Începe caravana „Verde-n față” cu proiecții de film în aer liber
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-caravana-verde-n-fata-cu-proiectii-de-film-in-aer-liber/

Proiectul „Verde-n faţă”, implementat de asociaţiile Bloc Zero şi Mai Mult Verde şi susţinut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film şi acţiuni de protejare a mediului. Proiecţiile de film vor avea loc în aer liber şi vor fi dublate de evenimente de ecologizare şi de amenajare a unor spaţii de colectare separată.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2021

Accesul la proiecțiile #Verdenfață este gratuit și se face în limita locurilor disponibile. Purtarea măștii în spațiul de proiecție este obligatorie pe toată durata evenimentului. Evenimentele vor avea loc respectând toate măsurile de siguranță pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, pe baza reglementărilor aflate în vigoare.

Programul proiecțiilor este următorul:
• 5 iunie, ora 20:30 – în fața Bibliotecii „Mihai Eminescu” Bicaz (jud. Neamț)
Pierdem Alaska (r. Tom Burke, Irlanda, 2018, 82 min)
• 12 iunie, ora 20:30 – Băița (jud. Hunedoara)
Seria Copiii pot salva planeta (r. Dylan D’Haeze, SUA, 2018, 35 min, 19 min, 26 min)
• 18 iunie, ora 20:30 – Parcul Central Fieni (jud. Dâmbovița)
Redescoperirea (r. Phie Ambo, Danemarca, 2019, 77 min)

Mai multe informații despre Caravana #Verdenfață

Pe 5 iunie, de Ziua Mediului, în Bicaz (jud. Neamț) se va proiecta în aer liber lungmetrajul Pierdem Alaska în regia lui Tom Burke. Proiecția va urma unei acțiuni voluntare de ecologizare în diferite zone ale orașului, organizată de Asociația Mai Mult Verde alături de Primăria orașului Bicaz și Asociația Bicazul Nostru. Mai multe detalii găsiți în evenimentul de pe Facebook.

Pe 12 iunie, în comuna Băița (jud. Hunedoara), va avea loc proiecția seriei de filme Copiii pot salva planeta care include trei scurtmetraje regizate de un adolescent de 14 ani: Totul este conectat, Plasticul e veșnic și Punctul critic. Cu această ocazie, în cadrul Școlii Gimnaziale Băița, se va organiza „Colțul verde”, un spațiu de informare și colectare separată.

Pe 18 iunie, Caravana Verde-n față se încheie cu evenimentul din orașul Fieni (jud. Dâmbovița) în cadrul căruia va putea fi urmărit lungmetrajul Redescoperirea și vor fi amenajate câteva puncte de informare și colectare separată în spațiile Liceului „Aurel Rainu” Fieni.

Verde în față – ce a fost și ce va urma

În luna aprilie au avut loc atelierele de formare pentru profesori în utilizarea filmului de mediu ca instrument educațional folosind platforma gratuită http://kinoteca.bloczero.ro/.

După caravana din luna iunie, proiectul continuă și în iulie cu o tabără creativă interdisciplinară în cadrul căreia 24 de adolescenți vor învăța să documenteze, prin mijloace artistice, diverse aspecte ale problemelor de mediu întâlnite în comunitățile lor.

În toamnă, proiectul se va încheia cu realizarea unei reviste de bandă desenată, ilustrate de desenatori profesioniști, pornind de la poveștile adunate de adolescenți pe parcursul programului.

Sinopsisuri filme:

“Pierdem Alaska” (Irlanda, 2018, 82’34”), regizat de Tom Burke

Așezat deasupra unei părți a permafrostului aflate în proces accelerat de topire și amenințat de eroziunea coastei ca urmare a impactului apelor rezultate în urma acestei topirii, Newtok, Alaska se preconizează a fi primul oraș american pierdut în procesul de schimbare climatică. Filmul spune povestea unei comunități care se confruntă cu un dezastru care se derulează cu încetinitorul: alunecări de teren, râul care devine din ce în ce mai puternic cu fiecare an care trece și, în cele din urmă, pierderea treptată a clădirilor.

“Copiii pot salva planeta: Totul este conectat” (35’45”) regizat de Dylan D’Haeze

Toate acțiunile noastre au un impact direct asupra planetei și a calității vieților noastre. Dylan D’Haze, un tânăr cineast în vârstă de 14 ani, explorează diverse maniere în care comunitățile pot contribui la dezvoltarea unor strategii de tip zero risipă (zero waste) și la crearea unui mod de viață sustenabil pentru locuitorii de azi ai planetei, dar mai ales pentru generațiile de mâine.

“Copiii pot salva planeta: Plasticul e veșnic” (19’26”) regizat de Dylan D’Haeze

Ce se întâmplă când arunci plasticul la gunoi? Cineastul Dylan D’Haeze decide să urmărească traseul deșeurilor de plastic până la punctul terminal: oceanul, devenit o groapă de gunoi accidentală, dar și un sistem de transport pentru nenumăratele fragmente de plastic care eșuează apoi pe țărmuri din toate colțurile lumii. Dar și în farfuriile noastre, sub forma particulelor de plastic ingerate de pești și alte vietăți marine.

“Copiii pot salva planeta: Punctul critic” (26’31”) regizat de Dylan D’Haeze

Indiferent în ce parte a planetei locuim, există un subiect care ne privește pe toți: schimbările climatice. Dar ce presupune acest fenomen și ce putem face în legătură cu el? Tânărul cineast Dylan D’Haeze explorează impactul acțiunilor umane asupra planetei, începând cu efectul de seară care duce la acidificarea oceanelor la felul în care agricultura industrializată contribuie la creșterea nivelului de metan din atmosferă.

“Redescoperirea” (Danemarca, 2019, 77’04”) regizat de Phie Ambo

Un fost teren imobiliar aflat în apropiere de centrul orașului Copenhaga este pus la dispoziția unui grup de 47 de copii. În acest spațiu reluat în stăpânire de vegetație sălbatică, copiii au parte timp de 10 săptămâni de un program de școală alternativ, unde au șansa să descopere cât de multe lucruri ne poate învăța natura.

Pentru informații proaspete urmăriți site-ul și platformele de social media:

Site www.bloczero.ro
Facebook https://www.facebook.com/bloczero
Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/

 

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.