Începe! Cannes 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cannes-2018/

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (8-19 mai 2018), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice ale anului, începe în această seară. În competiţia pentru Palme d’Or, care va fi decernat la 19 mai, intră 21 de filme, juriul fiind prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett.

Un articol de Petre Ivan|8 mai 2018

 

În deschiderea festivalului va rula filmul ”Everybody Knows” (Todos lo saben), thriller psihologic regizat de iranianul Asghar Farhadi şi avându-i în prim-plan pe actorii spanioli Javier Bardem şi Penelope Cruz.Un alt film iranian din competiție este “Three Faces” regizat de Jafar Panahi.

Pentru trofeul Palme d’Or se vor mai lupta americanii Spike Lee cu BlacKKKlansman şi David Robert Mitchell cu Under the Silver Lake, italienii Matteo Garrone cu Dogman şi Alice Rohrwacher cu Lazzaro Felice, japonezii Ryusuke Hamagushi cu Netemo Sametemo şi Hirokazu Kore-eda cu Shoplifters, dar și filmul mexicanului Yann Gonzalez, Un couteau dans le coeur.

Din Franța participă anul acesta în competiţia oficială Stéphane Brizé cu En guerre, Eva Husson Les Filles du soleil, Christophe Honoré cu Plaire, aimer et courir vite şi Jean-Luc Godard cu eseul cinematografic Le Livre d’image.

Pe lista celorlalţi pretendenţi la Palme d’or se mai află libaneza Nadine Labaki cu Capharnaüm, chinezul Jia Zhang-ke cu Ash Is Purest White, egipteanul Abou Bakr Shawky cu Yomeddine şi sud-coreanul Lee Chang-dong cu Zimna Wojna.

Din Europa de Est au fost selectați rusul Kiril Serebrennikov cu Leto, kazakhul Serghei Dvorţevoi cu Ayka, polonezul Pawel Pawlikowski cu Cold War și turcul Nuri Bilge Ceylan, care revine pe Croazetă cu Părul sălbatic.

Festivalul se va încheia cu proiecţia filmului The man who killed Don Quixote, la care reputatul regizor american Terry Gilliam lucrează de două decenii.

Românii de la Cannes 2018

Regizoarea de origine română Marta Bergman va participa cu primul său lungmetraj de ficţiune, ”Seule a mon mariage”, coproducţie franco-belgiană, în cadrul secţiunii paralele ACID, în timp ce scurtmetrajul ”Albastru şi roşu, în proporţii egale”, realizat de Georgiana Moldoveanu, este prezent în selecţia oficială Cinefondation.

Alte trei scurtmetraje româneşti vor fi prezente în cadrul selecţiei “Short Film Corner”: ”A long story short”, de Andrei Olănescu, ”Pharmacia erotica”, realizat de Gheorghe Preda şi filmul ”John 746” al Anei Vijdea.

Cristian Mungiu patronează, la invitaţia Institutului francez, cea de-a zecea ediţie a programului “La Fabrique Cinema” care susţine cineaştii şi producătorii ţărilor emergente.

Foto: Cannes 2018 ,Cate Blanchett – festival-cannes.com

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.