de Teatru şi-a supus afişul „judecăţii” critice internaţionale. La solicitarea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT/IATC), în al cărei Comitet Executiv este prezentă şi România, prin persoana preşedintelui Secţiei române a Asociaţiei, criticul Alice Georgescu, un juriu format din trei membri ai AICT a acordat ieri seară (4 noiembrie), în cadrul ceremoniei de închidere  a festivalului, un premiu purtând numele prestigioasei Asociaţii.

În urma vizionării spectacolelor incluse în secţiunile „De toate pentru toţi” şi „Teatrul de mâine”, Yun-Cheol Kim, profesor universitar la Academia Centrală de Dramă din Seul (Coreea de Sud), director-fondator al publicaţiei internaţionale on-line „Critical Stages”, preşedintele AICT, Raymond Bertin, critic de teatru şi ziarist, membru al redacţiei revistei „Jeu” din Montréal (Canada), şi Octavian Saiu, teatrolog, profesor universitar, vicepreşedinte al Secţiei române a AICT, au hotărât să se concentreze asupra viitorului teatrului şi, în consecinţă, asupra tinerilor creatori prezenţi în festival.

Astfel, juriul a acordat Premiul „Tânără Speranţă” al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru spectacolului Casa M – producţie a Centrului de Arte Coliseum din Chişinău, Republica Moldova, cu Snejana Puică, Mihaela Strâmbeanu, Ina Surdu, Irina Vacarciuc, scenariul şi regia: Luminiţa Ţîcu – „un spectacol puternic, cu o regie minimalistă, dar plină de forţă, în stil documentar, cu un mesaj curajos despre realitatea întunecată a abuzurilor suferite de femei în regiunea basarabeană şi cu o distribuţie solidă”.

De asemenea, juriul a hotărât în unanimitate să acorde Premiul „Tânără Speranţă” al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru actriţei Ioana Manciu, care „a interpretat cu vulnerabilitate, simţ al adevărului şi extraordinară abilitate în alternarea rolurilor” personajele Dvori şi Procuroarea din spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, producţie a Teatrului ACT, regia: Bobi Pricop.

Cele două producţii au figurat în secţiunea „Teatrul de mâine” a FNT 2012.

 

 

Sursa: FNT

26
/05
/23

Editura Frontiera lansează sâmbătă, 27 mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ghidul ilustrat „Prin piețele lumii”, scris de Maria Bahareva, ilustrat de Anna Desnițkaia și premiat anul acesta cu prestigiosul Prix Sorcières pentru non-ficțiune în Franța.

26
/05
/23

În cea de-a patra zi a Festivalului „Buzău Iubește Teatru”, ni se propune o comedie situațională intitulată Cancún, scrisă în catalană de Jordi Calcerán, tradusă de Luminița Voina Răuț și regizată de Felix Alexa care asigură și ilustrația muzicală.

25
/05
/23

„Săptămâna Comediei”, unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente culturale tradiționale ale Brașovului, aniversează 10 ani. Ediția aniversară a festivalului va avea loc în perioada 3-9 iulie, la Teatrul Sică Alexandrescu, la Cinema Astra și în Parcul Central Nicolae Titulescu, fiind alcătuită din trei componente distincte: teatru, film și o secțiune de teatru, concerte și spectacole în aer liber pentru toată familia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.

25
/05
/23

În cea de-a treia zi a Festivalului „Buzău Iubește Teatru” ni se propune o călătorie în timp pentru a explora „Eroine” sau „Scrisori ale unor eroine” , după tragedia lui Publius Ovidius Naso, într-un spectacol-autor aparent clasic și plin de efervescență care poartă semnătura lui Andrei Măjeri prin traducere, adaptare scenică, costume și muzică.

25
/05
/23

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România anunță lansarea celei de-a zecea ediții a concursului pentru acordarea Burselor UNIMIR, destinate tinerilor muzicieni, interpreți de muzică vocală și instrumentală, inclusiv folclor, precum și dirijorilor cu vârste cuprinse între 12 și 26 de ani, care manifestă o înzestrare artistică de excepție.