Începe American Independent Film Festival .5
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-american-independent-film-festival-5/

Pe 23 iunie începe cea de-a 5-a ediţie a American Independent Film Festival la Bucureşti. Toate încasările vor fi donate copiilor din comunităţile vulnerabile prin Asociaţia Casa Bună.

Un articol de Liliana Matei|23 iunie 2021

Până pe 27 iunie iubitorii de film sunt așteptați la Cinema Muzeul Țăranului să vadă în premieră în România producțiile premiate anul acesta cu Oscar pentru cea mai bună actriță și cel mai bun actor în rol secundar, debutul regizoral al starului din Stăpânul Inelelor, Viggo Mortensen sau cel mai nou film cu Jude Law într-un „rol exceptional” (Vulture), multe dintre titlurile din programul disponibil pe www.filmedefestival.ro vor putea fi văzute pe marele ecran doar la AIFF.5.

Tot la Cinema Muzeul Țăranului, festivalul aduce o surpriză atât pentru profesioniștii din industria cinematografică sau studenții de profil, cât și pentru publicul larg: secțiunea specială «FILMS ON FILMMAKERS» care prezintă filme ce vorbesc despre cineaști și încercările de orice fel prin care trec aceștia. Cu această ocazie, renumitul scriitor, profesor și selecționer de film, Dennis Lim va intra în conversație cu publicul român pentru a discuta despre starea actuală a producțiilor cinematografice independente, despre cum s-a schimbat industria în ultimii ani odată cu dezvoltarea platformelor de  streaming și ce înseamnă acest aspect pentru viitorul cinematografiei internaționale, în OPEN TALK-ul special «CINEMA IN THE AGE OF STREAMING».

Dennis Lim este în prezent director de programare pentru film la Lincoln Center și la New York Film Festival unul din cele mai prestigioase festivaluri de filme din lume. A fost editorul secțiunii de film la The Village Voice între 2000-2006, a colaborat frecvent cu The New York Times până în 2013 și a predat la Harvard University și New York University.

Critic și selecționer de film la festivaluri internaționale precum Giornate degli autori din cadrul Festivalului de la Veneția sau al Festivalului Internațional de la Vilnius, Andrei Tănăsescu, va discuta live via Zoom cu Dennis Lim pe data de 25 iunie la 19:45, la Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Festivalul mai aduce o surpriză pentru spectatori. În închiderea sa, regizoarea Kitty Green va intra în direct cu publicul bucureștean, după proiecția filmului The Assistant, pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri moderată de criticul de film, Ionuț Mareș. Kitty Green este regizoare, editor și cunoscută scriitoare din Australia. Lungmetrajul său documentar de debut, Ukraine Is Not a Brothel, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția în 2013 și a fost proiectat ulterior în peste 50 de festivaluri internaționale de film iar Casting JonBenet a avut premiera la Sundance în 2017. The Assistant este primul ei lungmetraj de ficțiune și a fost proiectat prima dată la Festivalul de Film de la Telluride, continuând să fie apreciat în festivaluri importante precum Sundance sau Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

La Food Hood, outdoor, arătăm pe ecran mare primele filme ale unor regizori cunoscuți acum în întreaga lume, grupate în secțiunea «ICONIC DEBUTS» și, în închiderea festivalului, Bonnie and Clyde, filmul ce este omagiat pe vizualul ediției de anul acesta. Intrarea este liberă iar sâmbătă, 26 iunie, vă așteptăm, înainte de proiecție, cu o surpriza muzicală pusă la cale împreună cu prietenii de la Food Hood: We Singing Colours în recital.

Online, pe Eventbook.ro, puteți viziona primele producții americane filmate în România în anii ’90 și apoi puteți să discutați live pe pagina de Facebook a festivalului (via Zoom) cu regizorul Ted Nicolaou, directorul de imagine și producătorul Vlad Păunescu și Oana Păunescu – costume designer și producer, alături de Andrei Tănăsescu, curatorul secțiunii «FRIGHT@MIDNIGHT – FOCUS FULL MOON FEATURES».

American Independent Film Festival, prin Asociația Cinemascop, donează, ca în fiecare an, toate încasările care îi revin din biletele. Anul acesta fondurile vor merge către Asociația Casa Bună.

De mai bine de zece ani, un grup de voluntari, în frunte cu Valeriu Nicolae și Hannah Slavik, sprijină comunitățile din ghetourile din Ferentari. Deși intenția a fost să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală, și-au dat seama curând că, pentru a reuși, copiii au nevoie de mai mult decât ajutor la teme. Ei au nevoie de rechizite, de haine și încălțăminte, de o masă caldă, au nevoie să fie sănătoși și să fie încurajați. Astfel, grupul format în jurul copiilor din Ferentari a crescut din ce în ce mai mult, devenind o adevărată comunitate. Această comunitate a decis,  în iulie 2020, să capete și o formă juridică. Și-au dat numele de Asociația Casa Bună și au continuat să facă puțin mai mult bine în jurul lor. În prezent Asociația Casa Bună susține 300 de copii cu vârste între 6 și 14 ani din comunitățile vulnerabile din Ferentari și Jilava dar și din afara Bucureștiului, în Județul Arges, comunele Lerești și Nucșoara. Anul acesta asociația își dorește să deschidă o nouă Casă Bună în Nucșoara, unde să continue să ofere suportul educațional, vocațional și de sănătate oferit deja copiilor din București.

Fiecare bilet cumpărat pentru AIFF.5 ajută, iar pentru donații directe puteți folosi modalitățile disponibile pe https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/doneaza. Puteți contribui și participând la una dintre activitățile recurente ale sociației înscriindu-vă pe: https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/voluntariat.

În deschiderea festivalului care are loc miercuri, 23 iunie, începând cu ora 20:00 la Cinema Muzeul Țăranului, Kira Hagi, ambasadoarea concursului de scenarii Write a Screenplay For… a cărui temă de anul acesta a fost Generația Z, va anunța finaliștii celei de-a treia ediții în prezența Ioaninei Pavel de la HBO Europe. Concursul este organizat de Asociația Cinemascop în parteneriat cu HBO Europe. Un juriu format din echipa HBO, regizorul Cristian Mungiu și scenaristul Alexandru Baciu au analizat toate propunerile primite și au ales lista scurtă de proiecte finaliste care vor trece în etapa a doua. La primele ediții concurenților li s-a cerut să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca sau Vlad Ivanov.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe: https://bit.ly/ProgramAIFF5 iar biletele sunt puse în vânzare pe: https://bit.ly/BileteAIFF5.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.