Începe Festivalul Național de Teatru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-national-de-teatru/

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (21-30 octombrie), dedicată artistei Miriam Răducanu, îşi deschide porţile pe 21 octombrie, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu vernisajul expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf Gigi Căciuleanu. Iar de la ora 19.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti, va fi prezentat spectacolul „Un minut de dans sau Uf!!!” al coregrafului.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2016

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Printre invitații străini din acest an o regăsim și pe celebra coregrafă americană stabilită la Paris Carolyn Carlson, care prezintă în FNT spectacolele „Now” („Acum”) și „Short Stories” („Scurte povestiri”). Iar în ultimele zile de FNT publicul va putea vedea un grandios spectacol rusesc – „Livada de vișini”, în regia faimosului Lev Dodin.

În selecția spectacolelor românești din acest an veți descoperi cele mai importante titluri ale momentului, printre care se numără și „A douăsprezecea noapte”, montat de Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis din București, sau „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice”, spectacolul Teatrului Metropolis a cărui distribuție o include pe actrița Oana Pellea.

Un maraton al evenimentelor

Între evenimentele speciale ale acestei ediţii de FNT, iată și două valoroase workshop-uri, susţinute de nume cunoscute, precum Carolyn Carlson, Michael Pennington şi Ion Caramitru.

immersion-laurent-philippe

Carolyn Carlson, fotografie de Laurent Philippe

Începând din cea de-a doua zi a Festivalului Naţional de Teatru, între 22 – 25 octombrie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti va avea loc un workshop susţinut de actorul şi regizorul britanic Michael Pennington, împreună cu Ion Caramitru, având ca temă monologurile shakespeariene. În timp ce coregrafa Carolyn Carlson va susţine, timp de trei zile, un Masterclass dedicat actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România.

Festivalul Naţional de Teatru oferă publicului interesat și o serie de evenimente expoziţionale de impact care, făcând apel la memorie, dezvăluie faţete noi, proaspete, neştiute ale marilor artişti de lângă noi. Cele cinci expoziţii pe care Festivalul le oferă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, iubitorilor de teatru au fost curatoriate de Irina Tapalagă – director de imagine al FNT, și vor putea fi văzute la Muzeul Naţional de Artă al României, două foaiere ale Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul ACT şi Galeria Kube Musette.

Spaţiul supradimensionat, de marmură albă al foaierului Sălii Mari a Teatrului Naţional găzduieşte expoziţia de fotografie, grafică şi video Căciuleanu.

În foaierul Sălii Studio a TNB şi având ca suport peretele de cărămidă, roşu englez, va putea fi văzută expoziţia Oanei Maria Cajal, „Shakespeare ad infinitum”. Picto-colajele, cum îşi denumeşte artista operele, sunt puse în valoare de jocul grafic al cărămizii.

Kube Musette, o galerie şic de pe Calea Victoriei, aruncă privitorul în altă lume, modernist minimalistă: spaţiu cubic, alb, cu perete cortină de sticlă, clar, simplu, linii curate. Galeria este gazda expoziţiei dedicate actorului Marcel Iureş – „Atitudini”.

Teatrul Act împlineşte anul acesta 18 ani. În foaierul său, gândit în stil avangardist, se află o expoziţie de afişe ale celor mai bune spectacole jucate de-a lungul timpului pe scena celui dintâi teatru independent al României.

Muzeul Naţional de Artă al României completează diversitatea de spaţii expoziţionale ale Festivalului cu o instalaţie a scenografului Dragoş Buhagiar, o întâlnire a contrastelor. „Transmutaţii” este numele expoziţiei în care obiectele sunt cu mult mai mult decât nişte obiecte.

Cele cinci expoziţii FNT vor fi deschise marelui public pe întreaga durată a Festivalului Naţional de Teatru, între 21 şi 30 octombrie.

Lansările de carte reprezintă şi de această dată un centru de greutate important al întregului complex de manifestări. Se vor lansa 16 volume de carte dedicată artelor sceneieseuri, monografii, albume, studii sau antologii – semnate de nume sonore aparţinând breslei teatrale: George Banu, Gigi Căciuleanu, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Emilia David, Maria Delgado, David Esrig, Florica Ichim, Alina Gabriela Mihalache, Anca Mocanu, Mircea Morariu, Ştefan Oprea, Dan Rebellato, Elena Saulea şi Maria Zărnescu.

Pentru selecția completă de spectacole și evenimente care compun în acest an Festivalul Național de Teatru, principalul eveniment teatral al anului la București, consultați programul: http://www.fnt.ro/noutati87/programul-fnt-2016/

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Foto sus: Jean Claude Carbonne

26
/02
/14

Universitatea de Arte "George Enescu" şi Colegiul National de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi au încheiat editţia a XVI a a Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment ce a avut ca tematică Arta sonoră şi interdisciplinaritatea.

26
/02
/14

Joi, 27 februarie, Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment de amploare din acest an. De Dragobete, Concertul „Ţi-am dat un inel” susţinut de celebra formaţie Holograf este cadoul pe care Primăria Sectorului 3 îl face cuplurilor care s-au căsătorit în anul 2013, la Casa de Căsătorii a Sectorului 3.

26
/02
/14

Chitaristul spaniol Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în Mexic, în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă "o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia", a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce.

26
/02
/14

Sunt tare interesată de procesul creației artistice, de cum se construiește un spectacol, de variațiunile prin care trec actorii până la conturarea personajelor, și mai ales de fermitatea și flexibilitatea unui regizor, fiindcă ei sunt cei responsabili de tot ce vedem pe scenă sau în afara ei, după caz.

26
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 februarie a încetat din viaţă Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanţi pictori români, membru reprezentantiv al expresionismului şi postimpresionismului? La sfârşitul lui 2011, pictura acestuia, "În iatac" a fost adjudecată la preţul de 290.000 de euro, nou record la acea vreme pentru piaţa româneasca de artă. Recordul a fost doborât anul trecut, când tabloul "Două fete" realizat de Ştefan Luchian a fost vândut cu suma de 300.000 de euro.

26
/02
/14

Nu-mi place textul piesei „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“. Am acest drept. Fără să fiu radical: nu cunosc nuanță în inviolabilitatea acestui drept. Ştiu că acest text face figură de capodoperă şi ştiu şi de ce.

26
/02
/14

S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. A fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, a fost Claudiu din Hamlet sau Lopahin din Livada de vişini. Alexandru Repan mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

26
/02
/14

Instituto Cervantes, cu sprijinul Ambasadei Argentinei şi în parteneriat cu ArCuB, organizează pe 9 martie, de la ora 20.00, o incursiune muzicală în istoria tangoului, printr-un recital de pian şi chitară susţinut de argentinianul Mariano Castro, membru al trupei Narcotango, nominalizat de două ori la Premille Grammy pentru cel mai bun disc.

25
/02
/14

Miercuri, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti debutează în rolurile principale ale baletului Don Quijote tinerii balerini japonezi ai teatrului, Sena Hidaka şi Shuhey Yoshida. Inspirat de romanul lui Cervantes, baletul Don Quijote spune povestea de dragoste a doi tineri, aflaţi sub protecţia celebrului cavaler, întâmplări din care nu lipsesc situaţiile comice şi dansurile spectaculoase.

25
/02
/14

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

25
/02
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la film! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „Pompeii 3D”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.