Începe Les Films de Cannes a Bucarest. „Toni Erdmann” deschide evenimentul
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-les-films-de-cannes-a-bucarest-toni-erdmann-deschide-evenimentul/

Comedia „Toni Erdmann”, de Maren Ade, va deschide oficia, în această seară (vineri, 14 octombrie), la CinemaPRO, cea de-a VII-a ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest, festival ce se desfăşoară în perioada 14 – 23 octombrie

Un articol de Petre Ivan|14 octombrie 2016

La deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest va lua parte și regizoarea Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecției. Comedia filmată aproape integral la București a câștigat Premiul criticii — FIPRESCI și va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017.

Pe Maren Ade, cinefilii o vor putea întâlni și la „Everyone Else”/”Alle Anderen” (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului și Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special în primul weekend al evenimentului este artista Mania Akbari, care va fi prezentă la proiecțiile filmelor lui Abbas Kiarostami.

În secțiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: „Close-Up” (1990), „Through the Olive Trees” (1994), „Le Gout de la cerise”/”Taste of Cherry” (Palme d’Or, Cannes 1997) și „Ten” (2002), cu Mania Akbari în rolul principal. Kiarostami s-a stins din viață în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani.

Printre invitații speciali ai ediției din acest an a Les Films de Cannes a Bucarest se mai află regizorul francez Alain Guiraudie, care își va prezenta noul film „Rester Vertical”, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, care vine cu „Beyond the Mountains and the Hills”, și cineastul turc Mehmet Can Mertoglu, care va vorbi despre debutul „Album”, distins cu Prix Revelation France 4 în Semaine de la Critique.

Sâmbătă este Ziua de Aur la CinemaPRO. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului în marile festivaluri vor rula în premieră, într-o singură zi.

Maratonul începe la 13,30 cu „The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, și continuă cu „Fire at Sea” — regia Gianfranco Rosi, documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin, și filmul laureat cu Palme d’Or, „I Daniel Blake” — regia Ken Loach.

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes cu „The Happiest Day in the Life of Olli Maki”, va fi prezent duminică la proiecția filmului său de la Cinema Elvire Popesco. Debutul său remarcabil, inspirat de o poveste reală, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Tot în weekend, încep proiecțiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediției din acest a Les Films de Cannes a Bucarest: „Demonlover”, „L’Heure d’ete”, „L’Eau froide”.

Renumitul regizor francez va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11,00, moderat de criticul de film Michal Oleszczyk (Rogerebert.com).

Un masterclass cu intrare liberă va susține și regizorul francez Alain Guiraudie (Rester Vertical, L’Inconnu du lac), pe 18 octombrie, de la ora 11,00, la Sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Merigeau (Nouvel Observateur).

Printre titlurile programate în primul weekend se află și „Juste la fin du monde” al lui Xavier Dolan (Marele Premiu), „American Honey” (regia Andrea Arnold, Premiul Juriului), „Ma’Rosa” (Premiul de interpretare feminină — Jaclyn Jose), „Elle” (regia Paul Verhoeven), propunerea Franței la Oscar, „Fixeur”, noul film al lui Adrian Sitaru, și pelicula „Și va fi…”.

Aceasta este o coproducție a studiourilor Buftea și a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile și proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecția de duminică, la Cinema Muzeul Țăranului.

Olivier Assayas se va întâlni pe 20 octombrie, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă a României, și cu publicul la premiera noului său film, „Personal Shopper”, laureat pentru regie (ex aequo) la Cannes.

Assayas va susține și un masterclass cu intrare liberă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” pe 21 octombrie.

În cadrul Focusului Olivier Assayas vor fi proiectate și trei dintre cele mai apreciate filme ale sale: „L’Eau froide” (1994), thriller-ul high-tech „Demonlover” (2002) și „L’Heure d’été” (2008), cu Juliette Binoche.

Un horror psihologic și propunerile Franței, Spaniei și Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

O premieră în București va fi conferința „Managing Talents”, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema „Elvira Popescu”.

Invitații conferinței sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania).

Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă.

Festivalul va avea anul acesta o ediție extinsă. Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

30
/09
/14

Mă sună redactorul-șef al ziarului nostru să îmi pună în vedere că astăzi îndrăgita actriță Monica Bellucci împlinește frumoasa, deși scandaloasa vârstă de cincizeci de ani. Îmi sugerează, nu-mi impune, să scriu ceva la obiect, nu o odă, dar, probabil, ceva să placă la toată lumea.

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.