Începe Festivalul Național de Teatru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-national-de-teatru/

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (21-30 octombrie), dedicată artistei Miriam Răducanu, îşi deschide porţile pe 21 octombrie, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu vernisajul expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf Gigi Căciuleanu. Iar de la ora 19.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti, va fi prezentat spectacolul „Un minut de dans sau Uf!!!” al coregrafului.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2016

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Printre invitații străini din acest an o regăsim și pe celebra coregrafă americană stabilită la Paris Carolyn Carlson, care prezintă în FNT spectacolele „Now” („Acum”) și „Short Stories” („Scurte povestiri”). Iar în ultimele zile de FNT publicul va putea vedea un grandios spectacol rusesc – „Livada de vișini”, în regia faimosului Lev Dodin.

În selecția spectacolelor românești din acest an veți descoperi cele mai importante titluri ale momentului, printre care se numără și „A douăsprezecea noapte”, montat de Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis din București, sau „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice”, spectacolul Teatrului Metropolis a cărui distribuție o include pe actrița Oana Pellea.

Un maraton al evenimentelor

Între evenimentele speciale ale acestei ediţii de FNT, iată și două valoroase workshop-uri, susţinute de nume cunoscute, precum Carolyn Carlson, Michael Pennington şi Ion Caramitru.

immersion-laurent-philippe

Carolyn Carlson, fotografie de Laurent Philippe

Începând din cea de-a doua zi a Festivalului Naţional de Teatru, între 22 – 25 octombrie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti va avea loc un workshop susţinut de actorul şi regizorul britanic Michael Pennington, împreună cu Ion Caramitru, având ca temă monologurile shakespeariene. În timp ce coregrafa Carolyn Carlson va susţine, timp de trei zile, un Masterclass dedicat actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România.

Festivalul Naţional de Teatru oferă publicului interesat și o serie de evenimente expoziţionale de impact care, făcând apel la memorie, dezvăluie faţete noi, proaspete, neştiute ale marilor artişti de lângă noi. Cele cinci expoziţii pe care Festivalul le oferă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, iubitorilor de teatru au fost curatoriate de Irina Tapalagă – director de imagine al FNT, și vor putea fi văzute la Muzeul Naţional de Artă al României, două foaiere ale Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul ACT şi Galeria Kube Musette.

Spaţiul supradimensionat, de marmură albă al foaierului Sălii Mari a Teatrului Naţional găzduieşte expoziţia de fotografie, grafică şi video Căciuleanu.

În foaierul Sălii Studio a TNB şi având ca suport peretele de cărămidă, roşu englez, va putea fi văzută expoziţia Oanei Maria Cajal, „Shakespeare ad infinitum”. Picto-colajele, cum îşi denumeşte artista operele, sunt puse în valoare de jocul grafic al cărămizii.

Kube Musette, o galerie şic de pe Calea Victoriei, aruncă privitorul în altă lume, modernist minimalistă: spaţiu cubic, alb, cu perete cortină de sticlă, clar, simplu, linii curate. Galeria este gazda expoziţiei dedicate actorului Marcel Iureş – „Atitudini”.

Teatrul Act împlineşte anul acesta 18 ani. În foaierul său, gândit în stil avangardist, se află o expoziţie de afişe ale celor mai bune spectacole jucate de-a lungul timpului pe scena celui dintâi teatru independent al României.

Muzeul Naţional de Artă al României completează diversitatea de spaţii expoziţionale ale Festivalului cu o instalaţie a scenografului Dragoş Buhagiar, o întâlnire a contrastelor. „Transmutaţii” este numele expoziţiei în care obiectele sunt cu mult mai mult decât nişte obiecte.

Cele cinci expoziţii FNT vor fi deschise marelui public pe întreaga durată a Festivalului Naţional de Teatru, între 21 şi 30 octombrie.

Lansările de carte reprezintă şi de această dată un centru de greutate important al întregului complex de manifestări. Se vor lansa 16 volume de carte dedicată artelor sceneieseuri, monografii, albume, studii sau antologii – semnate de nume sonore aparţinând breslei teatrale: George Banu, Gigi Căciuleanu, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Emilia David, Maria Delgado, David Esrig, Florica Ichim, Alina Gabriela Mihalache, Anca Mocanu, Mircea Morariu, Ştefan Oprea, Dan Rebellato, Elena Saulea şi Maria Zărnescu.

Pentru selecția completă de spectacole și evenimente care compun în acest an Festivalul Național de Teatru, principalul eveniment teatral al anului la București, consultați programul: http://www.fnt.ro/noutati87/programul-fnt-2016/

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Foto sus: Jean Claude Carbonne

18
/09
/20

Cel mai nou cinematograf de tip multiplex din România a fost inaugurat de Cineplexx pe 16 septembrie la Târgu-Mureș, în prezența unui public nerăbdător să-și vadă vadă filmele preferate pe marele ecran. Locația nou deschisă reprezintă cea de-a cincea investiție făcută de companie în România într-un singur an de la intrarea pe piața locală.

18
/09
/20

Nu e un admirator al comunicării intense din vremea noastră, care culminează cu incomunicarea și explică dezamăgit că în era corectitudinii politice, pentru că suntem atacați, orice am spune, sfârșim prin a nu mai spune nimic. Jeremy Irons s-a născut pe 19 septembrie 1948.

17
/09
/20

CRONICĂ DE FILM Există filme de stare, filme de idei şi filme de subiect (şi diverse combinaţii între ele). Programate a fi lansate în curând în cinematografe, „Madre” (2019), al spaniolului Rodrigo Sorogoyen, şi „Corpus Christi” (2019), al polonezului Jan Komasa, sunt în primul rând filme de subiect.

17
/09
/20

Expoziția „Onoarea națiunilor. Ordine și decorații din patrimonial Muzeului Național de Istorie”, care își așteaptă vizitatorii până în luna noiembrie, constituie un proiect unic, potrivit organizatorilor cel mai mare proiect de acest gen care s-a pus în operă în țară după 1989.

17
/09
/20

În perioada 30 septembrie–4 octombrie, va avea loc o ediție specială a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași–FILIT. Sub semnul continuității, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune o formulă adaptată la condițiile crizei globale.

17
/09
/20

A 12-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie–11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie.

16
/09
/20

La Teatrul de Comedie va începe în curând stagiunea 2020-2021. Deschiderea se va face cu trei reprezentații consecutive ale spectacolului „Doi pe o bancă” după Aleksandr Ghelman, în regia lui Mihai Bendeac, programate pentru pe 25, 26 și 27 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan.

16
/09
/20

În perioada 16-28 septembrie 2020, Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, organizează expoziția de artă contemporană „In Between Repetition and Variation” a artistei Lucia Ghegu, bursieră „Vasile Pârvan” în 2019 și 2020.

Pagina 1 din 91512345...102030...Ultima »