Începe a III-a ediție a Festivalului Filmului Palestinian
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-a-iii-a-editie-a-festivalului-filmului-palestinian/

A treia ediţie a Festivalului Filmului Palestinian din România începe joi, cu proiecţii online pe platforma Eventbook şi cu discuţii live cu cineaşti palestinieni pe pagina de Facebook a FFP.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2020

Timp de cinci zile, între 26 și 30 noiembrie, publicul va putea să vadă, la orice oră, opt filme palestiniene, prezentate în premieră în România: două lungmetraje de ficțiune, două documentare și patru scurtmetraje, toate selectate la prestigioase festivaluri din întreaga lume.

Deși anul acesta vorbim de o ediție exclusiv ONLINE, în fiecare seară aduce o serie de evenimente transmise prin live streaming pe pagina facebook a festivalului. Astfel, programul include cinci evenimente de tip Q/A cu invitați speciali, actori, regizori sau speciali ce activează în industria cinematografică. Ca de obicei, cum v-am obișnuit la fiecare ediție, avem și un prânz palestinian ce poate fi savurat chiar în grădina încălzită a prietenilor de la J’ai Bistrot.

Joi, în prima seară a festivalului, Lina Bokhary, directoarea Departamentului de Film din cadrul Ministerului Culturii din Palestina, care a fost prezentă la București în 2019, va face o analiză a cinematografiei palestiniene din ultimul an.

Frații Arab și Tarzan Nasser, doi dintre cei mai importanți cineaști palestinieni ai momentului, vor vorbi despre cel mai nou film al lor, „Gaza Mon Amour” (2020, foto sus), selectat în acest an la Festivalul de la Veneția și ales să fie propunerea Palestinei la Premiile Oscar.

Regizorul Kamal Aljafari va explica demersul din spatele documentarului său provocator și ambițios, „An Unusual Summer” („O vară neobișnuită”, 2020), selectat la Festivalurile Visions du Réel și Viennale.

„Ibrahim: O soartă nedecisă”, 2019

Tânăra cineastă Lina Al Abed va răspunde întrebărilor despre investigarea trecutului politic misterios al tatălui său, dezvoltată în documentarul extrem de personal „Ibrahim: A Fate to Define” („Ibrahim: O soartă nedecisă”, 2019), prezent la Toronto IFF, CPH:DOX și IDFA.

O altă regizoare din selecție este Najwa Najjar, care va vorbi despre noul ei film, drama „Between Heaven and Earth” („Între cer și pământ”, 2019), premiată la Festivalul de la Cairo pentru cel mai bun scenariu.

Nu în ultimul rând, albumul de fotografie Palestina. Oameni și locuri (fotografii de Miluță Flueraș, Ionuț Trandafirescu, Alex Ștefan, Georgiana Iosef. Texte de Ionuț Trandafirescu) va beneficia de o discuție în contextul avanpremierii lansării cărții, o lansare ce va avea loc în debutul anului viitor. Prin documentarea fotografică a mai multor călătorii în Palestina, desfășurate în perioada 2017-2020, din vechiul Ierusalim până în Pustiul Hozevei, de la Sihăstria Sfântului Sava până în Fâșia Gaza, albumul de fotografie Palestina. Oameni și locuri ne prezintă o țară spectaculoasă, vizual și spiritual, o țară cu o cultură și o tradiție impresionante. Albumul de fotografie face parte din colecția Filos Travelers.

Biletele, abonamentele și vizionarea online pe platforma Eventbook, unde filmele vor fi disponibile pe întreg parcursul celor cinci zile de festival.

Informaţii complete şi program pot fi găsite pe www.palestinianfilmfestival.org sau pe pagina de Facebook a festivalului.

Organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București, FFP își propune să ofere șansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizație non guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile culturii palestiniene în spațiul public românesc, valori cu rădăcini străvechi și își propune să crească interesul publicului român pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimete și activități.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri și sponsori: Statul Qatar, S. T. Dupont, El Unico, Brands International, La Aurora, La Casa del Habano, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Ceh, Alternative-Culture.com, One World Romania, Animest, Berea TNR, 1000 de chipuri, Centrul de Teatru Educațional Replika, Diud, Librăriile Cărturești, Londohome, J’ai Bistrot, Grădina Floreasca, Have a cigar

Parteneri media: Agerpres, Music Channel, Munteanu, Cinemagia, IQads, Itinerama, F-Sides Cineclub, Spotmedia.ro, Observator Cultural, The Institute, IQool, CriticEyez, Unteatru, Unveiled, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, NO.MAD, Independența Film

 

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.