În selecţia contemporană a blogului PLUSDEOFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-selectia-contemporana-a-blogului-plusdeoff/

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

Un articol de Walter Géhin, PLUSDEOFF|21 iulie 2017

Clara trăieşte în Statele Unite, a terminat cursuri superioare şi în curând se va mărita. În mod curios, ea şi-a păstrat jucăriile. Shari vine dintr-o ţară devastată de război. Jucăria ei este o grenadă. Prezenţa lui Shari o destabilizează pe Clara care se cufundă într-un coşmar plin de amintiri refulate, ascunse în straturile cele mai adânci ale sufletului. După o serie de tablouri populate de simboluri şi o estetică trash, imaginile celor două tinere femei (interpretate cu mult angajament de Tünde Skovrán şi Júlia Ubrankovics) devin confuz – ele se amestecă, se unesc, se despart din nou, se juxtapun… Care dintre aceste vieţi trebuia trăită mai bine?

—Walter Géhin, PLUSDEOFF

TOYS / de Saviana Stănescu /

regia Gábor Tompa /

asistent regie Krisztián Balázs /

costume Elisa Benzoni /

sunet şi lumini Gábor Tompa /

cu Tünde Skovrán şi Júlia Ubrankovics.

Foto: Lindsey Mejia.

Festivalul Avignon off 2017 / Théâtre des Halles / sala Chapelle / ora 17.00 / 6–29 iulie, pauză în 10, 17 şi 24 iulie.

Reflexii pe marginea piesei TOYS în regia lui Gábor Tompa

articol publicat aici

Foto: Mihaela Marin

20
/05
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a anunțat care sunt cei șase artiști ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităților în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski (foto), Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.