Încă o scrisoare către Gabriel García Márquez
https://www.ziarulmetropolis.ro/inca-o-scrisoare-catre-gabriel-garcia-marquez/

Gabo a murit acum şase ani, pe 17 aprilie 2014, în Mexic, la 87 de ani. Volumul „Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet“ (traducere din limba spaniolă de Tudora Șandru Mehedinţi) a fost publicat la Rao, în 2014. Nuvelele au fost publicate în original în 1972, dar au fost scrise în 1968, după „Un veac de singurătate“.

Un articol de Andrei Crăciun|27 aprilie 2020

Scumpe domnule Marquez,vă scriu dintr-o lume care și-a închis porțile, ferestrele, lăsând, din loc în loc, inimile deschise.

Stăm, stăm, stăm în casele noastre, așteptând cu groază și cu speranță deznodământul, ca și cum acela care ar fi scris povestea a uitat ce urmează cu noi, ne-ar fi abandonat și nu are nici măcar regrete.

Viața, chiar și așa, fără noi, totuși continuă, a venit primăvara, a trecut primăvara, și eu m-am întors la nuvelele dumneavoastră de acum o jumătate de secol, ca la un miracol, ca la un nesfârșit număr de magie, pentru a-mi lua, din nou, puterea de a îndura.

Nu cred că am greșit, acum douăzeci de ani, când v-am socotit cel mai original și mai puternic poet cunoscut din secolul XX, și nu cred că greșesc nici acum, când reiterez această idee deja veche.

Literatura dumneavoastră este o magnifică defilare de imagini, născute din strălucirea care doar în Caraibe există pe pământ și în cer.

Felul în care oamenii vorbesc, mor, învie, mor din nou, călătoresc în adâncul mărilor și în deșert – toate acestea nu se puteau naște altundeva.

V-ați moștenit, desigur, bunica în această superputere de a povesti și a repovesti legende, mituri, întâmplări nemaiauzite, fantastice și atât de adevărate. Iar bunica dumneavoastră este, bineînțeles, cel mai original și mai puternic poet necunoscut al secolului XX.

În ceea ce vă privește, nu știu niciun alt scriitor în stare să arunce în mijlocul unui text, ca un foc de artificii, această dorință legitimă a unui personaj: Vreau să fiu îngropată de vie!

Și numai nuvelele acestea de le-ați fi scris și tot ați fi fost cel mai însemnat scriitor în trecerea timpului, de la Cervantes încoace și de la dumneavoastră încolo.

Domnule Marquez, nu aș vrea să închei înainte de a vă mai face o scandaloasă confidență: viața pe pământ fără cărțile dumneavoastră, fără toate cărțile dumneavoastră, ar continua desigur să existe, dar ea ar fi zadarnică și dureroasă și goală, ca un bâlci părăsit. Acela care nu v-a cunoscut a pierdut frumusețea.

10
/09
/15

Toamna 2015 la Editura Cartea Românească este anotimpul ieşirii din arhive. Trei studii de mare amploare vor continua proiectul editorial „Rescrierea Istoriei literaturii române”, dedicat cartografierii zonelor albe sau gri ale vieţii literare româneşti.

02
/09
/15

Studenții și masteranzii interesați de o carieră în domeniul editorial se pot înscrie, începând cu 1 septembrie, în proiectul cu fonduri europene DIGIPUB. Proiectul oferă un program integrat de stagii de practică plătite în cele mai importante edituri din România și de orientare și consiliere în carieră.

26
/08
/15

Patria locotenentului Schreiber, cel mai nou roman semnat de autorul bestsellerului Testamentul francez, Andreï Makine, a apărut în acestă săptămînă în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Constanţa Ciocârlie. „Cartea lui Makine răneşte. Şi răneşte pentru că merge drept la ţintă. Pentru că e un drapel arborat în bernă.” (Paris Match)

26
/08
/15

Când crezi că știi foarte multe, dacă ai un grăunte de curiozitate, deschidere la nou și bun simț, constați că nu știi aproape nimic. Cu un deceniu în urmă, un film, Capote, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal, mi-a dat o palmă strașnică și o temă pentru acasă. Cu maximă rușine constatam că nu citisem nimic din ceea ce a scris Truman Capote.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

23
/08
/15

Am douăzeci de ani și învăț istoria politică a diferite țări din Europa la Universitatea din București. Am de scris o lucrare de semestru. Trebuie să aleg un stat pe care să îl studiez. Fără absolut niciun motiv, aleg Suedia. Nu am nicio șansă să ajung vreodată în Suedia, cu atât mai mult cu cât nici nu îmi doresc așa ceva.

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.