Începe Cinepolitica 2018! Filme politice puternice și dezbateri
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cinepolitica-2018-filme-politice-puternice-si-dezbateri/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica începe miercuri, 18 aprilie, cu proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film regizat de Fatih Akin, “În întuneric” / “In The Fade”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2018

Până pe 22 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Institutul Balassi din București vor rula peste 15 filme pe teme politice actuale, propuse, nominalizate sau câștigătoare la Oscar, Cannes sau Sundance.

În întuneric” / “In The Fade” (foto; r. Fatih Akin), un film bulversant, premiat la Cannes și Globurile de Aur, ce ne face părtași la drama unei femei (Diane Kruger) care își dorește să se facă dreptate în cazul uciderii fiului și soțului ei kurd într-un atac cu bombă, va rula în deschiderea ediției 2018 a Cinepolitica.

În întuneric” / “In The Fade” va fi distribuit în cinematografele din România de Independența Film din 20 aprilie.

Șapte filme noi, puternice și apreciate la cele mai importante festivaluri de film, vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2018. Printre acestea se numără și documentarul nominalizat la Sundance în sectiunea World Cinema, “The Cleaners” (r. Moritz Riesewieck, Hans Block), o incursiune în lumea celor care sunt contractați să filtreze și să elimine conținutul nepotrivit publicat pe internet. Proiecția va fi urmată de dezbaterea intitulată Mediul online și interacțiunea sa cu politicul: influență, cenzură și manipulare”.

Juriul competiției 2018 este format din regizorul Daniel Sandu, jurnalistul Nicolas Don și Mihai Tudorică, membru fondator al organizației civice #Rezistența.

Detalii despre întreaga competiție Cinepolitica găsiți aici.

Un pas în urma serafimilor”, multipremiatul lungmetraj de debut al regizorului Daniel Sandu, inspirat din experiența acestuia în seminarul teologic din Roman, va rula în prezența regizorului sâmbătă, 21 aprilie, ora 14.50, la Cinema Elvire Popesco, și va fi urmat de dezbaterea “Politică, compromisuri și constrângeri în sistemul religios”.

În cadrul parteneriatului cu Festivalul Filmului Francez, la Cinepolitica, în secțiunea Focus Mai ’68, care marchează 50 de ani de la revoltele studențești din Franța, vor fi prezentate în avanpremieră filmele “Milou în mai” / “Milou en mai” (r. Louis Malle) și “Să mori la 30 de ani” / “Mort à 30 ans” (r. Romain Goupil).

Vineri, 20 aprilie, începând cu ora 18.00, la Institutul Balassi din București, vor fi proiectate documentarul “Portavoce” și scurtmetrajul “Lecția din Pocreaca” ale trio-ului de cineaști debutanți Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt și Marcel Schreiter.

“Portavoce” urmărește dezvoltarea culturii protestului în România ultimilor ani, prin vocile și opiniile celor implicați, în timp ce “Lecția din Pocreaca” vorbește despre importanța copacilor în viața noastră prin intermediul unei emoționante lecții de implicare civică oferită de un învățător și elevii săi. Proiecția scurmetrajului va fi urmată de un scurt Q & A cu echipa campaniei de păduri a Greenpeace România.

“Interpretul” / “The Interpreter” (r. Martin Sulik), un road movie dulce-amărui ce îi are în rolurile principale pe marele cineast ceh Jiri Menzel și carismaticul actor austriac Peter Simonischek (“Toni Erdmann”), va închide Cinepolitica 2018. Proiecția va avea loc duminică, 22 aprilie, de la ora 20.30, la Cinema Elvire Popesco.

Programul complet al festivalului este disponibil aici.

Pentru proiecțiile de la Cinema Elvire Popesco biletele se pot achiziționa de la casa de bilete, precum și online, de pe eventbook.ro.

Detalii pe: www.cinepolitica.ro

Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.