Începe European Film Week of the Invisible Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-european-film-week-of-the-invisible-roma/

Filme despre romi şi istoria lor vor putea fi văzute la European Film Week of the Invisible Roma, de astăzi (marţi) până pe 22 aprilie. În total vor fi prezentate 12 filme din 11 ţări europene care ilustrează, printre altele, curajul unei activiste ce luptă pentru drepturile romilor din Suedia, poveştile vorbitorilor de limbă romani din Austria, povestea unor copii şi tineri din Cehia care reuşesc să găsească o cale de ieşire din ghetou prin intermediul muzicii sau povestea tragică a unei poete care a trădat secretele romilor din Polonia.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2018

Proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Union, Centrul Ceh, Spaţiul Public European şi Institutul Cervantes.

„Folosim termenul de romi invizibili pentru acei romi care muncesc, au studii şi sunt cetăţeni reali ai societăţii româneşti, dar care nu sunt vizibili pentru majoritarii de lângă ei. Din păcate, o treime din români încă declară că nu-şi doresc un vecin rom (ţigan, doar pentru că acest termen este încărcat de prejudecăţi). Îndemnul demersului nostru către spectator, fie că este tânăr rom sau român, profesor, activist sau (r)om invizibil, este de a îndrăzni să spere că ceea ce-şi doreşte să fie când va fi mare poate deveni realitate, indiferent de problemele cu care se confruntă, fie ele lipsuri materiale sau discriminare – sau, cel mai des, amândouă, şi să lupte pentru o societate în care fiecare poate să îşi atingă potenţialul maxim fără a fi victima prejudecăţilor şi stereotipurilor” – Gelu Duminică, director executiv al Fundaţiei Agenţia Împreună.

Pelicula franceză „Geronimo” de Tony Gatlif va deschide evenimentul, la Cinema Elvira Popescu. Filmul spune povestea unei tinere educatoare sociale, care încearcă să aplaneze tensiunile dintre tinerii din cartierul St. Pierre.

Programul este completat cu filmele „Aferim!”, de Radu Jude, la Spaţiul Public European, „Camaron” (Spania), de Jaime Chavarri, la Institutul Cervantes, „Păpuşa” (Polonia), de Krzysztof Krauze şi Joanna Kos-Krauze, la Cinema Union, precum şi documentarele „Taraf, trei povestiri şi o baladă” (Portugalia) de Luciana Fina şi Olga Ramos, la Cinema Union, „Ceilalţi europeni în sunetul risipit” (Germania) de Yvonne Andra şi Wolfgang Andra, la Cinema Union, „Ideea idei” (Cehia), de Tomas Kudrna, la Centrul Ceh, „Tăcere întreruptă” (Olanda), de Bob Entrop, la Cinema Union, „Romii, aici şi acum” (Spania) de Angel Navarro, la Institutul Cervantes Bucureşti, „Opre Roma!” (Italia) de Paolo Bonfanti, la Cinema Union, „Taikon” (Suedia) de Gellert Tamas şi Lawen Mohtadi, la Cinema Union.

Filmul „Scrisori nescrise” de Pavel Brăila şi Angelika Herta, producţie AlteArte (Austria), va fi prezentat în încheierea evenimentului, pe 22 aprilie, la Cinema Union. Producţia „Talking Letters” portretizează limba romani ca pe un exemplu extraordinar de supravieţuire în pofida vicisitudinilor sociale, economice, politice şi educaţionale.

Accesul la proiecţiile de la Centrul Ceh, Spaţiul Public European şi Institutul Cervantes este liber, în limita locurilor.

Foto: European Film Week of the Invisible Roma – facebook

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.