Începe CineMAiubit 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cinemaiubit-2017/

A 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiţie a UNATC ‘I.L.Caragiale’ şi a României, va debuta pe 5 decembrie, la Sala ATELIER din cadrul UNATC Bucureşti, str. Matei Voievod 75-77.

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2017

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.LCaragiale București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA.

Fiind cel mai important festival internațional de film studențesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut lansarea la public majoritatea cineaștilor români, azi unanim recunoscuți.

Deschiderea va avea loc miercuri, 5 decembrie, ora 19:00 la Sala Atelier a UNATC, iar în următoarele patru zile publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără, în afară de România: Israel, Polonia, Turcia, SUA, Iran, Belgia, China, Argentina, Spania, India Rusia, unele dintre cele mai prestigioase școli de cinema din lume având filme în competițiile festivalului.

Miza competiției este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care menționăm: Premiul de regie ‘Cristian Nemescu’, Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet ‘Andrei (Otto) Toncu’ sau tradiționalul Premiu al criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.

Cele trei secțiuni principale ale festivalului sunt ficțiune, documentar și animație/experimental, iar spectatorii pot fi siguri că vor vedea pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice, din zone culturale diferite. CineMaiubit continuă tradiția competiției și pentru scenariul de scurt-metraj, pentru fotografie și afiș de film.

Juriul internațional al festivalului reunește personalități din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate.

Componența Juriului secțiunii FICȚIUNE este:

Anca PUIU — președintele juriului, producător de film;

Diana CAVALLIOTI — actriță, binecunoscută publicului românesc pentru rolul din ‘Ana, mon amour’;

Boris KARADZHEV — regizor și profesor la VGIK (Rusia);

Ellis FREEMAN — producător, scenarist și profesor la DFFB (Germania)

Bulent KUCUKERDOGAN — profesor (Turcia)

Ioakim MYLONAS — director artistic al ISFFC (Cipru);

Vivi DRĂGAN VASILE — director de fotografie, producător;

Vali HOTEA — regizor;

Eugen KELEMEN — monteur de film.

Juriul secțiunii DOCUEMNTAR îi reunește pe:

Rebekah JORGENSEN — regizor și profesor din SUA,

Isabela ȚENȚ — dublă laureată a competiției de documentar a festivalului nostru și câștigătoare a Premiului Gopo și pe Ioana GRIGORE — regizor de film documentar și masterand UNATC la proaspătul înființat program de studii de film documentar.

Juriul secțiunii animație-experimental este compus din

regizorii de animație Constantina MIHĂILĂ și Octavian FRECEA și criticul de cinema Laurențiu BRĂTAN.

În plus, sub umbrela festivalului va avea loc a șasea ediție a workshopului de scenaristică de scurmetraj MIDPOINT INTENSIVE, unde echipe de studenți cineaști vor lucra sub îndrumarea lui Csaba Bollok.

Pe 7 și pe 8 decembrie, la UNATC — Sala Berlogea, va avea loc un workshop de actorie de film susținut de profesorul Dragan MILINKOVIC, din Serbia.

De asemenea, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se va desfășura un workshop dedicat filmului de animație.

Pe lângă secțiunile competitive, Festivalul CineMAiubit are și două proiecții speciale, sâmbătă 9 decembrie la Sala Atelier a UNATC. La ora 13:00 vor fi proiectate filme realizate de către adolescenți, câștigătoare ale Festivalului SUPER, iar de la ora 15:00 va fi proiectată o retrospectivă de filme realizate în ultimii 10 ani de studenții de la VGIK, Moscova.

În cadrul festivalului CineMAiubit vor avea loc trei lansări de carte, toate la Sala Berlogea din UNATC: miercuri, 6 decembrie ora 19:00: ‘Călătorie într-o lume uitată’ și ‘3 păzește’ de Ovidiu Georgescu, joi — 7 decembrie ora 19:00: ‘Florin Mihăilescu imaginea imaginii de film’ de Titus Vîjeu și vineri — 8 decembrie ora 19:00: ‘MasterPlot 2017’, volum de scenarii scrise de studenții UNATC.

Intrarea la toate proiecțiile festivalului este liberă.

CineMAiubit își așteaptă și în acest an oaspeții cu entuziasm, filme diverse și valoroase în care se pot vedea vocile cinemaului de mâine și cu spiritul inconfundabil care îl definește deja încă din 1996.

Foto:

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.