Începe Festivalul „I Love Lipatti”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-i-love-lipatti/

Prima ediţie a Festivalului „I Love Lipatti” se desfăşoară la Centrul Cultural Casa Artelor, între 19 şi 22 martie (orele 18.00 – 21.00).

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2017

În 2017, întreaga lume muzicală sărbătorește 100 de ani de la venirea pe lume a celui mai mare pianist român din toate timpurile, DINU LIPATTI.

Supranumit de Paul Dukas „al doilea Enescu”, Dinu Lipatti continuă să existe în percepţia publică internaţională drept unul dintre simbolurile culturii româneşti, alături de George Enescu, Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade şi Eugene Ionesco.

Alăturându-se evenimentelor din marile capitale ale Europei, Primăria Sectorului 3 și Centrul Cultural CASA ARTELOR, condus de regizoarea Alice Barb, organizează în perioada 19 – 22 martie, prima ediție a Festivalul „I love Lipatti”, eveniment dedicat marelui nostru compositor și pianist de geniu.

Timp de patru zile, la Casa Artelor vor avea loc lansări de carte, expoziții, conferințe, proiecții de film și recitaluri, în cadrul cărora va putea fi ascultată, pentru prima dată Integrala lucrărilor pentru pian solo de Dinu Lipatti!

În Curtea Mică a Casei Artelor vă va întâmpina expoziția “Dinu Lipatti – Viața și Opera”, deschisă pe toata durata Festivalului, iar Sala Brâncuși va găzdui Expoziția de fotografie “Dinu Lipatti – Portrete” și conferința „Dinu Lipatti, Viena 1933 – Berlin 1943, momente de cotitură ale consacrării pianistice” susținută de muzicologul Ana Maria Orendi, sosită special de la Berlin pentru acest eveniment.

În Sala Brâncuși de la Casa Artelor vor avea loc, deasemenea, lansarea celei de-a treia ediții a volumului biografic „Dinu Lipatti”, de Grigore Bărgăuanu și Dragoș Tănăsescu, în prezența primului autor, invitat special de la Paris, precum și lansarea primului volum din “Scrisori”, care cuprinde corespondența lui Dinu Lipatti cu cei mai însemnați profesori ai săi: Mihail Jora, Florica Musicescu și Nadia Boulanger. Este pentru prima dată când scrisorile marelui pianist văd lumina tiparului adunate într-un prim volum, publicat în Colectia “Esențial” a Casei Artelor, colecție inițiată și coordonată de Alice Barb. În aceeași Sală va avea loc și proiecția filmului „Le recital de Besançon”, realizat de Philippe Roger, tradus și prezentat de Irina Margareta Nistor, documentar despre ultimul recital al lui Dinu Lipatti, devenit legendar.

În cadrul Festivalului, Casa Artelor va deschide și un nou spațiu de spectacole, Sala Lipatti, iar cei care vor avea onoarea de a-l inaugura vor fi elevii Colegiului Național “Dinu Lipatti”, care vor avea, aici, primul recital.

În Sala Mozart pianista Mădălina Pașol va susține recitalul „In Memoriam Dinu Lipattiși tot aici se va auzi, pentru prima oară, Integrala lucrărilor pentru pian solo compuse de Dinu Lipatti, în interpretarea pianiștilor Viniciu Moroianu – partea I și Horia Maxim – partea a II-a, integrală completată cu piese din repertoriul pianistului Dinu Lipatti.

Festivalul “I love Lipatti” se va desfășura în intervalul orar 18.00 – 21.00, la sediul Centrului Cultural Casa Artelor, Bulevardul Mircea Vodă, nr. 5, Sector 3, intrarea fiind libera, în limita locurilor din fiecare sală.

Vă invităm cu emoție să îl sărbătorim împreună pe Dinu Lipatti, “un artist de o spiritualitate divină” (Francis Poulenc), “un mare pianist, poate cel mai mare” (Nadia Boulanger), un om extraordinar, cu un destin uluitor și tragic.

Conceptul Festivalului este semnat de regizoarea si pianista Alice Barb.

Detalii si programul pe ore: https://www.facebook.com/events/1639697046339882/

 

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.