Începe Festivalul Național de Teatru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-national-de-teatru/

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (21-30 octombrie), dedicată artistei Miriam Răducanu, îşi deschide porţile pe 21 octombrie, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu vernisajul expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf Gigi Căciuleanu. Iar de la ora 19.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti, va fi prezentat spectacolul „Un minut de dans sau Uf!!!” al coregrafului.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2016

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Printre invitații străini din acest an o regăsim și pe celebra coregrafă americană stabilită la Paris Carolyn Carlson, care prezintă în FNT spectacolele „Now” („Acum”) și „Short Stories” („Scurte povestiri”). Iar în ultimele zile de FNT publicul va putea vedea un grandios spectacol rusesc – „Livada de vișini”, în regia faimosului Lev Dodin.

În selecția spectacolelor românești din acest an veți descoperi cele mai importante titluri ale momentului, printre care se numără și „A douăsprezecea noapte”, montat de Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis din București, sau „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice”, spectacolul Teatrului Metropolis a cărui distribuție o include pe actrița Oana Pellea.

Un maraton al evenimentelor

Între evenimentele speciale ale acestei ediţii de FNT, iată și două valoroase workshop-uri, susţinute de nume cunoscute, precum Carolyn Carlson, Michael Pennington şi Ion Caramitru.

immersion-laurent-philippe

Carolyn Carlson, fotografie de Laurent Philippe

Începând din cea de-a doua zi a Festivalului Naţional de Teatru, între 22 – 25 octombrie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti va avea loc un workshop susţinut de actorul şi regizorul britanic Michael Pennington, împreună cu Ion Caramitru, având ca temă monologurile shakespeariene. În timp ce coregrafa Carolyn Carlson va susţine, timp de trei zile, un Masterclass dedicat actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România.

Festivalul Naţional de Teatru oferă publicului interesat și o serie de evenimente expoziţionale de impact care, făcând apel la memorie, dezvăluie faţete noi, proaspete, neştiute ale marilor artişti de lângă noi. Cele cinci expoziţii pe care Festivalul le oferă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, iubitorilor de teatru au fost curatoriate de Irina Tapalagă – director de imagine al FNT, și vor putea fi văzute la Muzeul Naţional de Artă al României, două foaiere ale Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul ACT şi Galeria Kube Musette.

Spaţiul supradimensionat, de marmură albă al foaierului Sălii Mari a Teatrului Naţional găzduieşte expoziţia de fotografie, grafică şi video Căciuleanu.

În foaierul Sălii Studio a TNB şi având ca suport peretele de cărămidă, roşu englez, va putea fi văzută expoziţia Oanei Maria Cajal, „Shakespeare ad infinitum”. Picto-colajele, cum îşi denumeşte artista operele, sunt puse în valoare de jocul grafic al cărămizii.

Kube Musette, o galerie şic de pe Calea Victoriei, aruncă privitorul în altă lume, modernist minimalistă: spaţiu cubic, alb, cu perete cortină de sticlă, clar, simplu, linii curate. Galeria este gazda expoziţiei dedicate actorului Marcel Iureş – „Atitudini”.

Teatrul Act împlineşte anul acesta 18 ani. În foaierul său, gândit în stil avangardist, se află o expoziţie de afişe ale celor mai bune spectacole jucate de-a lungul timpului pe scena celui dintâi teatru independent al României.

Muzeul Naţional de Artă al României completează diversitatea de spaţii expoziţionale ale Festivalului cu o instalaţie a scenografului Dragoş Buhagiar, o întâlnire a contrastelor. „Transmutaţii” este numele expoziţiei în care obiectele sunt cu mult mai mult decât nişte obiecte.

Cele cinci expoziţii FNT vor fi deschise marelui public pe întreaga durată a Festivalului Naţional de Teatru, între 21 şi 30 octombrie.

Lansările de carte reprezintă şi de această dată un centru de greutate important al întregului complex de manifestări. Se vor lansa 16 volume de carte dedicată artelor sceneieseuri, monografii, albume, studii sau antologii – semnate de nume sonore aparţinând breslei teatrale: George Banu, Gigi Căciuleanu, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Emilia David, Maria Delgado, David Esrig, Florica Ichim, Alina Gabriela Mihalache, Anca Mocanu, Mircea Morariu, Ştefan Oprea, Dan Rebellato, Elena Saulea şi Maria Zărnescu.

Pentru selecția completă de spectacole și evenimente care compun în acest an Festivalul Național de Teatru, principalul eveniment teatral al anului la București, consultați programul: http://www.fnt.ro/noutati87/programul-fnt-2016/

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Foto sus: Jean Claude Carbonne

05
/04
/20

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vă invită să vă instalaţi comod în fotolii şi să vizionaţi înregistrarea unui spectacol care a făcut deliciul publicului în stagiunile precedente.

04
/04
/20

Pe 3 aprilie 1897, la Viena se încheia viața (dar nu și celebritatea) unuia dintre marii romantici, considerat un clasicist conservator și „urmașul lui Beethoven” dar totodată și un compozitor proto-modern. O personalitate enigmatică, țepos și generos deopotrivă, și creatorul unor muzici pe cât de complexe pe atât de fascinante. 

04
/04
/20

Răspândirea la nivel mondial a epidemiei de coronavirus obligă artiștii și operatorii culturali la găsirea de formule pentru a rămâne în contact cu publicul, pentru a menține vii artele performative.

03
/04
/20

Despre povești, copilărie, literatură, femei, război, amintiri din kibbutz și alte întâmplări, în 25 de destăinuiri ale scriitorului israelian Amos Oz, consemnate de Shira Hadad în volumul de convorbiri „Din ce este făcut un măr?” (Editura Humanitas Fiction, 2020).

03
/04
/20

Despre spectacolul Teatrului Act, „Nu regret nimic”, scris de Székely Csaba, care ne-a mai dat și alte texte memorabile, printre care „Apă de mină”.

03
/04
/20

Prin intermediul campaniei #incaunmotivsastamacasa vă invităm să descoperiți şi „omul” din spatele actorului.

02
/04
/20

Chiar dacă străzile și spațiile de evenimente sunt goale, în urma restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, artiști, instituții și festivaluri continuă să dea viață orașului și să ne țină ocupați cât timp #stămacasă, prin proiecte creative realizate pe Facebook.

Page 1 of 87012345...102030...Last »