Astăzi începe American Independent Film Festival!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-american-independent-film-festival/

American Independent Film Festival începe astăzi, 27 aprilie, în Bucureşti, iar organizatorii au pregătit celor care ramân să-şi petreacă minivacanţa de 1 mai în oraş mai multe surprize. Astfel, pe 1 mai, va avea loc o proiecţie specială la Macaz Bar Teatru Coop. cu „ICE” în regia lui Robert Kramer. Filmul face parte din selecţia „American Independent Cinema curated by Kent Jones“ şi va începe de la ora 20:00.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2018

Kent Jones este directorul festivalului de film de la New York și totodată un reputat critic de film și cineast american. Intrarea la toate filmele din aceasta secțiune care vor rula la Cinema Muzeul Țăranului este liberă.

Proiecția va fi urmată de o discuție liberă despre film și temele lui ideologice, condusă de Kent Jones și de selectorul festivalului, criticul Andrei Tănăsescu.

Descris de Jonas Mekas drept „cel mai original și mai semnificativ film narativ american”, „ICE” este una dintre capodoperele underground ale cinematografiei americane care estompează linia dintre documentar și ficțiune pentru a construi un film politic de tensiune ideologică accentuată, un film care este la fel de relevant astăzi ca și în 1970.

Într-o Americă distopică ficțională, care a devenit stat fascist, filmul lui Kramer urmărește un grup revoluționar din New York, pregătindu-se pentru atacurile de guerilă menite să răstoarne guvernul. Folosind o abordare cinematografică ciné-vérité și inserții de manifeste declarative, filmul oferă o privire importantă asupra idealismului, ideologiilor și limitărilor inerente ale luptelor revoluționare împotriva dezechilibrelor de putere.American Independent Film Festival

Sâmbătă de la ora 20:00, după proiecția caritabilă cu „I, Tonya” la care spectatorii sunt așteptați să fie prezenți în număr cât mai mare, jurnalista Amalia Enache va purta un dialog pe scenă de circa o oră cu invitatul special al festivalului, actorul American de origine română Sebastian Stan. Discuția va fi în principal în limba engleză.

Proiecția este caritabilă. Toate fondurile strânse cu această ocazie vor fi donate către Our Big Day Out.

Amalia Enache, voluntar OBDO: Adesea, povestea fiecărui copil abandonat din România sau a fiecărui bătrân uitat într-un azil ar putea să devină scenariu de film. Pe care am pune, din păcate, eticheta de dramă.

Our Big Day Out  a făcut casting între oamenii care vor să răspândească binele și i-a transformat în voluntari ce intervin cu ajutor, veselie și speranță. De data aceasta spunem MOTOR strângerii de fonduri pentru meditații destinate unor copii care altfel sfârșesc prin a abandona școala”.

Sebastian Stan este la rândul său un susținător al demersului Our Big Day Out – care vizează întrajutorarea copiilor și vârstnicilor din sistemul de protecție socială, precum și a familiilor care trăiesc în unele din cele mai sărace comunități din România.

Cu fondurile colectate cu ocazia American Independent Film Festival, Our Big Day Out va continua un proiect inițiat anul acesta, în urma căruia 10 copii cu situații defavorizate care se pregătesc de examenele de capacitate și de Bacalureat vor primi meditații private săptămânale la limba română și la matematică în anul școlar 2018-2019.

Detalii despre Our Big Day Out și despre felul în care poți ajuta, pe Our Big Day Out.

Duminică, în Clubul Control, cinefilii sunt așteptați la proiecția cu „Kuso” – cea de a doua proiecție desfașurată într-un spațiu neconvențional – potrivită cu acest film atipic și non-conformist.

Intrarea la acest film, precum și la toate cele desfășurate în cadrul Retrospectivei John Cassavetes, este liberă, în limita locurilor disponibile.

American Independent Film Festival aduce în premieră și exclusivitate în România cele mai interesante filme narative independente americane ale anului trecut, printre care „Lady Bird” (Cel mai bun film, Cea mai bună actriță Saoirse Ronan – Globurile de Aur 2018, 5 nominalizări la Oscar), „The Florida Project” (Directors’ Fortnight, Cannes 2017), „Wonderstuck” (Selecție Cannes 2017), „Wonder Wheel” (cel mai consistent Woody Allen din ultima perioadă, Selecție oficială New York FF) „Menashe” ori „Lucky”.

Andreea Esca și Irina Margareta Nistor, ambasadoarele onorifice ale festivalului, vor introduce proiecțiile cu „I Tonya” din 27 aprilie, respectiv proiecțiile cu „Wonderstruck” din 1 și 3 mai, si „Wonder Wheel” din 1 mai.

Filmele din seria John Cassavetes vor fi introduse de către Cristian Tudor Popescu, Ionuț Mareș precum și de către alți critici de film și cineaști.

MACAZ este o cooperativă ce funcționează ca teatru-bar. Cooperativa își stabilește singură condițiile de muncă, oferind o resursă pentru dezvoltarea, mobilizarea și recreerea diverselor grupuri angajate politic din București.

American Independent Film Festival va avea loc în perioada 27 aprilie – 3 mai la CinemaPRO din București și la sala Studio Horia Bernea a Muzeului Țăranului Român. Anul acesta va avea loc și o primă ediție regională la Arad, între 27 și 29 aprilie, la care invitatul special este Christopher Landry, producător și asistent de regie, care va susține un Open Talk pe data de 28 aprilie.

Foto: „Wonderstruck”, film selectat in American Independent Film Festival- facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.