Începe Ideo Ideis #15!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-ideo-ideis-15/

A XV-a ediţie a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS se desfăşoară între 5 şi 9 august, în Alexandria şi în alte 8 oraşe din ţară – Bucureşti, Baia Mare, Botoşani, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu şi Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|5 august 2020

Alexandria rămâne inima festivalului, locul unde se vor desfășura câteva dintre cele mai îndrăgite evenimente cu care festivalul și-a obișnuit publicul, în timp ce în celelalte orașe trupele de teatru tânăr vor întâmpina pentru prima oară capsulele IDEO IDEIS pentru 5 zile de Ateliere de Teatru și Măiestrie, precum și întâlniri cu mentorii. O parte din evenimentele din Alexandria se vor transmite LIVE pe o platformă dedicată. Programul complet, aici.

Ediția aniversară IDEO IDEIS a debutat cu o festivitate de deschidere online marți seara, pe 4 august, de la ora 20:00, anunțând astfel noul format al ediției, programul, trupele participante, trainerii și mentorii de anul acesta, prezentați de actorul Mircea Postelnicu.

În Alexandria va avea loc o serie de evenimente stradale care fac parte din inițiativa Festivalului de a schimba imaginea orașului și de a pune bazele unei educații de tip artistic într-un loc în care arta ajunge încă foarte greu. Astfel, cvartetul itinerant de coarde Sonore din București va concerta în aer liber în fiecare seară, ajungând în cinci locații diferite din oraș. Fiecare concert va dura o oră și va include piese dintr-o gamă largă de stiluri, de la muzică clasică până la muzică modernă, contemporană.

Trei clădiri din centrul orașului vor îmbrăca haine noi, 3 artiști vizuali urmând să realizeze pe parcursul celor 5 zile de festival 3 lucrări murale în centrul orașului Alexandria, aliniate la tema de anul acesta a festivalului, SCHIMBAREA. Picturile pe ziduri vor fi semnate de Cristian Scutaru, Livi Po – Liviana Popa și Wanda Hutira.

În plus, Alexandria va găzdui și instalația de artă LYRATA, semnată de artistul timișorean Andrei Arion, și curatoriată de Georgia Țidorescu. Aceasta va fi integrată într-un spațiu central al comunității și celebrează 15 ani de prezență IDEO în oraș, invitând privitorii la un dialog despre modul în care arta contemporană poate schimba lentila cu care privim spațiile urbane.

Muralele și instalația de artă vor putea fi văzute sâmbătă, 8 august, de la ora 18:00, în cadrul unui vernisaj itinerant.

Printre cele mai așteptate momente din cadrul festivalului se numără Seara Povestitorilor cu Maurice Munteanu, Gojira și Florin Ristei, discuțiile inspiraționale din cadrul celor două masterclass-uri moderate de Alexandru Ion, Cinemateca târzie – proiecții de film în aer liber, Biblioteca din Alexandria – spectacol de teatru comunitar scris și regizat de Bogdan Georgescu, difuzarea celor două spectacole de teatru audio în distribuția cărora se regăsesc doar alumni IDEO, precum și cele 20 de ateliere în aer liber sau online propuse de ART & PLAY comunității din Alexandria.

Mircea Postelnicu va modera în fiecare seară, de la 22:00, un podcast care îi va trece pe ascultători într-un mod autentic prin istoria celor 14 ediții de IDEO IDEIS și a celor mai interesante povești și personaje care au trecut pragul festivalului de teatru tânăr. Alături de el, seară de seară, vor fi invitați speciali, toți parte a familiei IDEO – câștigători ai primelor ediții, traineri și mentori, membrii din echipa originală a festivalului și mulți alții care au jucat un rol important în istoria festivalului.

Festivitatea de închidere a celei de-a XV-a ediții IDEO IDEIS se va desfășura tot online, duminică 9 august, de la ora 23:00, cu un super DJ-set ținut de prieteni și organizatori IDEO și un joc de leapșa online în care trupele participante din fiecare oraș vor putea intra în dialog.

Întâlnirea IDEO IDEIS cu fiecare din cele 9 orașe va fi documentată și comunicată de mini-redacțiile COLAJ, formate din adolescenți din fiecare comunitate, coordonați de Iulia Dromereschi, în cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte de dezvoltare comunitară propus de festival, în parteneriat cu AIVImedia.hub.

În București, atelierele coordonate de trainerii Ana Covalciuc (teatru tânăr) și Nicolae Constantin Tănase (film), precum și întâlnirile de mentorat cu actrița Dana Rogoz, se vor desfășura la Roaba de Cultură și Rezidența BRD Scena9. Fotografii Adi Bulboacă și Bogdan Dincă vor documenta întâlnirea Bucureștiului cu festivalul.

Toate evenimentele incluse în programul acestei ediții se vor desfășura în aer liber, iar regulamentul de participare va fi respectat, în mod obligatoriu, atât de participanții și invitații ediției, cât și de organizatorii festivalului. Accesul și participarea la ateliere și evenimente vor fi permise numai cu condiția purtării măștii, aceasta fiind obligatorie pe toată durata desfășurării. Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C.

IDEO IDEIS este un festival cultural pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

***

IDEO IDEIS este un proiect organizat de Asociația T.E.T.A, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Proiect Cultural Co-Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener de tradiție: Primăria Alexandria

Parteneri: V7 Capital, ASAP, Fundația Dreptul la Educație, BricoDepot, Aqua Carpatica

Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Conciato, UNATC, Aurelian Săndulescu, Eurocar, Medlife, AIVI Media.Hub, Poethree, Tzitzi Poc, Zaiafet, ON Institute, Ziua Mintzii, Funky Citizens, In a Relationship, Forum Apulum, Teatrul Tineretului, Roaba de Cultură, Rezidența BRD Scena9

Parteneri locali: Inspectoratul Județean Teleorman, Liceul Teoretic „Nikolas Lenau” Timișoara, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Colegiul Naţional „AT Laurian” Botoşani, Primăria Municipiului Buzău, Casa de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, Colegiul „Octavian Goga” Sibiu, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu, Primăria Municipiului Câmpina, Consiliul Local Câmpina, Festival Arată Artă, Mircea Anghel, Complex Dacia SRL, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Asociația de prietenie Româno-Franceză ROMFRA Alexandria

Parteneri media: Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Radio România Cultural, IQAds, Scena 9, Școala 9, VICE, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet, Life.ro, Urban.ro

Partener monitorizare: Zelist

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.