Începe BIEFF 2018!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-bieff-2018/

BIEFF 2018 debutează cu un musical neconvenţional despre Ioana d’Arc.

Un articol de Liliana Matei|26 martie 2018

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF, care în acest an se desfășoară sub motto-ul Embracing Otherness, începe luni, 26 martie, cu reputatul regizor Bruno Dumont și al său musical captivant, cu copii, adolescenți și călugărițe gemene dând frenetic din cap, în cea mai excentrică abordare cinematografică de până acum a poveștii Ioanei d’Arc.

Proiecția lungmetrajului Jeannette, the Childhood of Joan of Arc (foto) are loc în premieră bucureșteană, în cadrul Galei de deschidere BIEFF 2018, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului, în colaborare cu celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, și cu sprijinul Institutului Francez din București și al distribuitorului Luxbox.

Dumont creează în noua sa capodoperă „o combinație amețitoare de naturalism și artificiu anarhic, pe care o consolidează cu o coloană sonoră electro-metal compusă de multi-instrumentalistul francez Igorrr și cu o coregrafie tip majorete-întâlnesc-muzica-rock, marcată de izbucniri de plete scuturate. Impetuos, bizar, realmente amuzant și complet atemporal, Jeannette, the Childhood of Joan of Arc aduce o contribuție îndrăzneață la canonul filmelor despre Ioana d’Arc, dovedind încă o dată versatilitatea uimitoare a lui Dumont și viziunea sa intransigentă.” (Andréa Picard, Toronto International Film Festival)

O a doua proiecție va avea loc joi, pe 29 martie, de la ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco.

Competiția Internațională reflectă asupra alterității și propune moduri de a ne apropia de celălalt

Prima zi a Competiției Internaționale BIEFF 2018 prezintă marți, 27 martie, de la ora 18:00, două programe provocatoare la Cinema Elvire Popesco. Programul (Self)Portrait of the Artist as a Young Man ne poartă în universul personal și în intimitatea creatorilor, într-un proces de introspecție în care sunt exprimate nevoi emoționale umane și artistice, sunt confruntate cu sinceritate crizele existențiale sau redescoperite amintiri demult uitate. Printre călătoriile cinematografice de auto-cunoaștere, ne întâlnim și cu João Pedro Rodrigues, unul dintre cei mai reprezentativi regizori ai cinematografiei portugheze contemporane, care va veni în București cu ocazia festivalului și va fi prezent la dezbaterile de după proiecția de joi, 29 martie, de la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul Fala Português.

Cel de-al doilea program de marți la Cinema Elvire Popesco, Intimacy in the Digital Age, analizează relevanța conexiunii umane în era digitală. Între vis și realitate, într-o infinitate de posibilități, de adevăruri și interacțiuni, evoluăm și ne conectăm cu ceilalți într-un spațiu în care realitatea și virtualul coexistă, devenind una și aceeași stare de a fi, la fel cum avatarul online devine parte integrată din identitatea noastră reală.

Miercuri, 28 martie, de la 18:30, la Cinema Muzeul Țăranului, Competiția Internațională continuă cu programul A Lie That Tells the Truth, care ne poartă prin manifeste suprarealiste despre situația refugiaților africani în Israel, evocă prin imagini impresionante destinul tragic al vieților întrerupte în călătoria lor către o lume nouă, vorbește despre dezinformare și dezechilibrul dintre sistemele de putere și victimele lor. Selecția cuprinde cele mai recente scurtmetraje ale unor cineaști recunoscuți și voci puternice din lumea artelor vizuale – Yorgos Zois, prezent la BIEFF 2018 cu sprijinul Fundației Culturale Grecești, Lawrence Abu Hamdan și Roee Rosen, printre alții.

Tot miercuri, de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco, programul de competiție Embracing the Female Gaze, din care fac parte și lucrările unor favoriți ai publicului BIEFF precum Laure Prouvost sau Yann Gonzalez, înfruntă tabu-uri și false pudori, sfidează reguli și pătrunde într-un spațiu deopotrivă conștient și subconștient.

Joi, 29 martie, de la 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului, filmele din programul de competiție Human Nature / Mother Nature investighează complicata relație dintre om și natură. Ne confruntăm cu întrebări absurde: oare plantele artificiale o să moară atunci când n-o să ne mai prefacem că le udăm? Suntem invitați să ne imaginăm scenariul unei colonizări florale, dar și turnura neașteptată a vieții după incendiu și cutremur, într-o poveste fantastică și jucăușă în care omul redevine vânător. La discuțiile de joi vor participa regizorii Jaana Kokko (What There Is to See), Léo Favier (After the Volcano – cu sprijinul Institutului Francez) și editorul Wouter Hoek (Nature: All Rights Reserved – cu sprijinul Ambasadei Olandei în România).

Juriul Competiției Internaționale BIEFF 2018 este alcătuit din: Angelika Ramlow – reprezentantă Berlinale Forum Expanded și Arsenal Institute for Film and Video Art; Bianca Lucas – selecționeră a programului European Shorts în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo și regizoare; Cristian Neagoe – curator independent, manager al Fundației Cărturești. Premiile pentru filmele câștigătoare ale celei de-a opta ediții BIEFF se vor decerna sâmbătă, pe 31 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului.

Primul Spotlight Berlinale din România noi perspective asupra realității contemporane

O noutate a programului BIEFF 2018 este extinderea parteneriatului cu inovatoarea secțiune a Festivalului Internațional de Film de la Berlin – Forum Expanded. Sub formula Berlinale Spotlight: Forum Expanded, cele șase proiecții organizate în colaborare cu Goethe-Institut Bukarest și Arsenal – Institute for Film and Video Art și curatoriate de Ulrich Ziemons (coordonator de program, Forum Expanded) generează noi moduri de a privi și de a asculta ceea ce ne înconjoară.

Filmele, realizate deopotrivă de cineaști și artiști vizuali proeminenți, care au expus în marile muzee și galerii de artă contemporane, sunt grupate la BIEFF în trei sub-programe, care vor putea fi văzute începând de miercuri, 28 martie, de la 18:30, la Cinema Elvire Popesco.

În zilele de miercuri și joi publicul va avea ocazia să discute direct cu creatorii filmelor, la finalul celor trei proiecții BIEFF. Invitați speciali sunt regizorii Bernd Lützeler (Camera Threat), Joe Namy (Purple, Bodies in Translation ‐ Part II of A Yellow Memory from the Yellow Age – cu sprijinul Ambasadei Libanului și al CEREFREA Villa Noël), Rawane Nassif (Turtles Are Always Home – cu sprijinul Ambasadei Canadei și al Ambasadei Libanului), Sandra Schäfer (Constructed Futures: Haret Hreik) și Itamar Gov, asistent de regie al filmului Tashlikh (Cast Off), de Yael Bartana.

Biletele pot fi achiziționate prin intermediul Eventbook.ro. Ca în fiecare an, evenimentele BIEFF se bucură de un interes deosebit din partea publicului, iar biletele urmează a fi în curând epuizate. Se recomandă celor interesați să rezerve cât mai din timp locuri la proiecții. Majoritatea programelor beneficiază de două proiecții.

Programul complet și lista invitaților BIEFF 2018 sunt disponibile pe www.bieff.ro. Pentru a fi la curent cu noutățile și evenimentele BIEFF, urmăriți pagina de Facebook a festivalului.

15
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil ca un monstru spectaculos vizual precum Godzilla să fie adaptat la 3D. Numai că, în aparenta dorinţă de a livra ceva memorabil, realizatorii par să fi pierdut simţul măsurii, oferind un Godzilla gigantesc pentru standardele modelului, însă umbrit de două creaturi nuclearofage cu apucături exterminatoare.

15
/05
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la cinema! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „#selfie”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

15
/05
/14

Filmul "Grace of Monaco", cu Nicole Kidman, a fost proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei oficiale, şi a fost primit cu râsete, ironii şi critici de jurnaliştii din presa de specialitate, prezenţi la proiecţia care a avut loc miercuri.

14
/05
/14

10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale