„În țara celor puri” de Kenizé Mourad, cartea lunii martie la Editura Nemira
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-tara-celor-puri-de-kenize-mourad-cartea-lunii-martie-la-editura-nemira/

Printre noutăţile pe care Editura Nemira ni le propune pentru această primăvară, regăsim „În ţara celor puri”, roman în care scriitoarea şi jurnalista Kenizé Mourad îşi poartă cititorul într-o memorabilă călătorie în Pakistan.

Un articol de Liliana Matei|9 februarie 2020

Protagonista romanului „Au pays des purs”, Anne, o tânără jurnalistă din Franța, investighează un grup terorist din Pakistan pe cale să pună mâna pe o bombă atomică, dar, pe parcurs, descoperă o țară cu totul diferită decât se aștepta și viața i se schimbă pentru totdeauna.

Printre palatele aristocratice din Lahore, printre moschei și grădini mongoleze, Anne se confruntă cu o rețea periculoasă de spioni, militari, polițiști, familii de patricieni și jihadiști. Va învăța ce înseamnă foametea, setea și adevărata, teribila frică de moarte.

Dintre cei care o ghidează, Karim, om de teatru care pune în scenă Beckett și care iubește cu pasiune Pakistanul, e singurul care o poate ajuta.

„O minuțioasă și fermecătoare imagine asupra tulburelui Pakistan al zilelor noastre, în care geopolitica, detaliile de viață cotidiană a unei societăți prea puțin cunoscută, nuanțele de gri din meseria de jurnalist se îmbină cu o poveste de dragoste emoționantă.” Le Colibry

Scriitoare şi jurnalistă de origine turco-indiană, KENIZÉ MOURAD s-a născut la Paris în 1940.

Mama ei a fost fiica nepoatei sultanului Murad al V-lea, căsătorită cu un rajah indian, apoi refugiată la Paris.

Kenizé Mourad a studiat psihologia şi sociologia la Sorbona, apoi a devenit jurnalist independent. În 1970, începe să scrie pentru publicaţia Le Nouvel Observateur ca specialist în civilizaţia şi relaţiile externe ale ţărilor din Orientul Mijlociu. Este corespondent de război în Etiopia, Liban, Iran.

În 1987, publică În numele prinţesei moarte (Nemira, 2012). Cartea a devenit imediat bestseller internaţional, s-a vândut în milioane de exemplare şi a fost tradusă în 34 de limbi.

Au urmat Le Jardin de Badalpur, Le parfum de notre terre, voix de Palestine et d’Israel, În orașul de aur și argint (Nemira, 2014) și În țara celor puri (Nemira, 2020).

În 2012, a primit Medalia pentru Ordinul Artelor și Literelor de la guvernul Franței.

15
/12
/22

Pentru că unele dintre cele mai inspirate cadouri sunt cărțile, vă prezentăm o selecție de titluri noi, de la Grupul Editorial Trei, numai bune de pus sub bradul de Crăciun. Veți regăsi printre acestea volume ca „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, sau „Război” de Louis‑Ferdinand Céline.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

12
/12
/22

Viața Prințului Harry ni se dezvăluie nu numai în seria documentară „Harry & Meghan”, recent intrată pe Netflix, ci și prin intermediul autobiografiei sale, „Rezervă”, care va fi disponibilă și în limba română, la Editura Nemira, din 10 ianuarie 2023.

07
/12
/22

Institutul Cultural Român va fi prezent la ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, desfășurată în perioada 7-11 decembrie, cu o ofertă de peste 50 de titluri: volume din sfera memorialistică, albume de artă sau literatură, pe care cititorii prezenți la Romexpo le vor putea cumpăra cu o reducere de 30 %.

24
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie, s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, la Editura ap! (ACT și Politon). Lansarea a avut loc în prezența artistei Cristina Bălan, câștigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).

22
/11
/22

La finalul acestei săptămâni, vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 dezbaterea cu tema „Celălalt | trasee ale cunoașterii” care încheie seria evenimentelor lansate sub umbrela proiectului „Casa cu literaturi literaturi – interculturalitate și multiculturalitate”.