Începe Bucharest International Dance Film Festival. Filme și performance-uri în premieră în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-bucharest-international-dance-film-festival-filme-si-performance-uri-in-premiera-in-romania/

Cea de-a patra ediţie a Bucharest International Dance Film Festival începe astăzi, 6 septembrie, cu documentarul „Dancer”, de Steven Cantor,de la ora 19.00, şi se va încheia duminică, 9 septembrie, cu documentarul fantezist „Hail the New Puritan”, de Charles Atlas, de la 20.30. Ambele proiecţii vor avea loc la Cinema „Elvire Popesco”.

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2018

Evenimentele din cadrul BIDFF 2018 se vor desfășura la Cinema „Elvire Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, LINOTIP-Centru Independent Coregrafic, DESCHIS Atelier, DESCHIS Gastrobar, Qreator și CINETic.

Tema ediţiei de anul acesta a singurului festival de gen din România este „[re]tracing” – urmele pe care timpul le-a lăsat în vieţile oamenilor şi ale comunităţilor din care fac parte.

Pe lângă cele două programe competiţionale (scurtmetraje internaţionale şi naţionale), în care au fost selectate 30 de filme, la BIDFF 2018 vor fi prezenţi doi specialişti internaţionali, care vor coordona laboratorul de dezvoltare de filme de dans – „Stories in Movement”: Guy Cools, unul dintre cei mai renumiţi dramaturgi internaţionali, care va susţine atelierul de dramaturgie, și Helena Jonsdottir, una dintre cele mai importante coregrafe din Scandinavia, inovatoare a filmului de dans, care va coordona atelierul de creaţie.

Competiţia internaţională de scurtmetraje a fost împărţită în două secţiuni – „[re]tracing Values” şi „[re]tracing Time” -, iar fiecare dintre acestea cuprinde zece filme. Cât priveşte competiţia naţională, numărul de aplicaţii s-a triplat faţă de anul 2016, când a fost introdusă în festival.

Cele zece filme selectate în competiţia naţională vor fi proiectate pe 7 septembrie, de la ora 21.00, la Deschis Gastrobar, iar cele din competiția internaţională, pe 8 septembrie, de la ora 18.30, la Cinema „Elvire Popesco”.

Juriul va fi format din Helena Jonsdottir (Islanda, coregrafă şi regizoare de film), Gabor Pinter (Ungaria, selecţioner şi director de festival) şi Adrien Ouaki (Franţa, regizor şi coregraf, câştigătorul BIDFF 2017) și va acorda trofeul pentru cel mai bun film din competiţia internaţională, în valoare de 1.000 de euro, premiul pentru inovaţie, în valoare de 500 de euro, şi premiul pentru cel mai mai bun film românesc, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român. Acestora le va fi adăugat premiul publicului, în valoare de 300 de euro.

„Midnight Specials”, o selecţie de filme româneşti de arhivă, şi „A Museum (Theatre)”, expoziţie participativă creată de regizoarea Clyde Chabot şi compania „La Communauté Inavouable”, vor fi prezentate pe 6 septembrie, între orele 21.00 – 22.30, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti, respectiv pe 8 și 9 septembrie, la DESCHIS Atelier, între orele 12.00 și 18.00.

În cadrul BIDFF 2018 va mai fi proiectat lungmetrajul de ficţiune 3D „My Life Rehearsed in One Leg” (2018, România), regizat de Bogdan Mustaţă, cu aportul coregrafei Iulia Weiss, pe 7, 8 şi 9 septembrie, la CINETic.

Sala „Stere Popescu” a CNDB va găzdui premiera în România – pe 9 septembrie, de la ora 18.30 – a spectacolului „IRIS”, creat de coregrafa şi dansatoarea finlandeză Johanna Nuutinen.

Foto: Bucharest International Dance Film Festival – www.bidff.ro

 

 

12
/10
/15

Cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, a câștigat cel mai important premiu la Filmfest Hamburg, al treilea festival internațional de film din Germania, ca mărime. Până pe 15 octombrie, filmul poate fi văzut la Cinema City AFI Cotroceni și Cinemateca Union din București și la Cinema Victoria din Cluj.

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.