Încep Zilele Femeii Cineast 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-zilele-femeii-cineast-2015/

Zilele Femeii Cineast, un eveniment realizat anul acesta în colaborare cu Ambasada Belgiei şi Uniunea Cineaştilor din România, va avea loc în perioada 6-8 martie, la Cinema Studio, în Bucureşti,.

Un articol de Petre Ivan|5 martie 2015

Zilele Femeii Cineast / Invitata specială este Caroline Strubbe (Belgia), regizoarea filmelor Lost Persons Area (premiat laFestivalul Filmului de la Cannes in anul 2009) și I Am The Same, I’m Another, care sunt programate sâmbătă, 7 martie 2015, orele 18.00 și 20.00, la Cinema Studio, în prezența realizatoarei.

Duminică, 8 martie, de la ora 18.00, este programata la Cinema Studio o selecție de filme de scurtmetraj premiate ale Generatiei de maine, realizate de studentele de la UNATC, program urmat de o secțiune de întrebări și răspunsuri. Intenția organizaorilor este ca din 2016 acest program să devină competitiv, iar premiul să reprezinte un suport important pentru debutul în lungmetraj al câștigătoarei.Zilele Femeii Cineast

Zilele Femeii Cineast intentionează să atragă atenția marelui public asupra calității, abordării subiectelor și unicitatății filmelor realizate de regizori femei.

Filmul, în România şi nu numai, este deseori perceput drept o artă preponderent abordată de bărbaţi. În România, conform datelor disponibile în Registrul Cinematografiei, doar 7 regizoare au realizat lungmetraje de ficțiune în ultimii 20 ani, iar ponderea în totalul producţiilor de film din ultimii 20 ani este de circa 6%.

Acestă manifestare apare într-un moment în care la nivel european se înregistrează o preocupare pentru egalitatea de şanse şi prin ea se dorește promovarea unei viziuni suplimentare feminine în peisajul cinematografic românesc. Viziunea artistică a femeilor regizoare reprezintă o altă percepţie a lumii, fără de care arta ar fi mai săracă.

Foto: Zilele Femeii Cineast, Lost Persons Area – cinemagia

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.