Încep pregătirile pentru cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-pregatirile-pentru-cea-de-a-treia-editie-romanian-jewelry-week/

Cea de-a treia ediţie Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 – 9 octombrie 2022 la Biblioteca Naţională a României şi în alte cinci locaţii conexe din Bucureşti. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziţii, conferinţe, tururi ghidate şi multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

Un articol de Petre Ivan|24 august 2022

Romanian Jewelry Week 2022 continuă demersurile începute în 2020 și se conturează ca unul dintre cele mai ample evenimente din România dedicate bijuteriei contemporane, precum și un punct de reper pe harta internațională. Peste 150 designeri, școli, asociații și colective din peste 30 țări din întreaga lume fac parte din selecția ROJW 2022, propunând creații semnate de artiști contemporani din România, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Chile, Spania, Germania, Ungaria, Franța, Marea Britanie, Italia, Olanda, Grecia, Austria, Republica Moldova, Israel, China, Iran, Mongolia, Coreea de Sud și multe altele.

Printre colaborările speciale din acest an se numără expoziții capsulă ale altor săptămâni ale bijuteriei din Europa – Bruxelles Jewelry Week, Budapest Jewelry Week, Milano Jewelry Week și Legnica Silver Festival. ArtsThread va expune de asemenea o selecție a câștigătorilor Global Design Graduate Show 2021, un concurs internațional desfășurat în colaborare cu Gucci dedicat absolvenților de universități de artă și design din întreaga lume. SMCK on Reel, primul festival video dedicat bijuteriei de autor va prezenta o selecție curatorială a filmelor prezentate în cadrul Munchen Jewelry Week 2022, cu un focus special dedicat designerilor ucrainieni.

„A fi designer de bijuterie presupune o continuă învățare și descoperire. Designerii români care fac pasul în piața internațională se confruntă cu aceleași situații pe care le întâmpină designerii și creativii emergenți din întreaga lume. Pe lângă creativitate și originalitate, este foarte importantă prezența constantă la evenimentele de profil specifice fiecărei branșe. Romanian Jewelry Week este una dintre aceste oportunități de a te întâlni, o dată pe an, cu restul comunității creative de autori de bijuterie, cu specialiști din domeniu, și mai ales cu publicul larg. Pe parcursul a 5 zile de expoziție și 2 zile de târg, 150 artiști, designeri și autori de bijuterie din România și din încă 29 țări vor putea fi întâlniți alături de lucrările lor într-un spațiu absolut special – Biblioteca Națională a României – spațiu ce găzduiește în premieră un eveniment dedicat bijuteriei contemporane.” David Sandu curator și fondator Romanian Jewelry Week.

Programul special Romanian Jewelry Week va include în acest an și o serie de workshop-uri și conferințe, susținute într-un format hibrid de profesori, designeri, curatori și profesioniști din țări precum Israel, SUA, UK, Polonia și multe altele. Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week anunță de asemenea și un juriu internațional cu reprezentanți de renume din domeniul bijuteriei contemporane, care vor desemna premiile ROJW 2022:

David Sandu – Curator Romanian Jewelry Week și Fondator Assamblage – România
Paulo Ribeiro – Joya Barcelona, Spania
Justyna Teodorczyk – Legnica Silver Festival, Polonia
The European Federation of Jewellery Bruxelles, Belgia
Charon Kransen from Charon Kransen Arts New York
The Ilias Lalaounis Jewellery Museum in Athens, Greece
O secțiune specială de premii va fi desemnată de asemenea de Milano Jewelry Week, publicația online Lost in Jewellery și Bruxelles Jewelry Week.

Prin desfășurarea evenimentelor colaterale, a conferințelor și expozițiilor speciale, Romanian Jewelry Week va crea momente de schimb cultural care vor proiecta pe chipul vizitatorilor o imagine fascinantă și accesibilă a bijuteriei. Expoziția centrală va cuprinde nu doar bijuterii, ci și sculpturi purtabile, capabile să-și transforme profund purtătorul.

Publicul va avea ocazia de a înțelege modul în care se redefinesc orizonturile bijuteriilor contemporane prin munca acestor autori și însemnătatea autenticității fiecărei piese în parte la Târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week, 8-9 octombrie.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.