“In The Fade”, noul film al lui Fatih Akin, deschide Cinepolitica 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-the-fade-noul-film-al-lui-fatih-akin-deschide-cinepolitica-2018/

Cel mai nou film al apreciatului regizor Fatih Akin, “În întuneric” / “In The Fade”, o puternică dramă inspirată de crimele xenofobe ale unui grup de neo-nazişti, premiat la Cannes şi Globurile de Aur, va deschide cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (18 – 22 aprilie, la Cinema Elvire Popesco şi Institutul Balassi din Bucureşti).

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2018

Având la bază crimele xenofobe comise în 2011 de grupul neo-nazist National Socialist Undeground, filmul regizorului german de origină turcă Fatih Akin ne face părtași la drama Katjei (Diane Kruger), o femeie care își dorește să se facă dreptate în cazul uciderii fiului și soțului ei kurd, fost traficant de droguri, într-un atac cu bombă.

Premiat la Cannes 2017 pentru Cea mai bună actriță (Diane Kruger), câștigător al unui Golden Globe pentru film străin și cu o coloană sonoră memorabilă, semnată de Josh Homme, vocalistul formației Queens Of The Stone Age, “În întuneric” / “In The Fade” a reprezentat și propunerea Germaniei la Oscar.

“În întuneric” / “In The Fade”va fi distribuit în cinematografele din România de Independența Film din 20 aprilie.

Un alt film care a atras atenția prin distribuția sa și care face parte din selecția Cinepolitica 2018 este “Interpretul” / “The Interpreter”, un road movie dulce-amărui în regia lui Martin Sulik, care îi are în rolurile principale pe marele cineast ceh Jiri Menzel și pe carismaticul actor austriac Peter Simonischek (“Toni Erdmann”).

Oscilând între comedie și tragedie,“Interpretul” ne plimbă prin Slovacia profundă de după cel de-al Doilea Război Mondial, alături de cei doi bărbați, unul evreu, celălalt urmașul unui ofițer nazist, urmăriți de un trecut întunecat și ambiguu.

Din selecția Cinepolitica nu lipsesc nici producțiile autohtone. “Un pas în urma serafimilor”, lungmetrajul de debut al regizorului Daniel Sandu, recent premiat cu 8 trofee Gopo, printre care cele pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor, este o poveste inspirată din viața regizorului.

Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot, încearcă să se adapteze într-un seminar teologic ortodox, dar curând descoperă că sistemul este corupt și abuziv, iar minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.Proiecția va fi urmată de dezbaterea Politică,

Foto: Cinepolitica 2018 – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.