Începe Anim’est 2016. O ediţie pisicească
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-animest-2016-o-editie-pisiceasca/

Ediţia #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica şi Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roşie), o co-producţie Franţa-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2016

Lungmetrajul de debut al cineastului Michael Dudok de Wit urmărește momentele marcante din viața unui om, spuse din perspectiva unui bărbat care naufragiază pe o insulă tropicală.

Animația a primit Premiul Special al Juriului în cadrul secțiunii Un Certain Regard de la Cannes, și a fost proiectată, de asemenea, în deschiderea Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy.

Competiție lungmetraje

Nuts! (r: Penny Lane) e povestea incredibilă, dar adevărată, al lui John Romulus Brinkley, un doctor din Kansas, care în 1917 a descoperit că poate să vindece impotența transplantând testicule de țapi la bărbaţi.

Filmul combină reconstituiri animate, interviuri, filme de arhivă și un narator foarte subiectiv care spune povestea lui Brinkley, cum a ajuns de la sărăcie și obscuritate pe culmile gloriei, bogăției și influenței.

25 aprilie (r: Leanne Pooley) este un documentar despre participarea Noii Zeelande în Campania militară de la Gallipoli, în Turcia, în timpul Primului Război Mondial.

Tot despre război vorbește și Gândacul de oțel (r: Jan Bultheel), dar dintr-o cu totul altă perspectivă. În august 1914, Jean Mordant câștigă Campionatul Mondial de Wrestling la Buenos Aires.

În același timp, fiica lui, Mimi, este violată de un soldat neamţ la Ostend. Hotărât să-şi răzbune fiica, Jean, împreună cu antrenorul și nepotul lui se înrolează în ACM, prestigioasa divizie blindată belgiană.

Fata fără mâini (r: Sébastien Laudenbach), o adaptare liberă după Frații Grimm, spune povestea unei fete de morar care este vândută Diavolului de către tatăl ei.

În Psihonauții, copiii uitați (r: Alberto Vázquez & Pedro Rivero), doi adolescenţi nemulţumiţi de lumea lor populată de fiinţe antropomorfe, de ceasuri care prind viaţă, de raţe gonflabile vorbitoare, păpuşi cu Iisus copil şi demoni ciudaţi se hotărăsc să lase în urmă insula pe care trăiesc.

Dinky pleacă într-o călătorie periculoasă, iar Birdboy evadează în consumul de substanţe psihoactive.

Ediția pisicească

O serie de proiecții speciale vor încununa tema Anim’est 2016: cinefilii au șansa de a vedea la cinema Parisul Vesel (r. Abe Levitow, 1962) sau Pisicile aristocrate (r. Wolfgang Reitherman, 1970), dar și producții mai recente, precum Viață de pisică, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012, și Pisica rabinului, film multipremiat în 2011.

Un highlight al programului este selecția specială de scurtmetraje cu Motanul Felix, pisica neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut.

Ar mai fi si Fritz The Cat (r. Ralph Bakshi, 1972), primul film animat ce a primit un rating X în S.U.A., având la bază banda desenată creată de Robert Crumb.

Creepy Animation Night

Unul din cele mai îndrăgite evenimente din cadrul Anim’est, se întâmplă pe 8 octombrie, la Cinema Pro, de la 23:00. Anul ăsta, avem parte de trei calupuri de scurtmetraje de animație horror / dark / gore, presărate cu o doză de creepy erotic, și întrerupte de două musical act-uri.

Trippy Animation Night

Fratele ciudat 2 performează vineri, 14 octombrie, de la 22.00, la DESCHIS Gastrobar. Michael Helmerhorst, tradiționalul curator al proiecției, revine cu o selecție de animații pentru cei lipsiți de inhibiții, culese fie din arhive rare și greu accesibile, fie de pe net.

Vor fi mai bine de două ore de kitsch, experimente artistice și psihedelice, personaje stranii și pisicuțe tripate. Seara se încheie cu ARME, un proiect de live house / garage, care promit un DJ-set cu armonii optimiste și percuții molipsitoare.

Țara invitată: Belgia

Țara care a înființat prima școală de animație din Europa aduce la Anim’est filme noi-nouțe, printre care și câteva premiate la festivalul Anima Bruxelles, dar și cu clasice precum Tin Tin și Templul Soarelui, din 1969. Școala invitată de anul ăsta, La Cambre, e tot din Belgia.

Alte câteva proiecții speciale

Strada Speranței (r: Ștefan Buzea, 2016) e primul lungmetraj de animație 3D digital stereoscopic pentru copii produs în România. Este povestea micuțului Lorenz, care descoperă un pasaj ascuns spre o lume secretă, aflată sub lumea noastră.

Lorenz trebuie să salveze muzica pentru a salva viața de pe pământ. În această călătorie inițiatică, este însoțit de trei prieteni muzicieni, de părintele Abbey, mentorul său, și de două pisici persane. Le stă în cale Marcus Prophet, un geniu al răului.

Fantastic Mr. Fox, a nimația regizată de Wes Anderson și nominalizată la Oscar în 2009, va avea parte de o proiecție la Cinema Elvira Popescu, pe 14 octombrie, de la 22:00.

Anomalisa (r: Charlie Kaufman, Duke Johnson) a primit Grand Special Jury Prize la Veneția în 2015 și o nominalizare la Oscar în 2016.

Michael Stone, soţ, tată şi respectat autor al cărţii Cum să te ajut să îi ajuţi? este un bărbat dărâmat de anodinul din viaţa sa. Într-o călătorie de afaceri la Cincinnati, unde urmează să vorbească la o convenţie a specialiştilor în relaţii cu clienţii, Michael se cazează la hotelul Fregoli şi o întâlneşte pe Lisa Hesselman, o reprezentată de vânzări inadaptată social care ar putea sau nu fi iubirea vieţii sale.

Foto: Anim’est 2016 – animest.ro/

31
/10
/15

Filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat în această săptămână la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.

31
/10
/15

După o săptămână cu săli pline, peste 30 de premiere, invitați speciali, dezbateri și multe alte evenimente, Les Films de Cannes à Bucarest le oferă iubitorilor de cinema un weekend cu proiecții suplimentare, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco.

31
/10
/15

„Scriem pentru a împărtăşi cu ceilalţi dacă ne-a plăcut un film. Scriem pentru a încerca să înţelegem filmul. Trebuie să căutăm adevărul obiectiv al filmului. Criticul este cel care încearcă să se înşele mai rar decât ceilalţi. Meseria de critic este una solitară” – criticul de film Pascal Mérigeau.

31
/10
/15

În acest weekend, Paramount Channel oferă recompense speciale fanilor genului horror. Sâmbătă și duminică, telespectatorii români vor intra în atmosfera specifică de Halloween cu ajutorul filmelor The Haunting (31 Octombrie, 23:00), Friday, the 13th IV (1 Noiembrie, 1:10), Friday the 13th VII (1 Noiembrie, 03:00), Case 39 (1 Noiembrie, 23:00), The Ring (2 Noiembrie, 01:10), Friday the 13th VIII (2 Noiembrie, 03:20).

30
/10
/15

CRONICĂ DE FILM E greu de spus care au fost intenţiile reale ale lui Jacques Audiard cu „Dheepan” (2015), un film minor în cariera sa, dar care i-a adus totuşi un Palme d’or (fără strălucire şi glorie) la Festivalul de la Cannes.

30
/10
/15

În perioada 6-8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Festivalul va propune publicului familiarizarea cu diversitatea formelor de dans și a abordărilor cinematografice contemporane.

30
/10
/15

„Prima călătorie aleasă de mine nu poate fi decât drumul spre mare. Spre Marea Neagră. Bucureşti – Constanţa – Mangalia. Un drum făcut de atâtea ori, cu drag şi emoţie, un drum încărcat de amintirea părinţilor mei, a concediilor făcute cu ei. Amintire a întâmplărilor din vacanţe, a întâmplărilor din tren, a oamenilor întâlniţi, a observaţiilor de tot felul” – Marina Constantinescu. Îndrăgita realizatoare tv porneşte călătoria spre mare sâmbătă, 31 octombrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

29
/10
/15

Începând de vineri (30 octombrie 2015) filmul care a câştigat anu acesta premiul Palme d’Or, la Cannes, poate fi văzut în cinematografele din România. Jacques Audiard, regizorul lui Dheepan, este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Notorietatea internațională a venit odată cu filmul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes 2009.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

„Se întâmplă lucruri curioase de pe urma filmului… O doamnă în vârstă a venit după un spectacol în culise şi mi-a sărutat mâna, vă daţi seama?, şi eu eram o puştoaică de 26-27 de ani... Primeam buchete de flori, de nu puteam să le cuprind cu braţele şi nu aveam unde să le pun în autocarul cu care circulam. Ţin minte că o florăreasă a luat toate florile din găleată şi mi le-a pus în braţe… Am trăit momente interesante, care ar fi putut fi periculoase pentru mintea şi sufletul meu. Noroc că eu sunt o persoană echilibrată şi nu mi-a luat Dumnezeu minţile, pentru că putea să mi se urce la cap, dar am menţinut balanţa.” - Teodora Mareş. Frumoasa noastră actriţă împlineşte astăzi 53 de ani.

26
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Assassin”, noul şi aşteptatul film al regizorului taiwanez Hou Hsiao-Hsien, este o capodoperă a contrapunctului, prin îmbinarea armonioasă a două extreme: contemplarea la care îndeamnă cadrele lungi şi viteza excepţională din scenele de luptă minuţios coregrafiate.

26
/10
/15

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema - celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.

26
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful "Florin Piersic". Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele "Cel mai bun film" și "Cel mai bun scenariu".