Începe Anim’est 2016. O ediţie pisicească
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-animest-2016-o-editie-pisiceasca/

Ediţia #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica şi Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roşie), o co-producţie Franţa-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2016

Lungmetrajul de debut al cineastului Michael Dudok de Wit urmărește momentele marcante din viața unui om, spuse din perspectiva unui bărbat care naufragiază pe o insulă tropicală.

Animația a primit Premiul Special al Juriului în cadrul secțiunii Un Certain Regard de la Cannes, și a fost proiectată, de asemenea, în deschiderea Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy.

Competiție lungmetraje

Nuts! (r: Penny Lane) e povestea incredibilă, dar adevărată, al lui John Romulus Brinkley, un doctor din Kansas, care în 1917 a descoperit că poate să vindece impotența transplantând testicule de țapi la bărbaţi.

Filmul combină reconstituiri animate, interviuri, filme de arhivă și un narator foarte subiectiv care spune povestea lui Brinkley, cum a ajuns de la sărăcie și obscuritate pe culmile gloriei, bogăției și influenței.

25 aprilie (r: Leanne Pooley) este un documentar despre participarea Noii Zeelande în Campania militară de la Gallipoli, în Turcia, în timpul Primului Război Mondial.

Tot despre război vorbește și Gândacul de oțel (r: Jan Bultheel), dar dintr-o cu totul altă perspectivă. În august 1914, Jean Mordant câștigă Campionatul Mondial de Wrestling la Buenos Aires.

În același timp, fiica lui, Mimi, este violată de un soldat neamţ la Ostend. Hotărât să-şi răzbune fiica, Jean, împreună cu antrenorul și nepotul lui se înrolează în ACM, prestigioasa divizie blindată belgiană.

Fata fără mâini (r: Sébastien Laudenbach), o adaptare liberă după Frații Grimm, spune povestea unei fete de morar care este vândută Diavolului de către tatăl ei.

În Psihonauții, copiii uitați (r: Alberto Vázquez & Pedro Rivero), doi adolescenţi nemulţumiţi de lumea lor populată de fiinţe antropomorfe, de ceasuri care prind viaţă, de raţe gonflabile vorbitoare, păpuşi cu Iisus copil şi demoni ciudaţi se hotărăsc să lase în urmă insula pe care trăiesc.

Dinky pleacă într-o călătorie periculoasă, iar Birdboy evadează în consumul de substanţe psihoactive.

Ediția pisicească

O serie de proiecții speciale vor încununa tema Anim’est 2016: cinefilii au șansa de a vedea la cinema Parisul Vesel (r. Abe Levitow, 1962) sau Pisicile aristocrate (r. Wolfgang Reitherman, 1970), dar și producții mai recente, precum Viață de pisică, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012, și Pisica rabinului, film multipremiat în 2011.

Un highlight al programului este selecția specială de scurtmetraje cu Motanul Felix, pisica neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut.

Ar mai fi si Fritz The Cat (r. Ralph Bakshi, 1972), primul film animat ce a primit un rating X în S.U.A., având la bază banda desenată creată de Robert Crumb.

Creepy Animation Night

Unul din cele mai îndrăgite evenimente din cadrul Anim’est, se întâmplă pe 8 octombrie, la Cinema Pro, de la 23:00. Anul ăsta, avem parte de trei calupuri de scurtmetraje de animație horror / dark / gore, presărate cu o doză de creepy erotic, și întrerupte de două musical act-uri.

Trippy Animation Night

Fratele ciudat 2 performează vineri, 14 octombrie, de la 22.00, la DESCHIS Gastrobar. Michael Helmerhorst, tradiționalul curator al proiecției, revine cu o selecție de animații pentru cei lipsiți de inhibiții, culese fie din arhive rare și greu accesibile, fie de pe net.

Vor fi mai bine de două ore de kitsch, experimente artistice și psihedelice, personaje stranii și pisicuțe tripate. Seara se încheie cu ARME, un proiect de live house / garage, care promit un DJ-set cu armonii optimiste și percuții molipsitoare.

Țara invitată: Belgia

Țara care a înființat prima școală de animație din Europa aduce la Anim’est filme noi-nouțe, printre care și câteva premiate la festivalul Anima Bruxelles, dar și cu clasice precum Tin Tin și Templul Soarelui, din 1969. Școala invitată de anul ăsta, La Cambre, e tot din Belgia.

Alte câteva proiecții speciale

Strada Speranței (r: Ștefan Buzea, 2016) e primul lungmetraj de animație 3D digital stereoscopic pentru copii produs în România. Este povestea micuțului Lorenz, care descoperă un pasaj ascuns spre o lume secretă, aflată sub lumea noastră.

Lorenz trebuie să salveze muzica pentru a salva viața de pe pământ. În această călătorie inițiatică, este însoțit de trei prieteni muzicieni, de părintele Abbey, mentorul său, și de două pisici persane. Le stă în cale Marcus Prophet, un geniu al răului.

Fantastic Mr. Fox, a nimația regizată de Wes Anderson și nominalizată la Oscar în 2009, va avea parte de o proiecție la Cinema Elvira Popescu, pe 14 octombrie, de la 22:00.

Anomalisa (r: Charlie Kaufman, Duke Johnson) a primit Grand Special Jury Prize la Veneția în 2015 și o nominalizare la Oscar în 2016.

Michael Stone, soţ, tată şi respectat autor al cărţii Cum să te ajut să îi ajuţi? este un bărbat dărâmat de anodinul din viaţa sa. Într-o călătorie de afaceri la Cincinnati, unde urmează să vorbească la o convenţie a specialiştilor în relaţii cu clienţii, Michael se cazează la hotelul Fregoli şi o întâlneşte pe Lisa Hesselman, o reprezentată de vânzări inadaptată social care ar putea sau nu fi iubirea vieţii sale.

Foto: Anim’est 2016 – animest.ro/

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.