Începe American Independent Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-american-independent-film-festival-2/

A treia ediţie a American Independent Film Festival începe vineri 12 aprilie la Cinema PRO cu Gala de deschiderea a festivalului, urmată de proiecţia în premieră, de la ora 20:00 a filmului The Sisters Brothers, în prezenţa regizorului Jacques Audiard, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2019

La Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat în deschidere, de la ora 18:00, filmul The Old Man and The Gun, în regia lui David Lowery, ce-l are pe Robert Redford într-un ultim rol al carierei sale actoricești și continuă cu proiecția filmului Puzzle, de la 20:30.

În weekend, proiecțiile în premieră continuă la Cinema PRO cu spectaculosul Vox Lux, care îi are în distribuție pe Natalie Portman și Jude Law – film ce va beneficia de o introducere  a criticului Cristian Tudor Popescu – dar și cu McQueen, povestea tânărului designer controversat, dar fabulous, care a revoluționat moda.

Sâmbătă, la Cinema Muzeul Țăranului, regizoriul Jacques Audiard va intra în dialog cu publicul despre cinema, scenaristică, experiența de a fi filmat în România și despre întâlnirea cu actorii vedetă ai mainstreamului american, după proiecția filmului The Sisters Brothers, de la ora 16:30.American Independent Film Festival

Bogdan Tănasă, inițiatorul proiectului umanitar Casa Share, va fi prezent și va vorbi despre inițiativa sa de ajutorare a celor aflați în nevoie, tot pe 13 aprilie, înainte de proiecția cu First Reformed, de la Cinema Muzeul Țăranului.

Filmul – nominalizat anul acesta la premiile Oscar și avându-i în distribuție pe Ethan Hawke și Amanda Seyfried, va fi urmat de un Q&A prin Skype cu regizorul Paul Schrader.

Duminică, la Cinema PRO, regizorul Kent Jones, invitat special al ediției din 2018 a festivalului, va intra în dialog prin Skype cu publicul la premiera debutului său în lungmetraj – Diane, programat de la ora 20:00.

Skate Kitchen, în regia lui Chrystall Mosselle și Mid90s, debutul cinematografic al lui Jonah Hill, fac parte din secțiunea FOCUS Adolescenți și vor fi însoțite duminică, de dezbaterea Skateboardig și Cultură Urbană, duminică, la Cinema Muzeul Țăranului.

Secțiunea specială FOCUS Adolescenți aduce în prim-plan filme recente despre adolescență și despre cultura urbană a skateboarding-ului. Skateboarding-ul, sportul underground devenit fenomen global, a reformat în ultimii 30 de ani felul în care percepem orașele, transformându-l în loc de joacă, influențând substanțial moda și stilul de viață al adolescenților de azi.

În tendințele actuale, skateboarding-ul împarte unele principii cu hip-hop-ul în ceea ce privește exprimarea rebeliunii, lupta constantă între libertatea individuală de exprimare artistică, credibilitate și autenticitate în medii sociale rigide și exclusiviste.

Skateboarding-ul este despre mai mult decât o placă cu care pleci în explorarea orașului pentru a-i simți în profunzime fiecare curbă, fiecare linie frântă’, iar Chrystal Mosselle, regizoarea Skate Kitchen explorează universul boarderilor într-o dramă indie hibrid în care Camilla, o adolescentă introvertită din Long Island își face curaj să se întâlnească cu un grup de skaterițe din New York, după ce le urmărește un timp pe Instagram.

Filmul îl are în distribuție și pe cantărețul trap Jaden Smith, fiul celebrului Will Smith.

Actorul Jonah Hill regizează Mid90s, avându-l în distribuție pe tânărul Sunny Suljic în rolul lui Stevie, un adolescent de 13 ani aflat pe punctul de a o lua razna, dar care descoperă skate shop-ul de la Motor Avenue.

Un coming-of-age dinamizat de muzica hip-hop a anilor ’90 și de relațiile pe care tânărul Stevie le stabilește în gașca skaterilor mult mai mari decât el, Mid90s este “o experiență mai subtilă și mai pură decât doar un film indie nostalgic, este o felie de viață autentică, formată din secvențe pline de energie” (Variety).

Cinefilii și skaterii sunt așteptați să participe la open talk-ul despre Skateboarding și Cultură Urbană ce se va desfășura duminică, de la ora 18:30 la Cinema Muzeul Țăranului și-i va avea ca invitați speciali pe Uscat alias Cristian Benescu, „nașul” skateboarding-ului românesc, Andrei Gonguțu, un credincios fanatic al sportului urban si Andrei Mihail, antropolog la SNSPA, într-o discuție moderată de selecționerul festivalului, Andrei Tănăsescu.American Independent Film Festival

Proiecțiile de duminică ale filmelor vor fi urmate de tombole cu premii. Crăci Movement oferă două tricouri, la proiecția Skate Kitchen, și Boarder’s Store oferă o placă la finalul proiecției Mid90s.

De luni până miercuri, regizorul Roberto Minervini va prezenta filmele indie din secțiunea American Perspectives by Roberto Minervini: The Intruder (Roger Corman), Tchoupitoulas (Bill&Turner Ross) și Wanda (Barbara Loden). Minervini va susține un masterclass în regie, marți, 17 aprilie, de la ora 22:15, la Cinema Muzeul Țăranului ca urmare a proiecțiilor filmelor sale The Other Side și What You Gonna Do When the World’s on Fire?

De luni până miercuri, la sala de cinema a Muzeului Tăranului Român vor avea loc și conferințele despre creative writing și scenaristică generate de concursul Write a Screenplay for Sebastian Stan, la care intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Continuând să susțină proiete umanitare, anul acesta, American Independent Film Festival donează toate încasările din bilete către CASA SHARE. Cumpăra un bilet la oricare dintre proiecțiile din festival și vei contribui la terminarea construcției Casa Share nr. 20 și la construcția unui Centru de Zi pentru educarea copiilor care provin din familii care trăiesc la limita subzistenței și cu posibilități financiare foarte reduse.

Biletele la proiecțiile din festival pot fi achiziționate prin Eventbook.ro.

Programul complet al proiecțiilor este accesibil pe site-ul filmedefestival.ro

Informații despre bilete și achiziționarea lor sunt disponibile pe site: https://bit.ly/2FSuTS4

Foto: American Independent Film Festival – facebook

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.