Încep preselecțiile pentru bursele SoNoRo Interferențe 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-preselectiile-pentru-bursele-sonoro-interferente-2022/

Încep preselecţiile pentru bursele SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2022

Tinerii muzicieni sunt invitați să se înscrie până la data de 10 februarie 2022, instrumentele pentru care se acordă burse fiind vioara, viola, violoncelul și pianul. Pentru al doilea an consecutiv se acordă burse și pentru canto, muzica de cameră cu voce fiind considerată excepțională în repertoriul muzical clasic.

Ediția a XVI-a se bucură în continuare de sprijinul sponsorului principal UniCredit Bank.

Tinerii instrumentiști care doresc să aplice pentru burse sunt invitați să completeze formularul de înscriere de pe site și să trimită înregistrarea a două piese, iar pentru canto este necesară înregistrarea a două piese (o arie și un lied) în două limbi diferite. Înregistrările se vor trimite pe adresa de e-mail [email protected] până la data de 10 februarie 2022.

Programul SoNoRo Interferențe, susținut de UniCredit Bank, se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani, și a fost inițiat cu scopul de a crea pe termen lung o elită muzicală, continuând demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Timp de 15 ani au fost acordate peste 400 de burse, Festivalul SoNoRo și partenerii săi onorând astfel educația și importanța pe care aceasta o are pentru performanța individuală a muzicienilor.

Iată că am ajuns la ediția cu numărul 16! Privind în urmă, am creat programul de burse SoNoRo Interferențe la doar un an de la existența Festivalului SoNoRo, în semn de respect pentru valoarea educației și ca o reverență pentru toată cunoașterea pe care mi-au dăruit-o profesorii mei. Un muzician este precum un sportiv de performanță, devine mai bun pe măsură ce trec anii și exersează zilnic, astfel că an de an acest program selectează tineri cu potențial, oferindu-le șansa de a studia împreună cu muzicieni experimentați. Am avut bucuria de a urmări evoluția bursierilor SoNoRo, mulți dintre ei obținând premii internaționale importante și devenind adevărați profesioniști.

Pentru al doilea an consecutiv avem și secțiunea de canto, muzica de cameră cu voce fiind foarte apreciată. De asemenea, vreau să-i mulțumesc pentru încredere sponsorului principal UniCredit Bank, aflat de cinci ani alături de noi. Sunt recunoscător că am construit o relație pe termen lung și că putem să continuăm astfel programul de burse SoNoRo Interferențe.

Abia aștept să contribuim și în acest an la evoluția tinerilor prin intermediul muzicii de cameră! – a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului SoNoRo Interferențe.

Workshop-urile vor avea loc la Casa Artiștilor (Bușteni, România), în Palazzo Ricci (Montepulciano, Italia) și la Traunstein (Germania).

Maeștrii care îi vor îndruma pe bursieri sunt următorii: Mihaela Martin (vioară/profesor Academia de Muzică din Köln, Academia Barenboim-Said, Berlin, Germania), Răzvan Popovici (violă/Ansamblul Raro, Germania), Frans Helmerson (violoncel/profesor Academia Kronberg, Kronberg im Taunus, Germania), Valentin Răduțiu (violoncel/prim violoncelist Deutsches Symphonieorchester din Berlin, Germania), Diana Ketler (pian/profesor Academia Regală de Muzică, Marea Britanie și Haute École de Musique, Geneva, Elveția) și Pauls Putnins (cântăreț internațional de operă, Marea Britanie).

La finalul fiecărei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshop-ului alături de profesorii lor.

Bursa de studii SoNoRo Interferențe se adresează tinerelor talente muzicale și constă în gratuitatea cursurilor cu durata de o săptămână (muzică de cameră și instrument solo: vioară, violă, violoncel și pian; canto), cazarea și mesele pe durata programului. Mai multe detalii pe https://interferente.sonoro.ro/.

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, precum Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein) și Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile în care s-au desfășurat workshop-urile SoNoRo Interferențe, de-a lungul timpului, se numără: Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș și Palatul Cantacuzino din Bușteni, în România, iar din afara țării, la Montepulciano, în Italia, și la Traunstein, în Germania.

Mulţi dintre câștigătorii burselor au obținut rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre bursieri au participat la concursuri importante din întreaga lume și s-au clasat pe locuri fruntașe, două exemple în acest sens fiind reușitele lui Andrei Ioniță, care a câştigat premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski” din Moscova (2015), și a lui Valentin Șerban, câștigător al marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (2021).

Credit foto: Șerban Mestecăneanu

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.