Începe Les Films de Cannes a Bucarest. „Toni Erdmann” deschide evenimentul
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-les-films-de-cannes-a-bucarest-toni-erdmann-deschide-evenimentul/

Comedia „Toni Erdmann”, de Maren Ade, va deschide oficia, în această seară (vineri, 14 octombrie), la CinemaPRO, cea de-a VII-a ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest, festival ce se desfăşoară în perioada 14 – 23 octombrie

Un articol de Petre Ivan|14 octombrie 2016

La deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest va lua parte și regizoarea Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecției. Comedia filmată aproape integral la București a câștigat Premiul criticii — FIPRESCI și va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017.

Pe Maren Ade, cinefilii o vor putea întâlni și la „Everyone Else”/”Alle Anderen” (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului și Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special în primul weekend al evenimentului este artista Mania Akbari, care va fi prezentă la proiecțiile filmelor lui Abbas Kiarostami.

În secțiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: „Close-Up” (1990), „Through the Olive Trees” (1994), „Le Gout de la cerise”/”Taste of Cherry” (Palme d’Or, Cannes 1997) și „Ten” (2002), cu Mania Akbari în rolul principal. Kiarostami s-a stins din viață în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani.

Printre invitații speciali ai ediției din acest an a Les Films de Cannes a Bucarest se mai află regizorul francez Alain Guiraudie, care își va prezenta noul film „Rester Vertical”, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, care vine cu „Beyond the Mountains and the Hills”, și cineastul turc Mehmet Can Mertoglu, care va vorbi despre debutul „Album”, distins cu Prix Revelation France 4 în Semaine de la Critique.

Sâmbătă este Ziua de Aur la CinemaPRO. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului în marile festivaluri vor rula în premieră, într-o singură zi.

Maratonul începe la 13,30 cu „The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, și continuă cu „Fire at Sea” — regia Gianfranco Rosi, documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin, și filmul laureat cu Palme d’Or, „I Daniel Blake” — regia Ken Loach.

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes cu „The Happiest Day in the Life of Olli Maki”, va fi prezent duminică la proiecția filmului său de la Cinema Elvire Popesco. Debutul său remarcabil, inspirat de o poveste reală, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Tot în weekend, încep proiecțiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediției din acest a Les Films de Cannes a Bucarest: „Demonlover”, „L’Heure d’ete”, „L’Eau froide”.

Renumitul regizor francez va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11,00, moderat de criticul de film Michal Oleszczyk (Rogerebert.com).

Un masterclass cu intrare liberă va susține și regizorul francez Alain Guiraudie (Rester Vertical, L’Inconnu du lac), pe 18 octombrie, de la ora 11,00, la Sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Merigeau (Nouvel Observateur).

Printre titlurile programate în primul weekend se află și „Juste la fin du monde” al lui Xavier Dolan (Marele Premiu), „American Honey” (regia Andrea Arnold, Premiul Juriului), „Ma’Rosa” (Premiul de interpretare feminină — Jaclyn Jose), „Elle” (regia Paul Verhoeven), propunerea Franței la Oscar, „Fixeur”, noul film al lui Adrian Sitaru, și pelicula „Și va fi…”.

Aceasta este o coproducție a studiourilor Buftea și a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile și proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecția de duminică, la Cinema Muzeul Țăranului.

Olivier Assayas se va întâlni pe 20 octombrie, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă a României, și cu publicul la premiera noului său film, „Personal Shopper”, laureat pentru regie (ex aequo) la Cannes.

Assayas va susține și un masterclass cu intrare liberă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” pe 21 octombrie.

În cadrul Focusului Olivier Assayas vor fi proiectate și trei dintre cele mai apreciate filme ale sale: „L’Eau froide” (1994), thriller-ul high-tech „Demonlover” (2002) și „L’Heure d’été” (2008), cu Juliette Binoche.

Un horror psihologic și propunerile Franței, Spaniei și Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

O premieră în București va fi conferința „Managing Talents”, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema „Elvira Popescu”.

Invitații conferinței sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania).

Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă.

Festivalul va avea anul acesta o ediție extinsă. Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.