În turneu la TNB, Teatrul Fără Nume* din Chișinău propune o nouă versiune a FURTUNII lui Shakespeare
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-turneu-la-tnb-teatrul-fara-nume-din-chisinau-propune-o-noua-versiune-a-furtunii-lui-shakespeare/

În 31 mai 2022, la ora 19.30, sunteţi invitaţi la Sala Studio a TNB la reprezentaţia unică susţinută de Teatrul Fără Nume din Chişinău, cu  FURTUNA de Shakespeare, recentă montare a regizorului Mihai Țărnă, în care  rolul lui Prospero  este interpretat de Vitalie Rusu, actor consacrat al scenelor basarabene.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2022

Actor, regizor de teatru și de film, scenarist, cu un Masterat în regie de teatru  la Institutul de Arte din Chișinău (D.E.A.), completat cu studii de regie de film  la Școala Internațională de Film  din Paris (2001-2002) și un Doctorat  la  Universitatea Charles de Gaulle, Lille 3,  MIHAI ȚĂRNĂ  e stabilit în prezent în Franța,  unde conduce catedra de  „Arta Actorului” la Şcoala Internațională de Film din Paris (E.I.C.A.R.).  Semnează regia a zeci de spectacole de teatru pe scene din Republica Moldova și din Franța, punând în scenă titluri din marea dramaturgie (Shakespeare, Molière, Gogol, Cehov, Eugene Ionesco…) și realizează scurt-metraje și debutează și în lung metraj, ca regizor și/sau scenarist. Anul 2019, când a realizat FURTUNA, este și anul în care a montat „Regele moare’’ de Eugène Ionesco la Teatrul du Gymnase din Paris, Franța (prezentat la Madrid), dar și anul în care semnează cea de-a 40-a regie a unui spectacol din cele două decenii și jumătate de activitate artistică.

În versiunea concepută de regizorul Mihai Țărnă, celebra piesă shakespeariană este o dramă cu elemente de comedie, despre căderea și ridicarea omului, răscumpărarea sufletelor, dar și pierderea lor veșnică. Pe insula lui Prospero se derulează succint istoria shakespeariană a lumii – putere, omor, revoltă, violență, dragoste. Furtuna e drama iluziilor pierdute, a amarei înțelepciuni și a unei fragile, dar îndărătnice speranțe.

Actor de prestigiu al scenei basarabene, Vitalie Rusu a lucrat în calitate de actor şi regizor la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin” (astăzi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”) din Chişinău, fiind și regizor-şef al acestui teatru, din 1985. Între 1999-2003  a fost diplomat la Ambasada Republicii Moldova de la București.  În 1973 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit şi în 1983 – cel de Artist al Poporului. În 2011 Vitalie Rusu a fost distins cu Ordinul Republicii şi în 2013 – cu Premiul Naţional.

În cariera sa de actor,  de peste 50 de ani, a jucat 80 de roluri de teatru şi film: Hlestakov în „Revizorul” de N. V. Gogol, Mercuţio în „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, Alecu – „Iaşii în carnaval” de V. Alecsandri, Gheorghe – „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă, iar acum aveți ocazia să-l vedeți într-unul din cele mai complexe roluri shakespeariene, Prospero din Furtuna !

Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a TNB, precum și online (https://www.mystage.ro/bilete/FURTUNA_-_TFN%20_Chisinau-3218?af=15/#/r=24966).

*Teatrul Fără Nume nu este un teatru lipsit de identitate, nu este un teatru fără rădacină. E o nouă direcție a Teatrului pentru Copii și Tineret care apoi a devenit Teatrul de Revista „Ginta Latină’’. Deci, TFN vine ca o continuitate și dezvoltare a unei tradiții teatrale. Prin această schimbare, teatrul a vrut să-și ofere șansa la o nouă viață și o nouă modalitate de exprimare și comunicare cu spectatorul.

Furtuna
de William Shakespeare

prezentat de: TFN. Chișinău
Regie:Mihai Țărnă
Asistent regie:Larisa Dascăl
Costume:Inga Botnariuc
Compoziție muzicală:Alexandru Dicusar
Lumini:Eduard Chiperco
Sunet:Vlad Vascan
Colaborare artistică:Valentina Vidrașcu
Regia tehnică:Victor Zburliuc

Distribuție
Prospero:   Vitalie Rusu
Miranda:    Ilinca Melnic
Ferdinand: Bogdan Bâtlan
Ariel: Silviu Boinceanu,  Corina Rotaru
Caliban:     Nicu Țărnă
Stephano:  Marius-Cătălin Tulum
Trinculo:     Petru Dragancea
Alonso:      Valentin Munteanu
Antonio:     Ion Munteanu
Gonzalo:    Anatol Burlacu
Adrian:      Felix Podborski
Sebastian:  Ion Rotaru
Sycorax:    Victoria Țurcanu
Furtunile:   Victoria Țurcanu, Larisa Dascăl, Antonia Calancea, Cristina Lungu

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.